<<
>>

5.1. Система органів контролю державної податкової політики

Державна податкова служба України (ДІІСУ) - це служба, який держава надала обов'язки і відповідальність за організацію збору податків і неподаткових платежів. ДПСУ - це орган виконавчої влади, основною функцією якого є реалізація єдиної державної податкової політики у процесі формування і використання бюджетів усіх рівнів, а також формування коштів цільових державних фондів.

Контроль податків є складовою системи державного регулювання процесу оподаткування в Україні та необхідною умовою його ефективності.

Державна податкова служба України - найбільша за чисельністю служба яка здійснює контроль в нашій державі де налічується майже 80 тисяч працівників. Податкові органи представляють інтереси держави у відносинах між державою та платниками податків з приводу їх повної та своєчасної сплати. У країні функціонує понад 800 державних податкових адміністрацій та інспекцій.

Державна податкова служба належить до державних установ і є системою органів, основна діяльність яких пов’язана із стягненням податків і платежів до бюджетів та цільових фондів. До системи органів державної податкової служби відносять: Державну податкову адміністрацію України, Державну податкову адміністрацію Автономної Республіки Крим, Державну податкову

адміністрацію України областях, міст Києва та Севастополя, Державні податкові адміністрації районів, міст (крім Києва та Севастополя), Державну податкову адміністрацію України у районах міст (рис. 5.1).. До складу органів Державної податкової служби входять відповідні спеціальні підрозділи для боротьби із порушеннями виплати податків (податкова міліція).

Рис. 5.1. Система органів Державної податкової служби

Структура Державної податкової служби України включає три основні ієрархічні рівні:

Державна податкова служба України утворює перший, найвищий рівень у системі органів державної податкової служби.

Вона є центральним органом виконавчої влади. Її завдання організації податкової роботи в державі, її інструктивного та методичного забезпечення, контролю за діяльністю всіх податкових органів системи.

Функціями центрального апарату, відмінними від функцій інших підрозділів служби є: організація і контроль роботи Державних податкових адміністрацій та інспекцій; аналітична та статистична діяльність; розробка і видання інструктивно- методичних вказівок щодо дій підрозділів служби, із застосуванням податкового законодавства; участь у підготовці проектів законодавчих і нормативних актів, а також міжнародних договорів з питань оподаткування; вирішення проблем міжнародного співробітництва фіскально-адміністративного характеру.

Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюють другий - середній рівень у системі органів Державної податкової служби. Завдання окремих підрозділів середньої ланки ідентичні функціям відповідних підрозділів Державної податкової адміністрації України. На середню ланку покладається організація податкової роботи в області або місті. Це головна ланка консультаційної роботи, що вимагає участі висококваліфікованих фахівців, в окремих випадках податкові адміністрації цього рівня можуть безпосередньо вести податкову роботу з незначним колом платників, які перебувають на обліку. Структура податкових органів середньої ланки подібна до структури Державної податкової служби України (вищої ланки), за винятком законодавчої і методичної роботи.

Третій, базовий рівень у системі органів Державної податкової служби ,утворює Державні податкові інспекції в районах, містах (крім Києва та Севастополя), районах у містах. Структура податкових інспекцій базового рівня відображає їх основну функцію - безпосереднє ведення податкової роботи, яка має два варіанти - розширений і звужений.

Розширений варіант передбачає наявність як функціональних, так і обслуговуючих підрозділів. Він призначений для районів у містах, і передбачає схожу структуру з рівнем середньої ланки (без відділу організаційної роботи податкових інспекцій і внутрішньовідомчого контролю).

Звужений варіант базової структури Державної податкової інспекції встановлений для сільських районів й міст обласного підпорядкування (без районного поділу).

Державна податкова адміністрація України, залежно від кількості платників та інших місцевих умов, може утворювати міжрайонні (на два і більше районів), об'єднані (на місто і район) державні податкові інспекції, та певні підрозділи податкової міліції у їх складі.

У Державній податковій адміністрації України та Державних податкових адміністраціях в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі утворюються колегії. Чисельність і склад колегії Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України, а колегій Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі - Державною податковою адміністрацією України. Колегії є дорадчими органами і розглядають найважливіші напрями діяльності відповідних Державних податкових адміністрацій.

У червні 2011 р. з'явилася інформація про те, що митну і податкову служби України можуть об'єднати в єдине відомство. Як тоді повідомлялося, у Кабміні існує два стратегічні підходи до реформи Державної митної служби і Державної податкової служби України. З одного боку, існують цілком консервативні проекти, подані ДМСУ і ДПС, але є і зовсім революційні плани модернізації митниці та податкової, шляхом створення єдиного фіскального органу на їх базі. Таким чином, під егідою Мінфіну може бути створена одна структура, яка наділяється повноваженнями як планування бюджету і контролю усіх фінансових потоків країни, так і безпосередньо виконання поставленого перед собою плану. Слід нагадати, що у межах адміністративної реформи до складу Мінфіну вже включена Державна фінансова інспекція.

Однак станом на 01.01.2012 року нічого подібного не сталося. Як і раніше податкова служба і державна митниця функціонують як окремі державні органи і, водночас, як суб’єкти державного фінансового контролю, а структура Державної податкової адміністрації України затверджується Кабінетом Міністрів України.

Основними завданнями органів Державної податкової служби є:

- контроль за додержанням податкового законодавства: правильністю обчислення, повнотою і своєчасністю сплати до бюджетів, державних цільових фондів податків і зборів (обов'язкових платежів), а також неподаткових доходів, установлених законодавством (податки, інші платежі);

- внесення пропозицій щодо вдосконалення податкового законодавства;

- прийняття нормативно-правових актів і методичних рекомендацій з питань оподаткування;

- формування Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів, та Єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб;

- роз'яснення законодавства з питань оподаткування серед платників податків;

- запобігання злочинам та іншим правопорушенням, котрі відносяться до компетенції податкової міліції, їх розкриття, припинення, розслідування та провадження у справах про адміністративні правопорушення.

Органи Державної податкової служби України у своїй діяльності керуються Конституцією України, іншими нормативно-правовими актами органів державної влади, а також рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань оподаткування, виданими у межах їх повноважень.

Як свідчить виклад попереднього матеріалу, Державна податкова адміністрація України є центральним органом виконавчої влади. Відповідно, Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі підпорядковуються Державній податковій адміністрації України. Державні податкові інспекції у районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові Інспекції підпорядковуються відповідним державним податковим адміністраціям в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі. Органи Державної податкової служби України координують свою діяльність з фінансовими органами, органами Державного казначейства України, органами служби безпеки, внутрішніх справ, прокуратури, статистики, державними митною та контрольно- ревізійною службами, іншими контролюючими органами, установами банків, а також з податковими службами інших держав.

Державну податкову службу України очолює Голова Державної податкової адміністрації України, якого призначає на посаду та звільняє з посади Президент України за поданням Прем'єр-міністра України.

Заступники Голови Державної податкової адміністрації України призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Голови Державної податкової адміністрації України. Кількість заступників Голови Державної податкової адміністрації України визначається Кабінетом Міністрів України. Державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі очолюють голови, які призначаються на посаду і звільняються з посади Кабінетом Міністрів України за поданням Г олови Державної податкової адміністрації України.

Державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції очолюють начальники, які призначаються на посаду і звільняються з посади головою Державної податкової адміністрації України за поданням голів відповідних державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим та Севастополі. Начальники управлінь податкової міліції призначаються Головою Державної податкової адміністрації України. Видатки на отримання органів державної податкової служби визначаються Кабінетом Міністрів України і фінансуються з державного бюджету.

Державна податкова адміністрація України, державні податкові адміністрації в Автономній Республіці Крим, містах Києві та Севастополі, державні податкові інспекції в районах, містах (крім міст Києва та Севастополя), районах у містах, міжрайонні та об'єднані державні податкові інспекції є юридичними особами, мають печатку із зображенням Державного Г ерба України та своїм найменуванням, інші печатки і штампи, відповідні бланки, рахунки в установах банків.

Державні податкові органи виконують такі основні функції управління

державними фінансами у сфері оподаткування:

1. Функція обліку та звітності:

- облік платників податків;

- облік надходжень податків;

- облік інших платежів до бюджетів;

- облік платежів до цільових державних фондів;

- затвердження форм податкової звітності.

2. Функція контролю:

- контроль за дотриманням платниками податків податкового законодавства;

- контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів.

3. Функція регулювання:

- застосування заходів з урегулювання встановлених порушень;

- здійснення заходів, що регулюють відповідальність порушників законодавства у сфері оподаткування;

- здійснення правоохоронних заходів;

- здійснення заходів із запобігання організованій злочинності.

4. Аналітична функція:

- аналіз податкових надходжень;

- прогнозування податкових надходжень.

5. Комунікативна функція:

- проведення роз’яснень податкового законодавства серед платників податків. Окрім вказаних, додаткові функції покладаються на ДПА України, а саме: організація, інструктивне та методичне забезпечення податкової роботи, а також контроль за діяльністю податкових органів усіх рівнів (табл. 5.1).

Функціональна матриця діяльності державних податкових органів

Таблиця 5.1

Функції / Установи ДПСУ Установи І (вищого) рівня Установи ІІ (середнього) рівня Установи ІІІ (основного) рівня Податкова

міліція

01 02 03 04 05
Функція обліку та звітності:
облік платників податків; + + + -
облік надходжень податків; + + + -
облік інших платежів до бюджетів; + + + -
облік платежів до цільових державних фондів; + + + -
затвердження форм податкової звітності. +
Функція контролю:
контроль за дотриманням платниками податків податкового законодавства; + + + +
контроль за виробництвом та обігом підакцизних товарів. + + + +
контроль за діяльністю податкових органів усіх рівнів + - - -
Функція організації та регулювання:
організація податкової роботи + - - -
інструктивне забезпечення податкової роботи + - - -
методичне забезпечення податкової роботи + - - -
застосування заходів з урегулювання встановлених порушень; + + + +
здійснення заходів, що регулюють відповідальність порушників законодавства у сфері оподаткування; + + + +
здійснення правоохоронних заходів; - - - +
здійснення заходів із запобігання організованій злочинності. +
Аналітична функція:
аналіз податкових надходжень; + + + -
прогнозування податкових надходжень. + + +
Комунікативна функція:
проведення роз’яснень податкового законодавства серед платників податків. + +

Органи державної податкової служби у випадках, в межах компетенції та в порядку, встановлених законодавством України, мають право:

• проводити документальні невиїзні перевірки (на підставі поданих податкових декларацій, звітів та інших документів, пов'язаних з нарахуванням і сплатою податків та зборів (обов'язкових платежів) незалежно від способу їх подачі), а також планові та позапланові виїзні перевірки своєчасності, достовірності, повноти нарахування і сплати податків та зборів (обов'язкових платежів); додержання валютного законодавства, крім Національного банку України та його установ;

• контролювати додержання порядку проведення готівкових розрахунків за товари (послуги);

• контролювати наявність свідоцтв про державну реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, ліцензій на провадження видів господарської діяльності, торгових патентів;

• одержувати від платників податків (посадових осіб платників податків) пояснення з питань, що виникають під час перевірок та стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби; перевіряти під час проведення перевірок у фізичних осіб документи, що посвідчують особу;

• запрошувати платників податків або їх представників для перевірки правильності нарахування і своєчасності сплати податків та зборів (обов'язкових платежів) такими платниками податків. Письмові повідомлення про такі запрошення направляються не пізніше ніж за десять робочих днів до дня запрошення рекомендованими листами;

• одержувати безоплатно від платників податків, а також від установи Національного банку України та комерційних банків у порядку, встановленому Законом України „Про банки і банківську діяльність" довідки або копії документів про наявність банківських рахунків, а на підставі рішення суду - про обсяг та обіг коштів на рахунках;

• одержувати безоплатно необхідні відомості для формування інформаційного фонду Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та зборів (обов'язкових платежів) від платників податків, а також Національного банку України та його установ - про суми доходів, виплачених фізичним особам, і отриманих з них податків та зборів (обов'язкових платежів), від органів, уповноважених проводити державну реєстрацію суб'єктів, а також видавати ліцензії на провадження видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню відповідно до закону, - про видачу таких свідоцтв про державну реєстрацію та ліцензій суб'єктам господарської діяльності, від органів внутрішніх справ - про громадян, які прибули на проживання до відповідного населеного пункту чи вибули з нього, від органів реєстрації актів громадського стану - про громадян, які померли;

• одержувати безоплатно від митних органів щомісяця звітні дані про ввезення на митну територію України імпортних товарів і справляння при цьому податків та зборів (обов'язкових платежів) й інформацію про експортно- імпортні операції, що здійснюють резиденти й нерезиденти, та від органів статистики - дані, необхідні для використання їх у проведенні аналізу фінансово-господарської діяльності підприємств, установ, організацій усіх форм власності;

• вимагати від платників податків, діяльність яких перевіряється, усунення виявлених порушень податкового законодавства, контролювати виконання законних вимог посадових осіб органів державної податкової служби, а також припинення дій, які перешкоджають здійсненню повноважень посадовими особами органів державної податкової служби;

• при проведенні перевірок вилучати у підприємств, установ та організацій копи фінансово-господарських документів, які свідчать про приховування (заниження) об'єктів оподаткування, несплату податків та зборів (обов'язкових платежів), а при проведенні арешту активів платника податків на підставі рішення суду - вилучати оригінали первинних фінансово- господарських та бухгалтерських документів із складанням опису, який скріплюється підписами представників органу державної податкової служби та платника податків, і залишення копій таких документів платнику податків.

Забороняється вилучення у суб'єктів господарської діяльності документів, що не підтверджують факти порушення законів України про оподаткування;

• надавати відстрочення та розстрочення податкових зобов’язань,

вирішувати питання щодо податкового компромісу, а також приймати рішення про списання безнадійного боргу в порядку, передбаченому законом;

• застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми недоїмки, пені у випадках, порядку та розмірах, встановлених законами України;

• застосовувати до платників податків, які у встановлений законом строк не повідомили про відкриття або закриття рахунків у банках, а також до установ банків, що не подали відповідним органам державної податкової служби в установлений законом строк повідомлень про закриття рахунків платників податків або розпочали здійснення видаткових операцій за рахунком платника податків до отримання повідомлення відповідного органу державної податкової служби про взяття рахунку на облік в органах державної податкової служби, фінансові (штрафні) санкції у розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

• за несвоєчасне виконання установами банків та іншими фінансово- кредитними установами рішень суду та доручень платників податків про сплату податків та зборів (обов'язкових платежів) стягувати з установ банків та інших фінансово-кредитних установ пеню за кожний день прострочення (враховуючи день сплати) у порядку та розмірах, встановлених законами України щодо таких видів платежів;

• користуватися у службових справах засобами зв'язку, які належать підприємствам, установам та організаціям, з дозволу їх керівників;

• вимагати від керівників підприємств, установ і організацій, що перевіряються в ході планових та позапланових виїзних перевірок, проведення інвентаризацій основних фондів, товарно-матеріальних цінностей та коштів, у разі відмови в проведенні таких інвентаризацій або при проведенні адміністративного арешту активів - звернутися до суду щодо спонукання до проведення таких інвентаризацій, а до ухвалення відповідного рішення судом - у присутності понятих та представників підприємств, установ і організацій, щодо яких проводиться перевірка, опечатувати каси, касові приміщення, склади та архіви на термін не більше 24 годин з моменту такого опечатування, зазначеного у протоколі. Порядок опечатування кас, касових приміщень, складів та архівів встановлюється Кабінетом Міністрів України;

• надавати інформацію з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів іншим органам державної влади відповідно до закону;

• звертатися у передбачених законом випадках до судових органів із заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності. Окрім Державної податкової служби в Україні функціонують також інші державні установи, що покликані водночас із своєю основною діяльністю забезпечувати надходження податків до бюджету (рис. 5.2).

Рис. 5.2. Інші державні установи - суб’єкти контролю надходження податків

до бюджету

Так, митні органи забезпечують надходження митних платежів, акцизного податку, податку на додану вартість, інших платежів, які сплачуються при перетинанні митного кордону України. Установи Пенсійного фонду України контролюють надходження пенсійних внесків; установи фондів соціального страхування забезпечують платежі соціально страхування. Місцеві органи виконавчої влади контролюють надходження до місцевих бюджетів доходів від оренди комунального майна, від придбання ліцензій, сплати місцевих зборів.

5.2.

<< | >>
Источник: Максімова В.Ф.. Організація державного фінансового контролю: Навчальний посібник. - Одеса: ОНЕУ,2012. - 276 с.. 2012

Еще по теме 5.1. Система органів контролю державної податкової політики:

  1. Взаємодія органів Державної казначейської служби з органами Державної контрольно-ревізійної служби та Державної митної служби України
  2. Професійна етика службовців державної податкової служби
  3. Організація проведення перевірок установами державної податкової служби
  4. 6.2. Співпраця Державного казначейства і Державної податкової адміністрації України
  5. 6.4. Взаємодія органів Державного казначейства з органами державної контрольно-ревізійної служби
  6. Організаційно-структурні засади державної науково-технічної політики
  7. 6.3. Співпраця Державного казначейства та органів Державної митної служби України
  8. 5.1. Науково-технічний прогрес та економічне зростання. 5.2. Необхідність і сутність науково-технічної політики. 5.3. Форми та методи реалізації науково-технічної політики. 5.4. Концепція державної інноваційної політики. 5.5. Орга­нізаційно-економічний механізм державного регулювання інноваційної діяльності
  9. Принципи державної інноваційної політики
  10. Основні пріоритети державної аграрної політики України
  11. 14.4. Об'єкти державної регіональної політики
  12. 6.4. Фінансові важелі державної підприємницької політики
  13. 11.1. Сутність державної науково-технічної політики
  14. Основні цілі, принципи та завдання державної науково-технічної політики
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -