<<
>>

СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ

Акт вилучення - документ, що складається органом фінансового контролю із приводу вилучення бухгалтерських документів.

Акт ревізії - документ, який складається особами, що проводили ревізію, фіксує факт її проведення та результати.

Арифметична перевірка документів - прийом контролю, сутність якого полягає у перевірці проведених обчислень, підрахунків у підсумках, що здійснюються при оформленні та обробці документів.

Аудит - форма контролю, що є незалежною експертизою стану бухгалтерського обліку, фінансових звітів і балансів. У сучасному найбільш поширеному тлумаченні означає перевірку і підтвердження незалежним професіоналом (аудитором) фінансової (бухгалтерської) звітності щодо її достовірності, повноти та законності.

Банк - особливий економічний заклад, на який покладено функції кредитування суб'єктів господарської діяльності і громадян, касове і розрахункове обслуговування економіки, виконання валютних й інших операцій, передбачених Законом України „Про банки і банківську діяльність".

Банківський день у СЕП (система електронних платежів) - позначений календарною датою проміжок часу, протягом якого виконуються технологічні операції, пов'язані з проведенням розрахункових документів в електронному вигляді через СЕП, за умови, що підсумки розрахунків за цими документами відображаються на кореспондентських рахунках банків у територіальному управлінні Національного банку України на ту саму дату.

Безперервність - принцип контролю, котрий означає, що всі об'єкти контролю (керована система) підлягають постійно здійснюваному суб'єктами контролю (системою, що управляє) попередньому, поточному і періодичному подальшому контролю в терміни, встановлені виходячи з умов, характеру і властивостей їх діяльності. Це забезпечує постійне спостереження за ходом виконання планів і завдань, застосування заходів по коригуванню діяльності

при виявленні відхилень від регламентованих значень (умов).

Верховна Ради України - центральний орган державного зовнішнього фінансового контролю.

Відомчий фінансовий контроль - елемент системи внутрішнього державного фінансового контролю, здійснюваний міністерствами, відомствами в порядку відомчої підпорядкованості.

Відповідальність - принцип контролю, проявляється при розробці правових норм щодо порушень фінансової дисципліни і санкцій за них, як заходів впливу на порушників. Його застосування у контролі має двоїстий прояв - по-перше, стосовно осіб, що скоїли фінансові злочини; по-друге, безпосередньо щодо ревізорів (аудиторів).

Вітчизняний аудит - перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб’єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб’єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів.

Вид контролю - складова контролю, якій притаманні особливі, незмінні характеристики.

Винні особи - посадові та матеріально відповідальні особи, з вини яких порушено законодавство під час проведення фінансово-господарських операцій.

Вищий орган фінансового контролю (ВОФК) - суб’єкт здійснення зовнішнього фінансового контролю за бюджетним процесом.

Внутрішній аудит - аудит, який виконується співробітниками підприємства, відомства, організації, установи.

Внутрішній державний фінансовий контроль - контроль, який здійснюється в межах виконавчої гілки державної влади.

Внутрішньовідомчий контроль - контроль, який проводиться міністерствами, відомствами, органами державного управління стосовно діяльності підвідомчих їм підприємств і організацій у формі тематичних перевірок та ревізій.

Внутрішньогосподарський контроль - контроль, який здійснюється власниками, апаратом управління підприємницьких структур відповідно до діючого законодавства стосовно діяльності підрозділів підприємств.

Гласність - принцип, що витікає із суті контролю, здійснюваного на користь держави.

Результати контролю доводять до відома колективу, діяльність якого перевірялася, вищестоящих органів управління, а також у необхідних випадках - до засобів масової інформації. Гласність результатів контролю і прийнятих на їх основі рішень мобілізує винуватців на усунення виявлених негативних факторів і забезпечення успішного виконання покладених на них обов'язків, виховує їх в дусі дотримання діючих законів і положень.

Державна казначейська служба України (Казначейство України) (колишнє Державне казначейство України (Держказначейство) - центральний орган виконавчої влади, спеціалізований суб'єкт державного фінансового контролю.

Державна контрольно-ревізійна служба України - головний спеціалізований суб'єкт внутрішнього державного фінансового контролю.

Державний фінансовий контроль - різновид фінансового контролю, сутність якого полягає у встановленні фактичного стану справ щодо дотримання вимог чинного законодавства на підконтрольному об'єкті. ДФК спрямований на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в ході формування, розподілу, володіння, використання та відчуження активів, що належать державі, а також використання коштів, що залишаються у суб'єкта фінансових правовідносин у зв'язку з наданими пільгами за платежами до бюджетів, державних позабюджетних фондів та кредитів, отриманих під гарантії Кабінету Міністрів України.

Духовність - принцип державного контролю, котрий означає обов’язок наслідування духовним і моральним цінностям - мудрості, мужності, шляхетності, порядності, сформованим багатовіковою історією Українського народу, постійне вдосконалення свого інтелектуального та культурного рівня.

Економічні нормативи - інструмент банківського нагляду та контролю за виконанням банками законодавства з банківської справи, додержанням економічних нормативів, установлених Національним банком, та власних нормативних актів.

Експертиза - діяльність, метою якої є дослідження, перевірка, аналіз та оцінка якісного рівня об’єктів експертизи і підготовка висновків щодо її результатів.

Експертиза фінансова - форма державного фінансового контролю, яка передбачає дослідження і оцінку законодавчих та інших нормативно-правових актів, фінансових й економічних результаті діяльності, підготовку обґрунтованих висновків та пропозиції для прийняття рішень щодо об’єкта експертного дослідження.

Експертна перевірка документів - прийом контролю, сутність якого полягає у детальному поглибленому дослідженні достовірності документа про господарську операцію за наявності ознак недоброякісних документів.

Експертно-лабораторний аналіз - прийом фактичного контролю якості сировини, матеріалів, готової продукції. Застосовується для перевірки дотримання діючих стандартів і рецептур виготовлення продукції у харчовій, хімічній промисловості при випуску продовольчих і непродовольчих товарів. На основі проведеного аналізу лабораторія надає висновок, який ревізор ураховує при визначенні результатів контролю.

Ендогенність (комунікативність) - один з основоположних принципів, що розкриває об’єктивну сутність контролю. Він проявляється у націленості контролю та його здатності забезпечувати зворотні зв’язки в будь-якій сфері суспільно-господарської діяльності та виконувати, таким чином, комунікативну функцію.

Етизація державної служби - етичний принцип, який передбачає гуманізацію суспільних відносин та істотне підвищення ефективності в

діяльності державних органів.

Ефективність (дієвість) - принцип контролю, який проявляється у своєчасності й повноті встановлення відхилень від заданого, їх причин і винуватців, а також оперативності у виправленні допущених негативних результатів і забезпеченні відшкодування нанесеного матеріального збитку.

Завдання ревізії основні - виявити господарські й фінансові порушення, зловживання, факти безгосподарності, розкрадання, марнотратства, установити причини та умови, які їм сприяли, і винних у цьому осіб, ужити заходів до відшкодування завданого збитку, шкоди, розробити заходи по усуненню недоліків і порушень, а також притягнути до відповідальності (адміністративної чи кримінальної) осіб, які допустили правопорушення.

Законність - принцип контролю, що обумовлений Конституцією України, котра передбачає, що держава, усі її органи (у тому числі і контрольні) діють на основі законності, забезпечують охорону інтересів суспільства і громадян. Органи фінансового контролю, їх посадові особи при виконанні своїх обов'язків повинні дотримуватись Конституції України та українських законів.

Зовнішній аудит - аудит, що здійснюється незалежним аудитором (аудиторською фірмою) на добровільній основі.

Зовнішній державний фінансовий контроль - контроль, який здійснюється визначеними Конституцією України та незалежними конституційними органами в межах наданих їм конституційних повноважень.

Зустрічна перевірка документів - один із ефективних прийомів документального контролю достовірності відображення в документах господарських операцій. Суть такої перевірки полягає у дослідженні достовірності документів шляхом зіставлення їх і записів у облікових реєстрах, що належать до одних і тих самих або різних, але взаємопов’язаних господарських операцій ревізованого підприємства та організацій, з якими воно має виробничі (господарські) відносини.

Інвентаризація - це основний методичний прийом контролю фактичного стану об’єктів, тобто контролю фактичної наявності товарно-матеріальних цінностей, грошових коштів, стану розрахунків та його відповідності даним бухгалтерського обліку на одну й ту саму дату. Сутність цього контролю полягає в тому, що перевірка наявності й стану об’єктів проводиться шляхом огляду, перерахунку, зважування, обміру.

Інспектування - складова частина контролю, котра полягає в документальній і фактичній перевірці певного комплексу або окремих питань фінансово-господарської діяльності об’єкта контролю. Проводиться у формі ревізії.

Інструкція - нормативний документ, що має обов’язків до виконання характер. Регламентує порядок визначеної діяльності у цілому або окремі її види.

Кодекс етики державного контролера - документ, у якому задекларовано систему етичних цінностей і принципів, які спрямовують повсякденну роботу державних контролерів (аудиторів).

Класифікація (від лат. classis) - розподіл предметів за спільними ознаками з утворенням певної системи класів даної сукупності предметів.

Класифікація державного фінансового контролю залежно від часу його здійснення - попередній, поточний, підсумковий.

Класифікація державного фінансового контролю за інформаційним забезпеченням - документальний і фактичний.

Класифікація державного фінансового контролю залежно від характеру взаємовідносин суб’єкта та об’єкта - зовнішній контроль і внутрішній контроль.

Класифікація державного фінансового контролю за відношенням до власника - фінансовий контроль поділяють на внутрішньовідомчий і внутрішньогосподарський.

Класифікація державного фінансового контролю за формами здійснення -ревізія; аудит; тематичні перевірки; камеральні перевірки; фінансові експертизи; службове розслідування; слідство.

Компаративність - принцип контролю, котрий спрощує розуміння і сприйняття методу контролю та розкриває сутність його механізму. Цей принцип передбачає порівняння двох або більше величин, що відповідно мають нормативне (законодавче, планове, бюджетне, еталонне, стандартне, кошторисне тощо) та фактичне значення.

Контроль (від фр. controls) - виявлення відхилення між тим, що є (факт) і тим, що має бути (закон, норма). Контроль у широкому розумінні - це процес цілеспрямованого впливу на об'єкти управління, який передбачає систематичний нагляд, спостереження за їх діяльністю для виявлення відхилень від встановлених норм, правил, вимог чи завдань у процесі їх виконання.

Контроль внутрішній - функція управління щодо збереження активів та їх ефективного використання, відстеження та запобігання економічним ризикам для забезпечення достовірності облікової та звітної інформації, додержання положень діючих законодавчих і нормативних чинників, господарської доцільності та фінансової ефективності.

Контрольні дії - процедури зіставлення фактичних даних про діяльність підконтрольного об’єкта з відповідними нормами. Здійснюються суб’єктом контролю з метою виявлення відхилень факту від норми.

Контрольні заміри - прийоми фактичного контролю, що застосовуються при перевірці достовірності даних про обсяги виконаних робіт, наданих послуг. Контрольні заміри використовують, наприклад, для контролю за виконанням будівельно-монтажних робіт, капітального ремонту будівель тощо.

Контрольні порівняння на збалансованість окремих показників - прийом контролю, суть якого полягає у порівнянні залишку на початок ревізованого періоду з документованим надходженням матеріальних цінностей, з однієї сторони, і документованих витрат та залишку на кінець ревізованого періоду, з іншої сторони. Застосовується для контролю правильності оприбуткування та списання на витрати, видатки окремих сортів, матеріальним цінностей, достовірності аналітичного обліку, якщо в бухгалтерії ведеться тільки вартісний (сумовий) облік матеріальних цінностей; також, коли аналітичний облік у запущеному стані.

Конфіденційність - етичний принцип контролю, згідно з яким інспектори (ревізори) зобов’язані забезпечувати схоронність документів, одержаних або складених ними у ході контрольної діяльності, не розголошувати отриману інформацію без згоди власника (керівника) підконтрольного об’єкта за винятком випадків. Передбачених законодавством України.

Корпоративність - принцип контролю, котрий передбачає збереження честі та примноження кращих традицій свого колективу, вимагає бути принциповим і вимогливим до себе, ініціативним і відданим справі, не допускати заздрості та зневаги, приниження гідності колег по роботі.

Культура спілкування - принцип контролю, що передбачає вільне володіння державною мовою, дотримання пріоритету прав людини, відкритості, толерантності, поваги та довіри до громадян і колег, неупереджене ставлення до платників податків.

Логічна перевірка документів - методичний прийом контролю, сутність якого полягає у порівнянні господарської операції, відображеної в документі, з різними взаємозв’язаними показниками інших господарських операцій на предмет того, чи існувала об’єктивна можливість її виникнення. Застосовується при дослідженні достовірності господарських операцій, коли у ревізора виникають сумніви щодо обсягів у кількісному та вартісному значеннях окремих показників.

Мета - те, до чого прагнуть, чого намагаються досягти. Не має множини.

Мета державного фінансового контролю - забезпечення законності, ефективності, фінансової дисципліни і раціональності в ході формування, розподілу, володіння, використання та відчуження активів, що належать державі.

Метод - це спосіб дослідження, який визначає підхід до об’єктів, що вивчаються, шлях наукового пізнання і встановлення істини.

Метод контролю - спосіб теоретичного дослідження або практичного здійснення контролю. Його глибинна сутність полягає у зіставленні того, що є з

тим, що повинно бути.

Метод фінансового контролю - спосіб здійснення контролю, котрий характеризується застосуванням сукупності прийомів, за допомогою яких вивчається фінансово-господарська діяльність підприємств і організацій.

Методика фінансового контролю - чіткий опис способу виконання контрольних процедур із вказівкою послідовності застосування сукупності методів і спеціальних прийомів контролю.

Міністерство фінансів України (МФУ) - центральний орган державної виконавчої влади; один із головних органів суб’єктів державного фінансового контролю, які мають специфічні функції внутрішнього державного фінансового контролю, та суб'єктів, які здійснюють внутрішній контроль, підпорядкованих Кабінету Міністрів України.

Моніторинг - безперервне спостереження стану об’єктів та процесів фінансово-господарської діяльності з метою їх динаміки, порівняння з очікуваними результатами або первісними (плановими) припущеннями.

Недоїмка - сума податку або сума збору, не сплачена в повному розмірі у встановлений законодавством термін.

Незалежність - принцип контролю, який встановлює недопустимість будь-якого силового, матеріального або морального тиску на суб'єкт контролю.

Нормативи відкритої валютної позиції уповноваженого банку - складова банківського нагляду та контролю: норматив загальної відкритої валютної позиції банку, довгої (короткої) відкритої валютної позиції у вільноконвертованій валюті, у неконвертованій валюті; у всіх банківських металах.

Нормативи капіталу - складова банківського нагляду та контролю: нормативи капіталу комерційного банку, мінімального розміру статутного капіталу, платоспроможності; достатності капіталу банку.

Нормативи ліквідності - складова банківського нагляду та контролю: нормативи миттєвої ліквідності; загальної ліквідності; співвідношення високоліквідних активів.

Нормативи ризику - складова банківського нагляду та контролю: нормативи максимального розміру ризику на одного позичальника, великих кредитних ризиків; максимального розміру кредитів, гарантій та

поручительств, наданих одному інсайдеру, інсайдерам, максимального розміру наданих міжбанківських позик; максимального розміру отриманих

міжбанківських позик; інвестування.

Нормативно-правова перевірка - прийом контролю, сутність якого полягає у тому, що за змістом господарської операції, відображеної в документі, установлюється, чи не суперечить вона чинним законодавчим нормам, правилам, вимогам статутів та інших засновницьких документів. Належить до основних методичних прийомів здійснення документального контролю під час ревізій фінансово-господарської діяльності підприємств та організацій.

Об’єктивність - принцип контролю, котрий зумовлює правильне, повне і об'єктивне пояснення результатів контролю на основі зіставлення змісту перевірених фактів із законами, основними положеннями, інструкціями і розпорядженнями керівних органів, які регулюють діяльність, що перевіряється, і дії посадових осіб при її виконанні.

Об’ єкт контролю - особа чи інституція, на діяльність якої спрямовані контрольні дії контролюючого суб’єкта.

Об’єкт фінансового контролю - комплекс господарських процесів і грошових стосунків сфери матеріального виробництва і невиробничої сфери.

Обстеження - спеціальний прийом фінансового контролю, що полягає в ознайомленні контролюючих органів зі станом або окремим питанням фінансово-господарської діяльності об’єкта контролю.

Операційний день - частина робочого дня банківської установи, регламентована внутрішнім режимом її роботи, у межах якої банківська установа має змогу здійснювати передавання, оброблення та приймання розрахункових документів в електронному вигляді.

Операційний час - регламентований внутрішнім режимом роботи банківської установи час роботи з клієнтами (у межах операційного дня), особливість якого полягає в тому, що всі розрахункові документи, прийняті банківською установою протягом цього часу, мають бути виконані (оброблені, передані в банк одержувача (платника), оформлені бухгалтерськими проведеннями за відповідними рахунками) у той самий робочий день.

Патріотизм - принцип державного контролю, який передбачає любов до України, захист її суверенності та економічних інтересів, самовіддану працю на благо Українського народу, шанування державних символів - Державного Прапора України, Державного Герба України та Державного Гімну України, недопущення дій і вчинків, які можуть зашкодити інтересам держави чи негативно вплинути на репутацію державної служби.

Пеня - це плата у формі відсотків, що нараховані на суму податкової заборгованості (без врахування пені), що утримується з порушника податкового законодавства. Нараховується переважно пеня на суму податкової заборгованості (із врахуванням суми штрафних санкцій за їх наявності) з розрахунку певного відсотку річних від облікової ставки Національного банку України, що встановлена на день виникнення такої податкової заборгованості.

Перевірка - форма контролю окремих операцій або конкретних визначених напрямків фінансово-господарської діяльності підприємства, яка передбачає дослідження змісту і сутності кожної господарської операції, вивчення її взаємозв’язків з іншими подіями.

Перевірка камеральна - форма фінансового контролю, яку застосовують в органах виконавчої влади при одержанні й перевірці показників звітності. Наприклад, перевірка податкових декларацій у податкових інспекціях. Перевірка проводиться за місцем перебування податкового органу на основі податкових декларацій і документів, представлених платниками податків для підтвердження правильності вирахування і сплати податків.

Перевірка правильності відображення господарських операцій з даних документів у реєстрах бухгалтерського обліку - прийом контролю, сутність якого полягає у перевірці правильності визначення кореспонденції рахунків, виходячи зі змісту господарської операції, відображеної в документі, повноти наявності та відповідності документів із здійсненими в облікових реєстрах записами на рахунках бухгалтерського обліку.

Перевірка тематична - це форма контролю окремих сторін чи тематичних питань фінансово-господарської діяльності підприємств та організацій.

Період, що ревізується (ревізуємий) - календарний термін, за який перевіряється діяльність підприємства, установи, організації.

Плановість - принцип контролю, що зумовлюється природою організації управління і необхідністю визначення як загальних цілей управління, так і конкретних цілей контролю. У зв'язку з цим суб'єкти контролю проводять свою роботу на основі річних, квартальних і місячних планів проведення контрольних заходів.

Податкова міліція - це спеціалізований підрозділ міліції, що входить до складу органів Державної податкової служби і займається боротьбою з податковими правопорушеннями та є органом дізнання зі справ про ухилення від сплати податків та зборів, про нарахування валютної виручки.

Попередній контроль - це контроль, що здійснюється під час реєстрації зобов'язань розпорядників бюджетних коштів, у тому числі фінансових.

Поточний контроль - це контроль за розрахунками між розпорядниками бюджетних коштів та їх одержувачами.

Предмет державного фінансового контролю - кошти державного бюджету як на етапі його формування, так і на стадіях розподілу і використання.

Рахункова палата України - вищий орган державного фінансового контролю, що діє від імені Верховної Ради України, підпорядкований і підзвітний їй. Від імені Верховної Ради України здійснює зовнішній фінансовий контроль підконтрольних об'єктів.

Ревізія (від лат. revisio перегляд) - це форма контролю за фінансово- господарською діяльністю підприємства, установи, організації, дотриманням законодавства з фінансових питань, достовірністю обліку і звітності; спосіб документального викриття недостач, розтрат, привласнень та крадіжок коштів і матеріальних цінностей, попередження фінансових зловживань.

Ревізія відомча - форма контролю, котра проводиться працівниками відомства на підпорядкованих підприємствах одного власника.

Ревізія планова виїзна - ревізія, котра здійснюється відповідно до заздалегідь розроблених і затверджених планів. Проводиться у підконтрольній установі за місцем її знаходження чи за місцем розташування об’єкта права власності.

Ревізія позапланова - проводиться в строки, не передбачені затвердженим планом (у разі стихійного лиха, незадовільної роботи підприємства чи взаємопов’язаних підприємств).

Ревізія позавідомча - форма контролю, котра здійснюються органами державного, аудиторського контролю (системи Державної контрольно- ревізійної служби в Україні, Державної податкової адміністрації тощо).

Реєстр контрольних дій - документ, що містить перелік проведених у ході контрольного заходу дій інспекторів на об’єктах контролю (вилучення документів, опечатування приміщень, огляд об’єктів контролю, проведення інвентаризації, контрольне обмірювання, ідентифікація тощо).

Розподіл контрольних повноважень - принцип контролю, який передбачає загальну можливість розмежування між відповідними суб’єктами функцій ініціації, організації, виконання контрольних дій та контролю за виконанням рішень. Більш конкретно він проявляється як загальносистемний принцип розмежування місця, ролі, завдань та функцій органів державного фінансового контролю.

Розрахунковий документ в електронному вигляді - документ визначеного формату, що містить установлені реквізити і несе інформацію про рух коштів, має форму електронних записів.

Розслідування службове - це форма контролю дотримання

працівниками підприємств, організацій службових обов’язків, також нормативно-правових актів, які регулюють виробничі відносини. Проводиться спеціальною комісією за наказом керівника підприємства у разі виявлення крадіжок, нестач, втрат.

Своєчасність і превентивність - принцип, який означає орієнтацію на завчасне проведення контрольних дій. Цей принцип передбачає запобігання виникненню відхилень, порушень і проявляється в превентивності контрольних заходів відносно здійснення фактів господарської діяльності.

Системність - принцип контролю, котрий означає, що при проведенні контрольних заходів повинні розглядатись усі сторони об'єкту контролю і вся система його взаємозв'язків по вертикалі й горизонталі структури управління.

Слідство - форма контролю, котра являє собою процесуальні дії, у ході яких установлюється провина відповідальних посадових, службових осіб у здійсненні тих чи інших порушень, пов’язаних із присвоєнням матеріальних цінностей, безгосподарністю, службовим зловживаннями. Слідство

проводиться судово-слідчими правоохоронними органами й регулюється особливим процесуальним законодавством.

Спостереження (обстеження) - прийоми фактичного контролю стану об’єктів, їх якісних характеристик. Наприклад, при контролі дотримання правил безпеки зберігання матеріальних цінностей умов збереження, порядку видачі матеріальних цінностей у структурні підрозділи підприємства і та ін.

Суб’єкти державного контролю - законодавчі, виконавчі та судові органи влади, котрі організують здійснення фінансового контролю на всіх рівнях державного управління.

Технологічний контроль - прийом контролю інженерної і технічної підготовки виробництва, а також якості виробленої продукції, її відповідності технічним умовам і ДОСТам, здійснюваний відділом технічного контролю (ОТК) та іншими службами підприємства у процесі попереднього, поточного і подальшого контролю виробництва. Одним із видів технологічного контролю є контрольний запуск сировини і матеріалів у виробництво.

Фінансова експертиза - форма державного фінансового контролю, яка

передбачає дослідження і оцінку законодавчих та інших нормативно-правових актів, фінансових і економічних результатів діяльності, підготовку обґрунтованих висновків та пропозиції для прийняття рішень щодо об'єкта експертного дослідження.

Фінансовий контроль - комплексна і цілеспрямована фінансово-правова діяльність, сутність якої полягає у встановленні фактичного стану справ на підконтрольному об'єкті щодо його фінансово-господарської діяльності. Спрямована на забезпечення законності, фінансової дисципліни і раціональності в ході формування, розподілу, володіння, використання та відчуження активів з метою ефективного соціально-економічного розвитку усіх суб'єктів фінансових правовідносин.

Формальна перевірка документів - прийом контролю, котрий застосовується для перевірки дотримання вимог щодо діючих форм документів, послідовності, повноти й правильності заповнення їх реквізитів, наявності відповідних підписів у документах.

Ціль - те, до чого прагнуть, чого намагаються досягти. Має множину.

Цільове завдання - спрямування на здійснення, досягнення певної мети.

Цільові завдання державного фінансового контролю - виявлення на підконтрольних об’єктах порушень принципів законності, ефективності, доцільності й економії при формуванні та використанні державних фінансових та матеріальних ресурсів, відхилень від прийнятих норм, стандартів на найбільш ранній стадії; встановлення причин, винуватців і забезпечення відшкодування заподіяних збитків; розробка та вжиття заходів щодо запобігання встановленим порушенням у майбутньому.

Цільове фінансування - Призначення коштів для певної мети; використання коштів з певною метою; кошти не можуть бути використані для інших потреб.

Чесність - принцип державного контролю, котрий зобов’язує податківця бути правдивим, сумлінно виконувати свої обов’язки з визнанням верховенства Закону. Несумісним з професійною діяльністю за цим принципом є

корумпованість і хабарництво.

Штрафи - це плата у фіксованій сумі у формі відсотків від суми податкового зобов'язання, що утримується з порушника податкового законодавства, або у сумі кратних чисел неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Штрафи можуть накладатися на громадян, а також як на підприємства (організації, заклади), так і на їх керівників та інших посадових осіб (адміністративні штрафи).

<< | >>
Источник: Максімова В.Ф.. Організація державного фінансового контролю: Навчальний посібник. - Одеса: ОНЕУ,2012. - 276 с.. 2012

Еще по теме СЛОВНИК ТЕРМІНІВ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСОВОГО КОНТРОЛЮ:

  1. Українсько – англійській словник термінів
  2. Українсько – англійській словник термінів
  3. Організація зовнішнього державного фінансового контролю
  4. Органи державного фінансового контролю, їх функції
  5. 1. Сутність та призначення державного фінансового контролю
  6. 2. Органи державного фінансового контролю
  7. Класифікація і форми здійснення державного фінансового контролю
  8. Суб’єкти державного фінансового контролю
  9. Спеціалізовані суб’єкти державного фінансового контролю
  10. Метод державного фінансового контролю
  11. 1.1. Сутність, мета та завдання державного фінансового контролю
  12. Предмет державного фінансового контролю та його об’єкти
  13. Бюджетний процес та державний фінансовий контроль
  14. Принципи організації та здійснення державного фінансового контролю в Україні
  15. Бюджетний процес і державний фінансовий контроль у Японії
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -