<<
>>

2. Розпис Державного бюджету України

Державний бюджет виконується за розписом, який затверджується міністерством фінансів України відповідно до бюджетних призначень у місячний термін після набрання чинності законом про Державний бюджет.

До затвердження розпису Мінфіном України затверджується тимчасовий розпис на відповідний період.

Примірник затвердженого бюджетного розпису передається до Комітету ВР України з питань бюджету з подальшим інформуванням про внесені до нього зміни.

Міністр фінансів протягом бюджетного періоду забезпечує відповідність розпису встановленим бюджетним призначенням.

До розпису Державного бюджету на відповідний рік відноситься:

1. Розпис доходів Державного бюджету, що включає:

- річний розпис доходів загального і спеціального фондів;

- помісячний розпис доходів загального фонду.

2. Розпис фінансування Державного бюджету, що включає:

- річний розпис фінансування загального і спеціального фондів;

- помісячний розпис фінансування загального фонду.

3. Розпис асигнувань Державного бюджету що включає:

- річний розпис асигнувань загального і спеціального;

- помісячний розпис асигнувань загального фонду.

4. Розпис повернення кредитів до Державного бюджету та надання кредитів з Державного бюджету, що включає:

- річний розпис повернення та надання кредитів;

- помісячний розпис повернення та надання кредитів.

5. Річний розпис витрат спеціального фонду Державного бюджету з розподілом за видами надходжень

6. Помісячний розпис спеціального фонду Державного бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків).

Розглянемо порядок складання розпису асигнувань Держа­вного бюджету

Витрати Державного бюджету здійснюються на основі річ­ного розпису асигнувань.

Розпис асигнувань загального і спеціального фондів Держав­ного бюджету складається на рік у розрізі головних розпорядників коштів (далі - головних розпорядників) за програмною класифіка­цією видатків та кредитування й повною економічною класифіка­цією видатків бюджету без розподілу за періодами року.

Помісячний розпис асигнувань загального фонду Державно­го бюджету (за винятком надання кредитів з державного бюджету) – це розпис асигнувань загального фонду Державного бюджету на рік з розбивкою за місяцями в розрізі головних розпорядників за програмною класифікацією видатків та кредитування й скороче­ною економічною класифікацією видатків бюджету.

Складання розпису відбувається зі складання розпису доходів, розпису фінан­сування та розпису повернення кредитів до Державного бюджету. На основі складених розписів доходів, фінансування та повернення кредитів Управління організації бюджетного проце­су Міністерства фінансів враховує необхідність забезпечення своєчасності та пов­ноти платежів з погашення основної суми державного боргу, мо­жливостей щодо обсягів і термінів залучення державних запози­чень, розраховує граничні помісячні обсяги асигнувань та надан­ня кредитів із загального фонду Державного бюджету.

Відповідні структурні підрозділи Міністерства фінансів визначають головним розпорядникам помісячні обсяги асиг­нувань загального фонду в розрізі бюджетних програм або в цілому головному розпоряднику за тими бюджетними програмами, які на­лежать до компетенції відповідного структурного підрозділу, складають лімітну довідку та надають ці документи Управлінню організації бюджетного процесу Міністерства фінансів.

Управління організації бюджетного процесу Міністер­ства фінансів зводить отримані помісячні обсяги асигнувань загального фонду, складає узагальнену лімітну довідку за кожним головним розпорядником з визначенням помісячних обсягів асигнувань го­ловному розпоряднику в цілому, доводить усі лімітні довідки до кожного головного розпо­рядника.

Головні розпорядники за участю розпорядників нижчого рівня згідно з отриманими лімітними довідками уточнюють прое­кти кошторисів, складають проекти планів асигнувань (за винятком надання кредитів з бюджету) загального фонду бюджету, складають проекти планів надання кредитів із загального фонду бюджету, складають проекти планів спеціального фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків), подають зведені проекти цих документів відповідним структурним підрозділам Мінфіну.

Відповідні структурні підрозділи Міністерства фінансів перевіряють відповідність зведених проектів показникам лімітних довідок, забезпечують своєчасне подання головними розпорядника­ми цих матеріалів Мінфіну, аналізують зазначені матеріали і вносять при необхідності до них корективи, подають Управлінню організації бюджетного процесу Мін­фіну свої пропозиції щодо включення їх до розпису.

Управління організації бюджетного процесу Міністер­ства фінансів зводить отримані від структурних підрозділів Мінфіну ма­теріали, подає розпис на затвердження Міністру фінансів України.

Затверджений розпис Державного бюджету оригінал передається Державному казначейству України;

- перша копія передається Комітету Верховної Ради України з питань бюджету;

- друга залишається в Управлінні організації бюджетного процесу Мінфіну.

Державне казначейство України протягом трьох робочих днів після затвердження розпису доводить головним розпорядникам витяг із розпису.

Головні розпорядники бюджетних коштів на основі отри­маного розпису затверджують в установленому порядку:

- кошториси планів асигнувань (за винятком надання креди­тів з бюджету) загального фонду бюджету;

- плани надання кредитів із загального фонду бюджету;

- плани спеціального фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків);

- плани використання бюджетних коштів.

Зміни до розпису за загальним і спеціальним фондом Дер­жавного бюджету вносяться шляхом затвердження довідок про внесення змін до кошторисів, планів асигнувань (за винятком на­дання кредитів із бюджету) загального фонду бюджету, планів на­дання кредитів із загального фонду бюджету та планів спеціально­го фонду бюджету (за винятком власних надходжень бюджетних установ та відповідних видатків) у порядку, встановленому для затвердження цих документів.

Внесення змін до розпису здійснюється у наступних випадках:

- необхідності перерозподілу видатків за економічною та програмною класифікаціями;

- прийняття нормативного акта про передачу повноважень на виконання функцій або надання послуг, на які затверджено бю­джетне призначення, від одного головного розпорядника до іншо­го;

- прийняття рішення про розподіл нерозподілених бюджет­них асигнувань між головними розпорядниками;

- необхідності збільшення асигнувань спеціального фонду державного бюджету;

- необхідності внесення змін до розпису доходів, до розпису фінансування або до розпису кредитування;

- унесення змін до закону про Державний бюджет України.

Виконання розпису здійснюється наростаючим підсумком з початку року.

У разі, якщо отриманих над­ходжень недостатньо для здійснення бюджетних асигнувань від­повідно до затвердженого закону про Державний бюджет України, тимчасово обмежуються обсяги помісячних асигнувань загального фонду Державного бюджету.

<< | >>
Источник: Зимницька Л.І.. ОПОРНИЙ КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ З ДИСЦИПЛІНИ «БЮДЖЕТНИЙ МЕНЕДЖМЕНТ» Павлоград, 2011. 2011

Еще по теме 2. Розпис Державного бюджету України:

  1. Основні напрямки реформування Державного казначейства України і казначейської системи касового виконання Державного бюджету України
  2. 3. Звітність органів Державного казначейства про виконання Державного бюджету України
  3. Діючий порядок розрахунку дотацій вирівнювання місцевим бюджетам з Державного бюджету України
  4. 1. Організаційні основи виконання Державного бюджету України
  5. 2.6. Державний бюджет України
  6. 2. Касове виконання Державного бюджету України
  7. Принципи формування та структура державного бюджету України
  8. 2.1. Сутність Державного бюджету України, його струк­тура та функції
  9. Тема 6. Організація виконання дохідної частини Державного бюджету України
  10. ТЕМА 2. Органи державного управління в системі державного регулювання економіки України
  11. Механізм виконання державного бюджету за доходами через органи Державного казначейства
  12. 4. Державна фінансова інспекція України
  13. 3. Державна казначейська служба України
  14. 7.1 Державний бюджет як інструмент державного регулювання економіки
  15. Механізм виконання державного бюджету за видатками через органи Державного казначейства
  16. 2. Звітність органів Державного казначейства про виконання Державного бюджету.
  17. 2. Звітність органів Державного казначейства про виконання Державного бюджету.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -