<<
>>

Оскарження рішень податкової адміністрації

За результатами документальних перевірок оформлюються акти та приймаються відповідні податкові повідомлення-рішення (далі - повідомлення) у порядку та терміни, визначені статтями 86 та 58 Кодексу.

Оскарження рішень органів ДПС здійснюються в адміністративному або

судовому порядку.

В адміністративному порядку будь-який платник податків може оскаржити такі рішення органів державної податкової служби:

- податкові повідомлення про суми податкових зобов'язань;

- постанови про накладання адміністративних стягнень та рішень ДПС щодо визначення сум податкових зобов'язань, узгодження операцій із заставленими активами платника податків, узгодження плану реорганізації, продажу активів, що перебувають у податковій заставі про застосування штрафних фінансових санкцій, арешт активів, покладання відповідальності за погашення залишкового боргу платника податку на третю особу;

- дострокове розірвання договорів про розстрочення, відстрочення податкових зобов'язань за ініціативою органу ДПС.

Пунктом 55.1 статті 55 Кодексу визначено, що податкове повідомлення - рішення про визначення суми грошового зобов’язання платника податків або будь-яке інше рішення контролюючого органу може бути скасовано контролюючим органом вищого рівня під час проведення процедури його адміністративного оскарження та в інших випадках у разі встановлення невідповідності таких рішень актам законодавства.

Зокрема, у разі коли платник податків вважає, що контролюючий орган неправильно визначив суму грошового зобов’язання або прийняв будь-яке інше рішення, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень контролюючого органу, встановлених Кодексом або іншими законами України, такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу вищого рівня із скаргою на перегляд цього рішення (пункт 56.2 статті 56 Кодексу).

Згідно з пунктом 2 Положення про порядок подання та розгляду скарг платників податків органами державної податкової служби, затвердженого наказом ДПА України від 23.12.2010 р.

№ 1001, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 06.01.2011 р. за № 10/18748, органи державної податкової служби розглядають скарги платників податків на податкові повідомлення - рішення про визначення сум грошових зобов’язань платника податків або будь-які інші рішення органів державної податкової служби стосовно податків, зборів, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, а також щодо законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Розгляд скарг органами державної податкової служби не стосується мита, акцизного податку, податку на додану вартість та інших податків, зборів, які відповідно до податкового законодавства справляються у разі ввезення (пересилання) товарів і предметів на митну територію України або територію спеціальної митної зони чи вивезення (пересилання) товарів і предметів з митної території України або з території спеціальної митної зони.

У разі нарахування органом ДПС фізичній особі податкового зобов'язання, що не пов'язано зі здійсненням даною особою підприємницької діяльності, із використанням непрямих методів нарахування і фізична особа не погоджується з цим нарахуванням, суперечка вирішується виключно у судовому порядку за поданням органу державної податкової служби.

Платник податків має право, з урахуванням термінів позовної давності, оскаржити у суді (господарському суді) рішення органу ДПС про нарахування податкового зобов'язання у будь-який момент після отримання відповідного податкового повідомлення. Платник податків зобов'язаний у письмовій формі повідомляти орган ДПС про кожен випадок судового оскарження його рішень.

Реєструють скаргу (заяву) платника в день її подання або надходження до органу державної податкової служби, але не пізніше наступного робочого дня. Відмовляти у прийнятті скарги (заяви) від платника податків забороняється.

Платник податків у скарзі (заяві) повинен зазначити наступне:

• прізвище, ім'я, по-батькові, місце проживання особи, а для юридичної особи - її назва і місцезнаходження;

- назва органу державної податкової служби, яким видано податкове

повідомлення або рішення, що оскаржується, дата і номер;

• суть порушеного питання, прохання або вимога;

• чи подавалась (не подавалась) позовна заява до суду (господарського суду) про визнання недійсним податкового повідомлення або рішення органу державної податкової служби;

• підпис фізичної особи або уповноваженої на те особи, а для юридичної особи - підпис керівника чи представника юридичної особи, скріплений її печаткою.

Скарга (заява) має бути викладена в письмовій формі та надіслана до органу державної податкової служби поштою або передана фізичною чи юридичною особою через представника.

Скарга (заява) подається до органу ДПС протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання платником податків податкового повідомлення або іншого рішення органу ДПС, або протягом 30 календарних днів, якщо податкове зобов'язання виникло за причинами, не пов'язаними із порушенням податкового зобов'язання чи відповіді органу державної податкової служби на скаргу.

Якщо орган ДПС надсилає платникові податків рішення про повну або часткову відмову в задоволенні його скарги, то даний платник має право:

- звернутися протягом 10 календарних днів, наступних за днем отримання відповіді;

- з повторною скаргою до органу ДПС вищого рівня;

- за повторного повного або часткового незадоволення скарги - до органу ДПС вищого рівня із дотриманням зазначеного десятиденного терміну для кожного випадку оскарження і двадцятиденного терміну для відповіді на нього.

Скарга (заява), що надійшла, реєструється в ДПА (ДПІ), яка прийняла рішення, що оскаржується, і протягом 3 діб надсилається разом з документами, необхідними для розгляду, до органу державної податкової служби вищого рівня.

Особа, котра подала скаргу (заяву) на рішення (постанову) органу ДПС, має право:

• особисто викласти аргументи особі, що перевіряла скаргу (заяву), та брати участь у перевірці поданої скарги (заяви);

• ознайомитися з матеріалами перевірки;

• подавати додаткові матеріали або наполягати на їх запиті органом ДПС, який розглядає скаргу (заяву). бути присутнім при розгляді скарги (заяви);

• користуватися послугами адвоката або уповноваженого представника, оформивши це уповноваження в установленому законом порядку;

• одержати письмову відповідь про результати розгляду скарги (заяви);

• висловлювати усно чи письмово вимогу щодо дотримання таємниці розгляду скарги (заяви);

• вимагати відшкодування збитків, якщо вони є результатом

неправомірних рішень;

• відкликати або анулювати подану скаргу (заяву) в будь-який час до моменту прийняття рішення за наслідками розгляду скарги (заяви). Відкликання або анулювання скарги (заяви) проводиться за письмовою заявою особи, яка подала цю скаргу (заяву).

Не може бути оскаржене платником податків в адміністративному або судовому порядку податкове зобов'язання, самостійно ним визначене в податковій декларації (розрахунку).

У випадку, коли у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (розрахунку), то такий платник зобов'язаний подати нову податкову декларацію, що має виправлені показники.

5.5.

<< | >>
Источник: Максімова В.Ф.. Організація державного фінансового контролю: Навчальний посібник. - Одеса: ОНЕУ,2012. - 276 с.. 2012

Еще по теме Оскарження рішень податкової адміністрації:

  1. 6.2. Співпраця Державного казначейства і Державної податкової адміністрації України
  2. Місцеві державні адміністрації
  3. 8.11.3. Призначення тимчасової адміністрації для управління комерційним банком
  4. 12.2. «ХвороБИ» державної адміністрації
  5. Підходи до прийняття рішень.
  6. 11.2. Процес прийняття рішень
  7. 11.3.5. Вимоги по управлінських рішень
  8. Умови ефективності управлінських рішень.
  9. 11.1. Зміст і вплив управлінських рішень
  10. 11.3.3. Методи прийняття рішень
  11. Основні складові процесу прийняття рішень.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -