<<
>>

7.5. Шляхи вдосконалення податкової системи

Податкова система, яка діє сьогодні в Україні, не стимулює розвиток бізнесу, зокрема малого. Для малих підприємницьких структур не передбачене ні спрощення системи оподаткування, ні введення податкових пільг.

Досвід країн з розвинутою ринковою економікою свідчить, що суть податкових заходів для стимулювання розвитку малого бізнесу полягає в поетапному зменшенні граничних ставок по­датків і зниженні прогресивної шкали оподаткування у разі дос­татньо вузької податкової бази та широкої сфери використання податкових пільг. Це повинно забезпечити залучення інвестицій у промисловість, сферу послуг і торгівлю. Зменшення ставки по­датків залежно від розмірів підприємства є одним із найбільш ви­користовуваних методів оподаткування малого бізнесу. Наприк-

183

лад, у США діють пільгові ставки податку на доходи до 16 тис. дол., ставка в 15% на 50 тис. дол. і 25 % - на наступні 25 тис. дол. Понад цю суму діє максимальна ставка 34 %.

Розвиток малого підприємництва стимулює податкова сис­тема, яка діє в Японії. Поряд із зниженою на 12% (з 42 до 30%) ставкою корпораційного податку практикують повне звільнення від сплати податку коштів, спрямованих на утворення резервних фондів, а також на внески асоціаціям. Знижено ставки для малих підприємств і в місцевих податках. Залежно від річного доходу такі ставки коливаються від 6 до 12 %.

В Україні ні податок на прибуток, ні ПДВ не стимулюють збільшення кількості малих підприємств та темпів зростання їхнього виробництва, не зміцнюють їхньої фінансової стійкості. Якщо держава зацікавлена у розвитку малого бізнесу, то потрібно диференціювати ставки оподаткування. При однаковому річному прибутку податок, який сплачує українське підприємство (віддає до держбюджету ЗО %), більше ніж удвічі перевищує податок, який сплачують американські підприємства (близько 14 %).

Сучасна система оподаткування спричиняє поглиблення еко­номічної кризи.

По-перше, не виконується головне завдання по­датків - забезпечення надходження відповідного обсягу грошо­вих коштів для фінансування державних витрат. Це відбувається, передусім у результаті скорочення виробництва, різкого звужен­ня бази оподаткування. Спроби підвищити податкові ставки в Ук­раїні призводять до подальшого скорочення виробництва, прихо­вування податків і, як наслідок, — до зменшення надходжень до бюджету.

По-друге, податкова система діє як конфіскаційний механізм, призводячи до викривлення соціально-економічних параметрів, що дуже відчутно в складних економічних умовах. Прикладом може бути швидкий розвиток тіньової економіки.

По-третє; податкову політику уряд сприймає як головний інструмент вирішення складних економічних проблем. За допо­могою податків пропонують забезпечити фінансову стабілізацію, стимулювати розвиток виробництва і забезпечити зростання інве-

184

стицій. Крім того, за рахунок збільшення податків передбачають дотувати окремі регіони, надавати допомогу малозабезпеченим верствам населення, вирішувати інші проблеми. Багато з цих пи­тань раніше вирішували різноманітними фінансовими і нефінан­совими інструментами державного впливу.

По-четверте, не в повному обсязі використовують конкретні шляхи підвищення надходжень від наявних та впровадження но­вих податків. Це стосується акцизів, низький збір яких зумовле­ний тінізацією виробництва і реалізації підакцизних товарів (ліке­ро-горілчаних та тютюнових). Не впроваджено податок на неру­хомість, який є головним джерелом доходів місцевих бюджетів у розвинутих державах.

Оскільки податки не забезпечують державних потреб, вини­кають серйозні труднощі в управлінні фінансами.

Податкова система за своєю суттю повинна формувати дохо­ди державного бюджету, будучи, поряд з іншими економічними інструментами (такими як ціни, зарплата, відсотки за кредит, бюд­жетне фінансування), еластичним важелем впливу на поведінку економічних та соціальних структур, господарські зв'язки та кон­курентні відносини.

Тому одним з першочергових завдань ринкової економіки Ук­раїни є створення ефективної податкової системи, яка б забезпе­чила розвиток народногосподарського комплексу країни і відпо­відним чином регулювала економічні відносини.

Ефективність податкової системи визначає те, наскільки цілеспрямовано вона вирішує комплекс завдань, пов'язаних з уп­равлінням економікою, розвитком виробництва, підвищенням жит­тєвого рівня населення.

Податкова система повинна успішно вирішувати фіскально-розподільну функцію. Шляхом оптимального оподаткування до­ходів підприємців і населення потрібно забезпечувати дохідну ча­стину бюджету, якої повинно бути достатньо для фінансування соціальних програм, розвитку регіонів тощо.

Систему податків треба побудувати так, щоб сприяти вироб­ничій діяльності, посиленню стимулів, які б забезпечували роз-

185

виток пріоритетних галузей народного господарства і виробництв.

Теорія і практика розвинутих країн свідчать, що податкова ставка понад 50% доходу підриває стимули підприємницької, зок­рема виробничої діяльності. Оптимальним вважають податкове вилучення не більше третини доходів. Як стверджує професор В.Пилипчук1, загальний (максимальний) обсяг усіх податків, по­даткових платежів, нарахувань та відрахувань, що сплачує підпри­ємство до бюджетів усіх рівнів, не може перевищувати ЗО % від суми фонду оплати праці і прибутку підприємства.

У розвинутих країнах світу широко використовують заходи для стимулювання окремих секторів і галузей господарювання за допомогою податкових пільг. Найбільш поширеною їхньою фор­мою є прискорена амортизація. Компаніям надають право пере­водити частину прибутку в неоподатковуваний амортизаційний фонд. Шляхом зниження податків стимулюють інвестиційні та на­уково-дослідні затрати компаній.

Податкові системи у більшості країн Заходу грунтуються на одержанні переважно прямих податків. Серед непрямих викорис­товують ПДВ, акцизний збір. Такий підхід дає змогу значно зни­зити приховування доходів від оподаткування, що становить 15-20 % від загальної суми.

В Україні ця цифра набагато більша, тут велику кількість доходів не виявляють взагалі внаслідок викорис­тання системи готівкових розрахунків.

Система оподаткування повинна забезпечувати ефективний розподіл податкових надходжень на різних бюджетних рівнях. В Україні розподільний процес неадекватний внеску регіонів та їхнім потребам з погляду компенсації затрат у разі досягнення певного результату. Більшу частину податкових надходжень до бюджету забезпечують регіони з розвинутим промисловим сек­тором, в тому числі з екологічно шкідливим виробництвом. Од­нак під час розподілу бюджету вони не одержують достатніх за­собів навіть для відповідних екологічних заходів, не кажучи вже про можливість рівномірного та повноцінного розвитку.

_____

1 Пилипчук В. Економічну кризу можна відмінити, якщо ... //Голос України. 1997. 2 груд.

186

Механізм впливу податкової системи на підприємництво є тривалим, тому роблячи у ній зміни, треба пам'ятати, що пози­тивні результати ми отримаємо не відразу, а в подальшій перспек­тиві. Тому бажано мати таку систему оподаткування, яка б не змінювалася протягом багатьох років.

Основою розвитку податкової системи України повинна ста­ти концепція, що передбачає еволюційний спосіб її реформуван­ня шляхом поступового зниження податкового тягаря, удоскона­лення механізму нарахування, обліку і сплати податків.

Ця концепція повинна враховувати такі положення:

система оподаткування є складовою частиною механізму державного регулювання розвитку галузей економіки;

система оподаткування має інвестиційну і соціальну спря­мованість;

реформування системи оподаткування повинно відбуватись одночасно із реформою системи оплати праці, соціальної сфери, пенсійного забезпечення;

у міру економічного піднесення, зростання доходів населен­ня і підприємств основу податкової системи повинні становити прямі податки, де об'єктом оподаткування є доходи фізичних осіб, а прибуток - юридичних осіб;

підвищення податків на основні фонди виробництва (майно-землю, корисні копалини);

диференціація ставок податків залежно від виду діяльності та розмірів отриманого прибутку;

ліквідація податкових пільг, які деформують вартісні еко­номічні показники і знижують конкурентоспроможність вироб­ників; пільги потрібно надавати на певний строк за умови цільо­вого використання коштів;

використання митних тарифів як механізму удосконалення оподаткування у зовнішньоекономічній діяльності;

розширення повноважень органів регіонального та місцево­го самоврядування за допомогою податкового механізму; поси­лення ролі місцевих податків і зборів у формуванні доходів місце­вих бюджетів.

187

<< | >>
Источник: І. Михасюк та ін.. Державне регулювання економіки /За ред. д-ра. екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.МИХАСЮКА/. - Львівський національний університет ім. І.Франка, Львів: "Українські технології",1999. - 640 с.. 1999

Еще по теме 7.5. Шляхи вдосконалення податкової системи:

  1. Елементи податкової системи. Класифікація податкових систем
  2. Принципи побудови податкової системи
  3. 5.1. Система органів контролю державної податкової політики
  4. 3.2.1. Етапи становлення і розвитку податкової системи України
  5. 7.4. Особливості податкової системи в АПК
  6. 4.3. Сутність податкової системи, принципи її побудови, види податків і джерела їх сплати
  7. Характеристика основних податків податкової системи України
  8. Характеристика основних податків і зборів податкової системи України
  9. 3.2.3. Проблеми вдосконалення механізмів оподаткування
  10. 3.2. Напрями вдосконалення законодавства України щодо регламентації господарсько-торговельної діяльності
  11. 3.2. Вдосконалення механізму здійснення регуляторної політики на рівні місцевих бюджетів
  12. 12.4.7. Проблеми житлового будівництва в Україні та шляхи їх вирішення
  13. § 20.2. Шляхи становлення ф'ючерсних ринків в Україні
  14. § 3. Системна криза соціалізму і шляхи реформування суспільства
  15. §4. Прибуток. Рентабельність. Шляхи зниження витрат виробництва
  16. 2.4. ШЛЯХИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПОДАТКОВО-ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВИХ НОРМ
  17. 4.1. Розроблення теоретико-філософських та методологічнихзасад нормотворчої діяльності як одна з найважливіших умов вдосконалення правового регулювання господарських відносин
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -