<<
>>

ОПЕРАЦІЙНІ СЕГМЕНТИ

30 листопада 2006 р. РМСБО випустила новий стандарт - МСФЗ 8 “Операційні сегменти”. Він замінює МСБО 14 “Звітність за сегментами” і набуває чинності для річних періодів, які починаються з/або після 1 січня 2009 р.

Поряд із тим, можна застосовувати цей стандарт до наведеної дати.

МСФЗ 8 “Операційні сегменти” стосується окремих або індивідуаль­них фінансових звітів суб’єкта господарювання та консолідованих фінансових звітів групи з материнським підприємством, який:

- продає свої боргові інструменти або інструменти власного капіталу на відкритому ринку;

- подав чи перебуває в процесі подання своєї (або консолідованої) фінансової звітності комісії з цінних паперів або іншому регулюючому органу з метою випуску будь-якого класу інструментів на відкритий ринок.

Проте якщо у складі єдиного фінансового звіту подано обидва (окремий і консолідований) фінансові звіти, сегментну інформацію слід подавати тільки на основі консолідованої звітності.

Згідно з МСФЗ 8 “Операційні сегменти” операційним сегментом є компонент суб’єкта господарювання:

- що здійснює господарську діяльність, від якої отримує дохід і в зв’язку з якою несе витрати, зокрема, доходи та витрати внаслідок операцій з ін­шими компонентами цього суб’єкта господарювання;

- операційні результати якого регулярно розглядає головний керівник діяльності для прийняття рішень щодо виділення ресурсів сегмента й оцінки його діяльності;

- щодо якого дискретна фінансова інформація є доступною.

Не всі види діяльності суб’єкта господарювання обов’язково будуть операційним сегментом або його частиною.

Наприклад, головний офіс корпорації чи функціональний підрозділ можуть не отримувати доходи або можуть отримувати їх лише супутньо

щодо діяльності суб’єкта господарювання. Такі підрозділи не є операційними сегментами.

Крім того, МСФЗ 8 “Операційні сегменти” чітко зазначає, що пенсійні програми суб’єкта господарювання не є операційними сегментами.

Розкриття сегментної інформації вимагається про будь-який операційний сегмент, який задовольняє будь-якому із наведених далі кількісних порогів:

- його звітний дохід від зовнішніх клієнтів і внутрішньосегментних продажів або трансферів становить 10 або більше відсотків сукупного (зовнішнього і внутрішнього) доходу всіх операційних сегментів;

- абсолютна величина його звітного прибутку чи збитку дорівнює 10 або більше відсотків найбільшої з двох абсолютних сум: сукупного звітного прибутку всіх операційних сегментів, які не звітують про збитки, або сукупного звітного збитку всіх операційних сегментів, які звітують про збиток;

- їх активи становлять 10 або більше відсотків сукупних активів всіх операційних сегментів.

Якщо загальний зовнішній дохід, про який звітують операційні сегменти, становить менш як 75 % доходу суб’єкта господарювання, додаткові операційні сегменти мають бути визначені як операційні сегменти (навіть якщо вони не задовольняють кількісних ознак, зазначених вище) доти, доки принаймні 75% доходу суб’єкта господарювання не буде включено до звітних сегментів.

МСФЗ 8 “Операційні сегменти” містить докладні вказівки про те, коли операційні сегменти можуть бути об’єднані для створення звітного сегмента. Ці вказівки в цілому узгоджуються із критеріями об’єднання сегментів, наведеними в МСБО 14 “Звітність за сегментами”.

Суб’єкт господарювання має розкривати:

а) загальну інформацію про те, як він визначає свої операційні сегменти і види продукції та послуг, від яких кожний операційний сегмент отримує доходи;

б) інформацію про прибуток чи збиток звітного сегмента, його активи й зобов’язання та основи їх оцінки;

в) узгодження підсумків доходів, прибутків, збитків, активів, зобов’язань та інших суттєвих статей з відповідними статтями у фінансових звітах суб’єкта господарювання.

Крім того, суб’єкту господарювання приписується широке розкриття, яке вимагається навіть у тому разі, якщо цей суб’єкт має лише один звітний сегмент.

Таке розкриття включає інформацію про кожний вид продукції чи послуг, або групу продукції чи послуг.

Аналіз доходів і певних непоточних активів за географічними зонами вимагається разом із розширеним розкриттям доходів/активів за окремою закордонною країною (якщо суттєво) незалежно від визначення операційних

сегментів. Якщо інформація для такого аналізу відсутня й витрати на підготовку її є надмірними, цей факт слід розкривати.

Відповідно до МСФЗ 8 “Операційні сегменти” необхідно розкривати інформацію про операції з основними замовниками. Якщо доходи від операцій з одним зовнішнім замовником становлять 10 або більше відсотків доходів суб’єкта господарювання, сукупну суму доходу від кожного такого замовника і сегмента (або сегментів), у звіті якого наведено ці доходи, слід розкривати.

З цією метою групу суб’єктів господарювання, які перебувають під загальним контролем, слід розглядати як одного замовника.

МСФЗ 8 “Операційні сегменти” передбачає внесення деяких змін до МСБО 34 “Проміжна фінансова звітність” і МСБО 36 “Зменшення корисності активів”. Зокрема, значно розширені вимоги щодо сегментної інформації на дату проміжної звітності.

Крім того, МСФЗ 8 “Операційні сегменти” вносить зміни до МСБО 14 “Звітність за сегментами” щодо обмеження розміру одиниць (або груп оди­ниць), на які розподіляється гудвіл з метою тестування на зменшення корисності. В результаті таке обмеження буде тепер встановлюватись з посиланням на операційні сегменти, визначені згідно з МСФЗ 8 “Операційні сегменти”.

<< | >>
Источник: Войнаренко М. П., Пономарьова Н. А., Замазій О. В.. Міжнародні стандарти фінансової звітності та аудиту: Навч. Посіб. - К.: Центр учбової літератури,2010. - 488 с.. 2010

Еще по теме ОПЕРАЦІЙНІ СЕГМЕНТИ:

  1. ОПЕРАЦІЙНІ ТА ПРАВООХОРОННІ ОРГАНИ
  2. Понятие сегмента и его виды.
  3. Раскрытие информации по сегментам в бухгалтерской отчетности.
  4. Определение первичной и вторичной информации по сегментам
  5. 2.2. Характеристика сегмент рынка
  6. Целевой сегмент рынка и позиционирование товара
  7. Обслуживание двух сегментов: идеальная организация
  8. Раскрытие первичной и вторичной информации по сегментам.
  9. Сегменты международного рынка
  10. 7.2. Отчетность по сегментам для внешних пользователей