<<
>>

Розпорядники бюджетних коштів

Для здійснення програм та заходів, які проводяться за рахунок коштів бюджету, бюджетні асигнування надаються розпорядникам бюджетних коштів.

Кошти бюджету, які отримують фізичні та юридичні особи, що не мають статусу бюджетної установи (одержувачі бюджетних коштів), надаються їм лише через розпорядника бюджетних коштів.

Розпорядники бюджетних коштів — бюджетні установи в особі їх керівників, уповноважені на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов'язань та здійснення видатків з бюджету.

Залежно від ступеня підпорядкованості та обсягу наданих прав розпорядники бюджетних коштів поділяються на головних розпорядників бюджетних коштів та розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня.

Головні розпорядники бюджетних коштів - бюджетні установи в особі їх керівників, які отримують повноваження шляхом встановлення бюджетних призначень.

Головні розпорядники коштів Державного бюджету України

затверджуються законом про Державний бюджет України шляхом встановлення їм бюджетних призначень.

Головні розпорядники коштів місцевих бюджетів визначаються рішенням про місцевий бюджет.

Головний розпорядник бюджетних коштів:

> Розробляє план своєї діяльності відповідно до завдань та функцій, визначених нормативно-правовими актами, виходячи з необхідності досягнення конкретних результатів за рахунок бюджетних коштів;

> Розробляє на підставі плану діяльності проект кошторису та бюджетні запити і подає їх Мінфіну чи місцевому фінансовому органу;

> Отримує бюджетні призначення шляхом їх затвердження у законі про Державний бюджет України чи рішенні про місцевий бюджет, доводить до розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня (одержувачів бюджетних коштів) відомості про обсяги асигнувань, забезпечує управління бюджетними асигнуваннями;

> Затверджує кошториси розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня;

> Здійснює внутрішній контроль за повнотою надходжень, отриманих розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня, і витрачання ними бюджетних коштів;

> Одержує звіти про використання коштів від розпорядників нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів і аналізує ефективність використання ними бюджетних коштів.

Розпорядники бюджетних коштів нижчого рівня поділяються на розпорядників коштів II і III ступенів.

Розпорядники бюджетних коштів ІІ ступеня - бюджетні установи в особі їх керівників, які уповноважені на отримання асигнувань, прийняття зобов'язань та здійснення виплат з бюджету на виконання функцій самої установи, яку вони очолюють, і на розподіл коштів для переказу розпорядникам III ступеня та безпосередньо підпорядкованим їм одержувачам.

В основному, це обласні установи і організації, в яких є підвідомчі підрозділи. На обласному рівні розпорядниками коштів ІІ ступеня є: управління освіти, фінансове управління, управління казначейства, обласна податкова адміністрація, КРУ, облдержадміністрація тощо.

Розпорядники бюджетних коштів III ступеня - бюджетні установи в особі їх керівників, які уповноважені на отримання асигнувань, прийняття зобов'язань та здійснення виплат з бюджету на виконання функцій самої установи, яку вони очолюють, і на розподіл коштів безпосередньо підпорядкованим їм одержувачам.

Для всіх розпорядників коштів Державного бюджету є обов’язковим здійснення операцій по видатках через органи Державного казначейства. При казначейській формі виконання Державного бюджету розпорядникам коштів відкриваються реєстраційні рахунки в органах Державного казначейства. Бюджетні кошти, які знаходяться на реєстраційних рахунках використовуються розпорядниками коштів відповідно до затверджених асигнувань у кошторисах доходів та видатків, та лімітів видатків.

Одержувачі бюджетних коштів - це підприємства і госпрозрахункові організації, громадські та інші організації, що не мають статусу бюджетної установи, які одержують кошти з бюджету як фінансову підтримку або уповноважені органами державної влади на виконання загальнодержавних програм, надання послуг безпосередньо через розпорядників.

5.

<< | >>
Источник: Бюджетна система України. Лекції. 2011

Еще по теме Розпорядники бюджетних коштів:

  1. 4. Розпорядники бюджетних коштів.
  2. 2. Звітність розпорядників бюджетних коштів про використання коштів бюджету
  3. Бюджетне фінансування зарахуванням коштів на поточні бюджетні рахунки розпорядників бюджетних кредитів
  4. Бюджетне фінансування перерахуванням бюджетних коштів через органи Державного казначейства
  5. 4.2. Формування мережі розпорядників бюджетних коштів
  6. 4.4. Казначейське обслуговування одержувачів бюджетних коштів
  7. Перерахування бюджетних коштів через органи Державного казначейства
  8. 7.4. Процедура розпорядження майном боржника. Функції та повноваження розпорядника майна
  9. 2.2. Правове положення розпорядника майна боржника
  10. 5. Бюджетное устройство и бюджетный процесс в Российской Федерации. 5.1.Бюджетная система, принципы ее построения.
  11. 4. Учет бюджетным и автономным учреждениями бюджетных ассигнований на осуществление бюджетных инвестиций в объекты капитального строительства
  12. Тема 4 Бюджетний процес і бюджетний регламент. Організація бюджетного планування в Україні
  13. Контроль за використанням коштів державного бюджету
  14. 1. Звітність розпорядників коштів, які фінансуються із Державного і місцевих бюджетів.
  15. 1. Звітність розпорядників коштів, які фінансуються із Державного і місцевих бюджетів.
  16. Тема 3: Бюджетний процес і бюджетний регламент. Організація бюджетного планування в Україні
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -