<<
>>

9.4. Перевірка правильності нарахування амортизаційних відрахувань

У разі ревізії операцій з основними засобами важливим є нарахування їх амортизації. Зазначена операція має відповідати вимогам Закону України „Про оприбуткування прибутку підприємств, який визначає амортизацію основних фондів як поступове перенесення витрат на їх придбання, виготовлення або поліпшення, на зменшення скоригованого прибутку в межах норм амортизаційних відрахувань.

Амортизація основних засобів передбачає перевірку правильності нарахування зносу обєктів, протягом терміну корисного використання (експлуатації), встановленого підприємством при зарахуванні на баланс, і призупинення та консервації.

Амортизації підлягають витрати на:

1) придбання основних фондів для власного виробничого використання;

2) самостійне виготовлення основних фондів для власних виробничих потреб, включаючи витрати на виплату заробітної плати працівникам, які зайняті на виготовленні таких основних фондів;

3) проведення всіх видів ремонту, реконструкції, модернізації та інших видів поліпшення основних фондів;

4) капітальне поліпшення якості земель, не пов'язане з будівництвом.

Нарахування амортизації обєктів основних засобів проводиться за різними методами, які вибирають самі піднриємства і затверджують у прийнятій обліковій політиці.

Прямолінійний метод – річна сума амортизації обчислюється діленням вартості обєкта основних засобів на термін його корисного використання.

Метод зменшення залишкової вартості – сума амортизації за рік визначається добутком залишкової вартості обєкта на початок звітного року або первісної вартості на початок нарахування амортизації та річної норми амортизації.

При цьому норма річної амортизації обчислюється у відсотках як різниця між одиницею та результатом кореня ступеня кількості років корисного використання обєкта з результату від ділення ліквідаційної вартості обєкта на його первісну вартість.

Метод прискореного зменшення залишкової вартості – річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості обєкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, обчисленої, виходячи із терміну корисного використання обєкта, з збільшенням вдвічі.

Кумулятивний (нагромаджувальний) метод – сума річної амортизації визначається як добуток вартості обєкта, який амортизується, та кумулятивного коефіцієнта, що розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця терміну корисного використання обєкта основних засобів, на суму кількості років його корисного використання.

Виробничий метод – місячна сума амортизації визначається як добуток фактичного обсягу продукції (робіт, послуг) за місяць та виробничої ставки амортизації, яка обчислюється діленням вартості обєкта на загальний обсяг продукції (робіт, послуг), який підприємство очікує виготовити (виконати) з використанням цього обєкта основних засобів.

Слід відмітити, що підприємство може застосовувати норми і методи нарахування амортизації основних засобів, передбачені податковим законодавством.(табл. 4)

Таблиця 4

Квартальні норми амортизації

Група основних фондів Квартальна норма амортизації, %
1 2
2 10
3 6
4 15

При перевірці нарахування амортизаційних відрахувань ревізору слід дослідити правильність організації аналітичного обліку для розмежування балансової вартості основних фондів, які амортизуються за різними нормами.

<< | >>
Источник: Л.В. Дікань. Контроль і ревізія. Навчальний посібник 2-е вид., перероб. і доп./ Л. В. Дікань – Харків: Вид. ХНЕУ,2006. – 394 с. (Укр. мов.). 2006

Еще по теме 9.4. Перевірка правильності нарахування амортизаційних відрахувань:

  1. 10.3. Документальні перевірки правильності розрахунків платників з бюджетом.
  2. Перевірка правильності здійснення операцій з готівкою підприємствами, організаціями, закладами
  3. 11.5. Амортизаційні відрахування. Політика прискореної амортизації
  4. 5.2. Амортизаційна політика та її вплив на формування фінансових ресурсів підприємства
  5. 4. Методи нарахування дивідендів
  6. 2. Порядок нарахування та форми виплати дивідендів
  7. Контроль операцій з нарахування та сплати податків.
  8. Порядок проведення контролю нарахування та виплати заробітної плати.
  9. 10.5. Аудиторська перевірка фінансової звітності
  10. Ревізія нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування
  11. 13.2. Ревізія правильності оцінки отриманих доходів і визначення прибутку (збитку) за видами діяльності
  12. Контроль дотримання правильності записів в облікових регістрах та кореспонденції рахунків
  13. Прийоми перевірки первинних документів
  14. 5.6. Способи перевірки документів
  15. 11.3. Перевірка розрахунків по оплаті праці
  16. 14.3. Перевірка достовірності бухгалтерського обліку
  17. 8.4. Перевірка розрахунків з покупцями і замовниками
  18. 14.5. Перевірка стану внутрішньогосподарського контролю
  19. 8.2. Перевірка розрахунків з підзвітними особами
  20. Перевірка наявності та збереження товарно-матеріальних цінностей
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -