<<
>>

Контроль за дотриманням комерційними банками економічних нормативів

На Національний банк покладено функцію банківського нагляду та контролю за виконанням банками законодавства з банківської справи, додержанням економічних нормативів, установлених Національним банком, та власних нормативних актів.

Для захисту інтересів клієнтів та забезпечення фінансової надійності банків Національний банк установлює для банків обов'язкові економічні нормативи:

• нормативи капіталу (нормативи капіталу комерційного банку (НІ), мінімального розміру статутного капіталу (Н2), платоспроможності (Н3); достатності капіталу банку (Н4);

• нормативи ліквідності (нормативи миттєвої ліквідності (Н5);

загальної ліквідності (Н6); співвідношення високоліквідних активів (Н7);

• нормативи ризику (нормативи максимального розміру ризику на одного позичальника (Н8), великих кредитних ризиків (Н9); максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру Н10), інсайдерам (Н11), максимального розміру наданих міжбанківських позик (Н12); максимального розміру отриманих міжбанківських позик (Н 1З); інвестування (Н14);

• нормативи відкритої валютної позиції уповноваженого банку

(норматив загальної відкритої валютної позиції банку (Н15), довгої (короткої) відкритої валютної позиції у вільноконвертованій валюті (Н16), в неконвертованій валюті (Н17); у всіх банківських металах (Н 18).

Порядок розрахунку зазначених економічних нормативів визначається Національним банком. Для підтримки стабільності банківської системи та розширення її кредитних можливостей Національний банк видає банкам кредити, які використовуються для задоволення тимчасових потреб банків і кредитування потреб, пов'язаних із структурною перебудовою економіки України.

Контроль за дотриманням комерційними банками економічних нормативів проводиться кожного дня (за даними щоденних балансів) і один раз на місяць (за даними форм звітності станом на перше число кожного місяця).

Економічні нормативи вважаються звітними, якщо вони розраховані:

• на конкретно встановлену дату:

- нормативи капіталу банку (Н1),

- мінімального розміру статутного капіталу (Н2) - на 1 квітня щороку;

• за щоденними даними:

- нормативи максимального розміру ризику на одного позичальника (Н8);

- максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру (Н10);

- максимального сукупного розміру кредитів, наданих інсайдерам (НІ 1); інвестування (Н14);

- відкритої валютної позиції (Н15, НІ6, Н17, Н18) - за кожен випадок порушення встановлених Національним банком України нормативів;

• за формулою середньомісячної зваженої величини:

- нормативи платоспроможності (НЗ); достатності капіталу банку (Н4); ліквідності (Н5, Н6, Н7).

Контроль за дотриманням комерційними банками економічних нормативів проводять відділи банківського нагляду регіональних управлінь і управління контролю економічних нормативів Департаменту безвиїзного нагляду Національного банку України.

Виконуючи функцію кредитора останньої інстанції, Національний банк України видає банкам кредити під програми фінансового оздоровлення банків. Рефінансування банків здійснюється через аукціони (з 1994 року), що забезпечує створення рівноправних умов доступу банків до централізованих кредитних ресурсів. Запроваджено ломбардний кредит (з 1996 року) та операції під заставу державних цінних паперів (з 1997 року).

Національний банк України проводить контроль за дотриманням юридичними особами банківського законодавства і власних нормативних актів. У випадку порушення цього законодавства й актів Національний банк України має право:

• підвищувати норми обов'язкових резервів;

• відкликати ліцензію на здійснення окремих чи всіх банківських операцій;

• усувати керівництво суб'єкта банківської діяльності від управління і призначати тимчасову адміністрацію для управління цим суб'єктом;

• утримувати за рішенням суду (арбітражного суду) штраф у розмірі неправомірно одержаного доходу та застосовувати інші економічні санкції відповідно до законодавства;

• приймати рішення про виключення з Державної книги реєстрації банків, валютних бірж та інших фінансово-кредитних закладів і про реєстрацію або ліцензію.

Ці примусові заходи можуть проводитись у випадку порушення комерційними банками економічних нормативів; порядку, термінів і технологій виконання банківських операцій; допущення несанкціонованої емісії; недотримання постанов, інструкцій, положень, правил Національного банку України, неподання форм звітності або подання недостовірної інформації (звітності); ведення збиткової діяльності; формування ситуації, що загрожує інтересам вкладників і кредиторів; створення перешкод антимонопольним діям або праву клієнта самостійно обирати собі банк.

Національний банк України зобов'язаний вилучати з обігу фіктивні кошти шляхом отримання їх у беззаперечному порядку із кореспондентських рахунків банків.

Якщо існує незгода з рішенням НБУ, то юридична особа має право на захист своїх інтересів у арбітражному суді.

Для того, щоб захистити інтереси клієнтів і досягти фінансової надійності комерційних банків, встановлюється мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку в сумі, еквівалентній 1 млн. євро за офіційним курсом гривні, визначеним Національним банком України.

Для кооперативного банку та банку з іноземними капіталом мінімальний розмір статутного капіталу на момент реєстрації банку може бути не менше:

• для місцевих кооперативних банків, що діють в межах однієї області, - 1 млн. євро;

• для банків, що здійснюють свою діяльність на території однієї області (регіональні), в тому числі спеціалізованих ощадних та іпотечних банків - 3 млн. євро;

• для банків, що здійснюють свою діяльність на всій території України (міжрегіональні), зокрема спеціалізованих інвестиційних, розрахункових (клірингових), ощадних та іпотечних, центрального кооперативного банку, - 5 млн. євро.

На створення комерційних банків з участю іноземних юридичних та фізичних осіб Національний банк України видає ліцензію на здійснення комерційними банками операцій в іноземній валюті в Україні і за кордоном на основі клопотання певного комерційного банку та в залежності від рівня його готовності до проведення операцій в іноземній валюті.

Верховна Рада України прийняла у першому читанні проект Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Передбачується, що вирішувати питання ліквідації банків буде ФГВФЛ - Фонд гарантування вкладів фізичних осіб.

Він передбачує оцінку банківської діяльності на основі системи управління ризиками, вводить поняття «проблемного банку» і

«неплатоспроможного банку». Кількісні та якісні критерії таких банків визначаються Законом України «Про банки і банківську діяльність». Повноваження по виводу з ринку неплатоспроможних банків Національний банк України передасть Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. НБУ залишає за собою коригування роботи проблемних банків і буде допомагати Фонду гарантування вкладів фізичних осіб у процесі його роботи з неплатоспроможними банками.

Серед функцій Національного банку України залишаються функції по банківському регулюванню, нагляд за діяльністю проблемних банків, їх фінансове оздоровлення, призначення куратора, окрім введення тимчасової адміністрації чи призначення ліквідатора. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб буде здійснювати комплекс дій, пов’язаних з виводом з ринку неплатоспроможних банків найменш затратними методами:

- ліквідація банку з прямим відчуженням від Фонду гарантування вкладів фізичних осіб гарантованих депозитів вкладникам - фізичним особам;

- ліквідація банку з передачею/продажем його активів і зобов’язань, гарантованих депозитів неплатоспроможному банку;

- передача/продажа активів і зобов’язань, гарантованих депозитів платоспроможному банку з наступним відзивом банківської ліцензії та ліквідацією неплатоспроможного банку;

- утворення перехідного банку з його продажем інвестору, перевод на нього працюючих активів і зобов’язань неплатоспроможного банку, з наступною ліквідацією неплатоспроможного банку;

- продаж цілого неплатоспроможного банку інвестору з наступним приєднанням чи злиттям неплатоспроможного банку з іншим платоспроможним банком. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб також буде мати виключні функції по здійсненню тимчасової адміністрації та ліквідації неплатоспроможних банків.

Розширено повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб щодо перевірок банків: працівники цього фонду можуть бути залучені Національним банком України до проведення сумісних перевірок. Закон установлює порядок процедури ліквідації неплатоспроможного банку і введення тимчасової адміністрації, її функції та повноваження, критерії визначення проблемного і неплатоспроможного банку, вимоги до інформування банками своїх клієнтів - користувачів про ризики, пов’язані з послугами.

6.5.

<< | >>
Источник: Максімова В.Ф.. Організація державного фінансового контролю: Навчальний посібник. - Одеса: ОНЕУ,2012. - 276 с.. 2012

Еще по теме Контроль за дотриманням комерційними банками економічних нормативів:

  1. Поряд із дотриманням економічних нормативів комерційні банки
  2. 7.2. Контроль дотримання касової дисципліни
  3. 4.3. Облік бюджетних асигнувань та контроль за їх дотриманням
  4. Контроль фактичної наявності касової готівки і дотримання умов її збереження
  5. Контроль дотримання правильності записів в облікових регістрах та кореспонденції рахунків
  6. 3.1. Фінансовий контроль як складова економічного контролю
  7. 2.4. Економічний контроль та його зміст
  8. 4.1. Економічна сутність та методологія оперативного контролю
  9. 2.5. Державні органи економічного контролю в Україні
  10. Економічна суть господарського контролю
  11. 82. Сутність і мета економічного зростання. Модель економічного зростання Харрода-Домара як неокейнсіанський варіант моделювання економічного розвитку.
  12. 1.3. Основні завдання та організаційні підходи щодо створення автоматизованої системи оперативного обліку і контролю міжнародних економічних операцій
  13. Розділ 1 Теоретико-методологічні основи економічного контролю та організації контрольно-ревізійного процесу
  14. Організація та здійснення оперативного контролю за різними видами міжнародних економічних операцій в умовах функціонування автоматизованої системи
  15. § 8.4. Методи дотримання тренду
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -