<<
>>

ПЕРЕДМОВА

Необхідність розвитку системи державного фінансового контролю в Україні обумовлена об’єктивною потребою у створенні комплексу противаг існуючим реальним загрозам в економічній сфері.

Зокрема, це стосується забезпечення надходжень до бюджету податків, зборів та обов’язкових платежів; стабілізації стану фінансово-бюджетної дисципліни; зменшення кількості та обсягів фінансово- бюджетних порушень; вдосконалення системи відповідальності учасників бюджетного процесу; посилення координуючої та спрямовуючої ролі держави у системі фінансового контролю.

Головними цілями державної політики на даному етапі розвитку економіки України є покращення роботи фінансово-кредитної сфери та забезпечення збалансованого розвитку бюджетної системи шляхом реалізації у вказаних сферах регулюючої функції держави. Державне регулювання передбачає підвищення ефективності та якості політики, яку проводить держава для попередження, виявлення і запобігання фінансових правопорушень. Це вимагає наявності дієвої системи державного фінансового контролю. Окрім того, потребує вдосконалення організаційно-функціональна система державного фінансового контролю. В Україні право на здійснення контрольних, контрольно-ревізійних, наглядових, фіскальних і аудиторських функцій щодо бюджетних коштів, державного та комунального майна мають цілу низку державних органів. Необхідним є розмежування функцій та повноважень у сфері державного фінансового контролю, чітке їх визначення для зовнішніх і внутрішніх органів і структурних підрозділів державного фінансового контролю.

Потрібен чіткий, законодавчо встановлений розподіл функцій, процедур, а також визначення механізму взаємодії та координації з питань державного фінансового контролю. Державний фінансовий контроль виступає одним з дієвих інструментів збереження економічної безпеки держави, тому проблема підвищення ефективності цієї сфери є досить актуальною для України на даний час і потребує як нових науково-практичних розробок, так і сучасної навчальної літератури.

У даному навчальному посібнику читач (студент, викладач, фахівець з бухгалтерського обліку, контролю, аудиту) знайде відображення сутності реформ у системі органів державного фінансового контролю, висвітлення змін, доповнень до чинного законодавства у сфері фінансового контролю, пояснення щодо механізму функціонування ієрархії в системі контролюючих органів, взаємозв’язку між ними, розмежування завдань контролю, особливостей його здійснення в системі електронних платежів тощо. Весь цей перелік вказує на змістовну насиченість, наявність посилань та витягів з необхідної кількості чинних нормативних і законодавчих актів сфери державного фінансового контролю.

В посібнику наведено різностороннє висвітлення основ державного фінансового контролю: розглянуто його теоретичні засади, методологію, організацію, технічне забезпечення. Загальна дидактична логіка структурної побудови книги продиктована необхідністю зв’язати матеріал щодо висвітлення сутності фінансового контролю, його форм, видів, завдань, принципів організації та функціонування системи контролю у межах держави, визначення суб’ єктів і систематизації об’єктів державного фінансового контролю, методів проведення контрольних дій тощо з існуючими навчальними планами, робочими навчальними програмами та сучасним станом фінансового контролю в країні, а також зі змінами, реформами і перспективами розвитку цієї сфери.

Основний матеріал збагачено доданим до нього переліком нормативних і законодавчих документів, використаної та рекомендованої для студентів літератури, а також додатками чинних в Україні документів, прийнятих органами державного фінансового контролю.

Навчальний посібник розрахований, передусім, на студентів і викладачів економічних спеціальностей вищих навчальних закладів України, аспірантів, науковців, слухачів післявузівської освіти і системи додаткової професійної освіти. Книга є корисною також для працівників державних і контролюючих установ, керівників господарюючих суб’єктів, їх структурних підрозділів і служб управління, фахівців у сферах обліку і контролю державних фінансів.

<< | >>
Источник: Максімова В.Ф.. Організація державного фінансового контролю: Навчальний посібник. - Одеса: ОНЕУ,2012. - 276 с.. 2012

Еще по теме ПЕРЕДМОВА:

  1. Передмова
  2. Передмова
  3. Передмова
  4. Передмова
  5. Передмова
  6. Передмова: чесноти капіталізму
  7. Передмова до українського видання: На шляху від антикорупційної революції до вільного капіталізму
  8. З М І С Т
  9. Зміст
  10. ЗМІСТ
  11. ЗМІСТ
  12. ЗМІСТ
  13. Зміст
  14. ЗМІСТ
  15. Зміст
  16. ЗМІСТ
  17. ЗМІСТ
  18. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
  19. Список літератури
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -