<<
>>

9.6. Основи методики визначення економічної ефективності інвестицій

Головним критерієм оцінки конкретного проекту є його фінан­сова (комерційна) ефективність - мінімізація витрат, максимізація доходів, конкурентоспроможність продукції. Пропонуємо таку по­слідовність розрахунків ефективності, як показано на рис.

9.5.1

Рис. 9.5. Схема послідовності і проведення розрахунків економічної ефективності інвестиційних проектів.

_____

1 Пересада А.А. Інвестиційний процес в Україні // Автореф. дис. д-ра екон. наук. К,1998.С.Ю.

258

Для обгрунтування інвестицій та їхнього розподілу у вітчиз­няній практиці традиційно використовували показники загальної (абсолютної) та порівняльної економічної ефективності капіталь­них вкладень.

Показники загальної (абсолютної) економічної ефективності капітальних вкладень розраховують у вигляді коефіцієнтів як відношення ефекту (доходу) до приросту капітальних вкладень, що його зумовили.

Стосовно національного виробництва в цілому, його галузей та регіонів показник абсолютної ефективності Е визначають як відношення приросту річного обсягу національного доходу ΔНД, до обсягів капітальних вкладень К, які забезпечили цей приріст:

Ен.г. = ΔНД/К.

Щодо галузей і підгалузей, комплексних програм, окремих проблем показник загальної (абсолютної) ефективності Е0 обчис­люють як відношення приросту річного обсягу чистої продукції ΔЧП до капітальних вкладень, що зумовили цей приріст:

Е0 = ΔЧП/К.

Стосовно госпрозрахункових галузей і підгалузей, під­приємств цей показник визначають як відношення річного при­росту прибутку ΔП до капітальних вкладень, які цей приріст за­безпечили:

Еп = ΔП/К.

Для підприємств-новобудов, цехів показник загальної ефек­тивності Енов капітальних вкладень обчислюють як відношення річного обсягу прибутку до капітальних вкладень, що забезпечу­ють його одержання:

Енов = П/К.

На окремих підприємствах, де застосовують розрахункові ціни, показник абсолютної ефективності капітальних вкладень

259

визначають як відношення річної економії від зниження собівар­тості ΔС до капітальних вкладень, що зумовили цю економію:

Ез = ΔС/К.

Розрахунки коефіцієнтів загальної економічної ефективності капітальних вкладень на рівні госпрозрахункових галузей, підгалузей, окремих підприємств і заходів можуть передбачати визна­чення термінів окупності капітальних вкладень Т, які є обернени­ми до показника ефективності - Т0=1/Е.

Т0 = К/ΔПp; Т0 = К/Пp ; Т0= К/ΔС.

Обчислені показники загальної (абсолютної) економічної ефективності капітальних вкладень порівнюють з нормативами та аналогічними показниками за попередні періоди.

Метою витрат в об'єкти невиробничого призначення є до­сягнення соціальних та соціально-економічних результатів. Рівень загальної ефективності капітальних вкладень та інших затрат Ен.с у цьому випадку визначають як відношення приросту соціально­го результату ΔСц до приросту зведених витрат, потрібних для його досягнення:

Ен.с =ΔСц : Δ(Сп + ЕнК).

де Сп - сума поточних витрат за рік; Ен - нормативний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень.

Порівняльну економічну ефективність капітальних вкладень визначають у разі вибору варіантів господарських або технічних рішень, розміщення підприємств та їхніх комплексів, організації виробництва взаємозамінної продукції, будівництва нових, роз­ширення, технічного переозброєння, реконструкції діючих підприємств. Показником порівняльної ефективності є сумарні зведені витрати (поточні і капітальні), які визначають так:

Ззв = С + ЕнК,

де 3зв - зведені витрати; С - річні поточні витрати; Ен - норма­тивний коефіцієнт ефективності капітальних вкладень.

260

Перевагу треба надавати тому варіанту капітальних вкладень, у якому сума зведених витрат є мінімальною.

Зазначимо, що методи оцінки ефективності капітальних вкладень, які використовують у вітчизняній практиці, недостат­ньо коректні.

Їхні головні недоліки такі: по-перше, у розрахунку не враховано фактор часу, тобто інвестиції та їхні результати наведені в різних вартостях (теперішній і майбутній); по-друге, використовуваний показник прибутку не повністю відображає повернення інвестованого капіталу; по-третє, використовувані показники тільки однобічно оцінюють ефективність інвести­ційного проекту.

За кордоном використовують інші принципи та показники оцінки ефективності реальних інвестицій. Зокрема, головними принципами там є такі: оцінка повернення інвестованого капіта­лу на підставі показника грошового потоку (суми чистого при­бутку й амортизаційних відрахувань); обов'язкове зведення до те­перішньої вартості інвестованого капіталу і суми грошового по­току; вибір диференційованої ставки відсотка (дисконтної став­ки) в процесі дисконтування грошового потоку для різних інвес­тиційних проектів; варіація форм використовуваної ставки відсот­ка для дисконтування залежно від мети оцінки.1

У систему показників оцінки ефективності реальних інвес­тицій входять: чистий зведений дохід, індекс дохідності, період окупності, внутрішня норма дохідності.

Чистий зведений дохід відображає кінцевий ефект інвесту­вання в абсолютній сумі, його обчислюють за формулою

ЧДП = ГП - ІЗ,

де ЧДП - чистий зведений дохід; ГП - сума грошового потоку (у теперішній вартості) за весь період експлуатації інвестиційного проекту; ІЗ - сума інвестиційних засобів, спрямованих на реалі­зацію інвестиційного проекту.

Індекс дохідності методологічно подібний до коефіцієнта

_____

1 Бланк И.А. Инвестиционный менеджмент. К., 1995. С. 166-167.

261

ефективності капітальних вкладень, однак за економічним змістом відрізняється, його обчислюють за формулою

ІД = ГП / ІЗ

де ІД - індекс дохідності за інвестиційним проектом; ГП - сума грошового потоку в теперішній вартості; ІЗ - сума інвестованих засобів, які спрямовані на реалізацію інвестиційного проекту (у разі різночасовості вкладень також зведена до теперішньої вар­тості).

Період окупності визначають за формулою

То = ІЗ / ГПп

де Т0 - період окупності інвестованих у проект коштів; ІЗ - сума інвестиційних коштів, які спрямовані на реалізацію інвестицій­ного проекту (зведена до теперішнього часу) ГПп - середня сума грошового потоку (у теперішній вартості) в періоді. У разі корот­котермінових вкладень цей період приймають за один місяць, а у випадку довготермінових - за один рік.

Внутрішню норму дохідності можна схарактеризувати як рівень дохідності конкретного інвестиційного проекту, вираже­ний дисконтною ставкою- за якою майбутню вартість грошового потоку від інвестицій зводять до теперішньої вартості інвестова­них засобів. Внутрішню норму дохідності можна схарактеризу­вати і як дисконтну ставку, при якій чистий зведений дохід у про­цесі дисконтування становитиме нуль.

В сучасних умовах, на думку більшості спеціалістів та вче­них України1, інвестиційну політику потрібно вести у таких на­прямах:

послідовна децентралізація інвестиційного процесу на заса-

_____

1 Див. зокрема Семиноженко В. Від кризи - до відродження // Голос України. 1999. №89(2091).

262

дах розвитку різноманітних форм власності, приватизації та за­вершення корпоратизації підприємств;

розширення державної підтримки підприємств за рахунок централізованих інвестицій у разі перенесення центру ваги з без­поворотного бюджетного фінансування, до кредитування через створення банку реконструкції та розвитку;

поширення спільного державно-комерційного інвестування проектів із залученням вітчизняного та іноземного капіталів, зі створенням нових ринкове стійких структур на базі змішаної фор­ми власності;

розміщення централізованих державних ресурсів на кон­курсній основі;

усунення перекосів в організації та регулюванні (особливо податковому) фондового ринку, оскільки вони серйозно перешкод­жають регулюванню інвестиційних потоків.

Запропоновано також створити ефективний механізм гаран­тування депозитів приватних вкладників та підтримувати конку­ренцію на ринку банківських послуг.

З цією метою потрібно:

створити національну корпорацію страхування депозитів, яка б мала два структурні підрозділи - страхування банківських депозитів та страхування ощадних коштів;

розмір страхових внесків банків диференціювати залежно від рейтингу надійності банку- з'ясування якого потрібно зробити обов'язковим у разі отримання сертифіката на банківську діяльність. Рейтинги можна проводити під час ревізії банківської діяльності;

страхувати ощадні кошти лише для невеликих вкладів - до 5 тис.грн. Власники великих рахунків мають змогу контролювати якість фінансових інституцій, у яких вони тримають гроші.

Обов'язковою умовою ефективного функціонування систе­ми є доступ до контролю за діяльністю конкретного банку з боку його позичальників та національної страхової компанії у разі ви­никнення кризової ситуації.

263

Додатки до теми 9

Додаток 1. Головні законодавчі та інші нормативні акти України, які регулюють інвестиційну діяльність

В Україні створена законодавча та нормативна база регулю­вання інвестиційної діяльності, до якої входять Закони України, Декрети Кабінету Міністрів, Інструкції та положення відомчих органів. Головні з них такі:

1. Закон України "Про інвестиційну діяльність" від 18 верес­ня 1991 p. Визначає загальні правові, економічні та соціальні умови інвестиційної діяльності на території України.

2. Закон України ''Про підприємництво" від 7 лютого 1991 p. Визначає правові, економічні та соціальні умови провадження підприємницької діяльності (у тому числі в інвестиційній сфері) громадянами та юридичними особами на території України.

3. Інструкція Національного банку України "Про умови на­дання Національним банком України індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за межі України" від 20 січня 1994 p.

4. Декрет Кабінету Міністрів України "Про режим інозем­ного інвестування" N 55-93 від 20 травня 1993 p. Виданий на підставі Законів України "Про зовнішньоекономічну діяльність" та "Про інвестиційну діяльність".

Визначає особливості режиму іноземних інвестицій на території України.

5. Закон України "Про державну програму заохочення іно­земних інвестицій в Україні" від 17 грудня 1994 p.

6. "Тимчасове положення про незалежні експертні комісії з оцінки інвестиційних проектів із залученням іноземних інвес­тицій" (наказ Агентства Міжнародної співпраці та інвестицій і Державного комітету України з питань науки і технологій N 21\89 від 9 червня 1994 p.).

7. Порядок визначення відповідності інвестиційних проектів із залученням іноземних інвесторів вимогам та критеріям, викла­деним у "Державній програмі заохочення іноземних інвестицій в

264

Україні для надання їм додаткових пільг", затверджений наказом Агентства Міжнародної співпраці та інвестицій N 22 від 3 червня 1994р.

8. Закон України "Про приватизацію майна державних підприємств" від 4 березня 1992 p. Регулює правові, економічні та організаційні основи приватизації підприємств загальнодержав­ної та комунальної власності.

9. Закон України "Про приватизацію невеликих державних підприємств (малу приватизацію)" від 4 березня 1992 p.

10. Закон України "Про приватизацію Державного житлово­го фонду" від 18 червня 1992 p.

11. Указ Президента України "Про приватизацію об'єктів незавершеного будівництва" від 14 жовтня 1993 p.

12. Закон України "Про цінні папери та фондову біржу" від 18 липня 1991 p. Визначає умови та порядок випуску цінних па­перів, а також регулює посередницьку діяльність в організації обігу цінних паперів на території України.

13. Закон України "Про приватизаційні папери" від 6 берез­ня 1992 p. Визначає поняття та види їхнього випуску, розміщення серед громадян України, обліку, використання та погашення.

14. "Порядок реєстрації випуску інвестиційних сертифікатів інвестиційного фонду та інвестиційної компанії", затверджений Міністерством фінансів України N 33 від 19 квітня 1994 p.

15. Закон України "Про підприємства в Україні" від 27 бе­резня 1991 p. Визначає види та організаційні форми підприємств, організаційний механізм провадження ними підприємницької (у тому числі й інвестиційної) діяльності.

16. Закон України "Про господарські товариства" від 19 ве­ресня 1991 p. Визначає види господарських товариств, правила їх створення та діяльності, а також права та обов'язки їхніх заснов­ників та учасників.

17. "Положення про інвестиційні фонди та інвестиційні ком­панії", затверджене Указом Президента України N 55\94 від 19 лютого 1994 p.

18. "Інструкція про порядок видачі дозволу на провадження

265

комерційної діяльності з приватизаційними паперами", затверд­жена наказом Фонду державного майна України N 232 від 25 квітня 1994р.

19. "Порядок обліку та контролю за діяльністю інвестицій­ного фонду та інвестиційної компанії по розміщенню приватиза­ційних паперів", затверджений наказом Фонду державного май­на та Міністерством фінансів України N 27640 від 11 травня 1994р.

20. "Положення про порядок оцінки чистих активів інвести­ційних фондів та взаємних фондів інвестиційної компанії", зат­верджене Наказом Міністерства фінансів України N 36 від 19 квітня 1994р.

21. Наказ Фонду державного майна України та Міністерства фінансів України "Про затвердження порядку здійснення інвес­тиційним фондом або інвестиційною компанією додаткової емісії інвестиційних сертифікатів у 50-кратному розмірі до обсягу прий­нятих для розміщення приватизаційних паперів" N 559\80 від 9 вересня 1994 p.

22. "Положення про порядок обліку та контролю за діяльні­стю Довірчого товариства по розміщенню приватизаційних па­перів", затверджене Фондом державного майна України, Міністер­ством фінансів України та Національним банком України N 71V280 від 7 квітня 1994р.

23. Закон України "Про банки та банківську діяльність" від 20 березня 1991 p. Визначає правові підстави створення та діяль­ності банків на території України.

24. Закон України "Про власність" від 7 лютого 1991 p. Спрямований на забезпечення вільного економічного самовиз­начення громадян, використання природного, економічного та культурного потенціалу України. Гарантує право власності інве­сторів, яке в Україні є у формі приватної, колективної та дер­жавної.

25. Декрет Кабінету Міністрів України "Про страхування" N 47-93 від 10 травня 1993 p. Регулює стосунки у сфері страху­вання та спрямований на створення ринку страхових послуг, по-

266

силення страхового захисту майнових інтересів підприємств, ус­танов, організацій та громадян.

26. Концепція функціонування та розвитку фондового рин­ку України, прийнята Верховною Радою України 22 вересня 1995 p. Головна мета концепції - становлення цілісного, високо-ліквідного, ефективного та справедливого ринку цінних паперів в Україні, регульованого державою та інтегрованого у світові ринки. Головним принципом регулювання фондового ринку є першочергова реалізація загальнонаціональних інтересів і забез­печення гарантій та безпеки інвестиційної діяльності в економіці України.

Додаток 2. Розробка попереднього бізнес-плану інвестиційного проекту

Підготовка інвестиційного проекту до реалізації потребує попередньої розробки його бізнес-плану. Попередній бізнес-план - це стандартний для більшості країн з розвиненою економікою документ, у якому обгрунтована концепція запланованого до реа­лізації реального інвестиційного проекту й наведені головні його характеристики. Попередній бізнес-план розробляють за визна­ченою структурою, яка має уніфікований характер. Ця структура наведена у "Формулярі попереднього бізнес-плану інвестиційно­го проекту".

267

Формуляр попереднього бізнес-плану інвестиційного проекту

Розділ 1 Загальні відомості про проект

1.1. Назва та суть проекту

__________________________________________________________________

(бажано вкластися у 70 знаків)

__________________________________________________________________

(цей проект передбачає: створення нового підприємства, реконструкцію або розширення вже існуючого із заз­наченням потужності щодо випуску навої продукції, впровадження розробок, сервісне обслуговування, надання послуг тощо з зазначенням галузевої незалежності)

1.2. Фінансові ресурси, потрібні для здійснення проекту

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(грн.)

1.3. Термін окупності проекту

__________________________________________________________________

(включає час на освоєння капвкладень)

1.4. Очікуваний прибуток

__________________________________________________________________

1.5. Організаційно-правова форма реалізації проекту, якій на­дають перевагу:

__________________________________________________________________

(створення акціонерного товариства, реалізація в рамках існуючого підприємства тощо)

1.6. Бажана форма участі інвестора у проекті:

__________________________________________________________________

(послідовно за ступенем бажаності: участь в акціонерному капіталі, надання кредиту, лізинг, компенсаційна угода тощо)

1.7. Максимальна частка, надана інвестору в акціонерному капіталі

__________________________________________________________________

1.8. Бажана максимально можлива відсоткова ставка за кре­дит, термін і графік погашення

__________________________________________________________________

1.9. Передплачувана форма гарантії за кредит:

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(застава, державні гарантії із зазначенням наявних рішень, гарантії місцевих адміністрацій, банків та ін.}

Розділ 2 Опис інвестиційного проекту

(цей розділ містить детальний опис проекту, що включає, зокрема, для відповідних типів проектів, характеристику товару, продукції, послуг)

2.1. Короткий опис товару

__________________________________________________________________

2.2. Призначення та сфери застосування

__________________________________________________________________

(із зазначенням можливого спектра модифікацій)

2.3. Основні особливості й відмінності проекту, що можуть забезпечити його комерційний успіх, технічний, економічний і соціальний ефект___________________________________________________________________

__________________________________________________________________

2.4. Технічні характеристики, зіставлені з аналогами

__________________________________________________________________

(бажано навести оцінки е інтервальному вигляді: оптимістична-песимістична, а також посилання на джере­ло інформації про аналоги)

Найменування показників Значення показників

пропонований зразок замінюваний кращий вітчизняний кращий світовий

2.5. Патентна ситуація проекту

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(захищеність товару; наявність товару; наявність вітчизняних та іноземних, "ноу-хау ", ліцензій, публікацій; можливість патентування в інших країнах)

2.6. Структура вибору, ключові проблеми

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(коротко описати структурну схему вибору з виділенням елементів, що містять нові рішення. Виділити ключові проблеми створення цих елементів, наприклад}, жорсткі вимоги до якості використовуваних матеріалів тощо)

2.7. Фактори технічної невизначеності одержання результа­ту та засоби її зниження

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Розділ З Оцінка ринку та конкурентоспроможність продукції

3.1. Місткість ринку

__________________________________________________________________

(потенційний платоспроможний попит на внутрішньому і зовнішньому ринку, ступінь його задоволення на цей момент)

3.2. Конкуренція

__________________________________________________________________

(наявність і коротка характеристика конкуруючих товарів і організацій—як вітчизняних, так і зарубіжних, перешкоди для виходу на ринок}

3.4. Плановий обсяг продажу і передбачувана частка ринку, канали збуту,__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(зазначити, у які регіони України, до яких країн за кордоном планується експорт (у разі відсутності власної збутової мережі повинні бути надані документи, що підтверджують можливість збуту, підписання контракту на постачання продукції або протокол про наміри з організацією відповідного профілю та ін.)

обсяг збуту та часовий графік його зміни - у натуральному і вар­тісному вираженні

__________________________________________________________________

(залежний від підвищення чи зниження обсягу виробництва, зміни витрат і ціни одиниці продукції)

а) нової продукції на внутрішньому ринку

__________________________________________________________________

(тис.штук./тис.грн у цінах на фіксовану дату)

Найменування продукції Передбачуваний обсяг продажу по роках

Усього 1-й 2-й 3-й 4-й

на зовнішньому ринку

__________________________________________________________________

(тис.штук/тис.дол. США)

Найменування продукції Передбачуваний обсяг продажу по роках

Усього 1-й 2-й 3-й 4-й

б) продукції, яку випускають у конкретний час

(пункт заповнюється для проектів, що передбачають розширення або модернізацію існуючого виробництва)

на внутрішньому ринку

__________________________________________________________________

(тис. штук/тис, грн.у цінах на фіксовану дату)

Найменування продукції Передбачуваний обсяг продажу по роках

Усього 1-й 2-й 3-й 4-й

на зовнішньому ринку

__________________________________________________________________

(тис. штук/тис.дол.США)

Найменування продукції Передбачуваний обсяг продажу до роках

Усього 1-й 2-й 3-й 4-й

Примітка до пункту 3.4(6): зазначити ступінь використання діючих потужностей у цей час.

3.5. Фактори комерційного ризику та головні маркетингові заходи__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Розділ 4

Стан робіт за проектом і можливості (план)виробництва

4.1. Ступінь освоєння пропонованої для виробництва про-дукції____________________________________________

__________________________________________________________________

(науково-технічна розробка, лабораторний, дослідний, дослідно-промисловий зразок, робоче проектування, дрібносерійне виробництво тощо)

4.2. Наявність документації щодо проекту

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(передінвестиційного техніка-економічного дослідження, бізнес-плану, проектно-конструкторської, проектно-кошторисної документації, договорів, інших юридичних документів тощо)

4.3. Правове забезпечення проекту

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(наявність дозвільної документації на право реалізації проекту, акту землевідведення, дозволу на будівництво, договорів на оренду будівель та інших юридичних документів)

4.4. Виконання роботи за проектом

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(обсяги коштів, уже вкладених у реалізацію проекту, наявність контракту з консалтинговою фірмою на розробку ТЕО, бізнес-плану та ін.)

4.5. Наявність виробничих площ

__________________________________________________________________

4.6. Потрібна купівля обладнання

__________________________________________________________________

(технологічного, допоміжного та ін.)

4.7. Характеристика сировинної бази, забезпечення комплек­туючими виробами та напівфабрикатами

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(забезпеченість розвіданими запасами, можливості виробництва матеріалів і комплектуючих виробів з сумісниками, наявність квот на видобування і користування, якість сировини, відносний рівень цін, можливості поставок і транспортування та ін.)

Примітка. Пп. 4.6 і 4.7 повинні бути підтверджені протоколом про наміри або дого­ворами з постачальниками (Із зазначенням адрес і телефонів постачальників)

4.8. Забезпеченість трудовими ресурсами

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(кваліфікаційна характеристика працівників на підприємстві (виконавців проекту), наявність творчого колективу, його характеристика, можливості залучення потрібних спеціалістів та ін.)

4.9. Особливі умови реалізації та обмеження щодо проекту

__________________________________________________________________

(наявність ліцензій та вид діяльності, якщо це передбачено законодавствам, обмеження і рекомендації щодо переліку можливих постачальників обладнання і технологій, наявність експортних та імпортних квот, обмеження щодо ринків збуту і сировини, водо- і енергозабезпечення, транспорту, зв'язку, можливості утилізації відходів, екологічної чистоти технологічних процесів; ставлення місцевої адміністрації до даного проекту та ін.)

4.10. Передбачувана виробнича схема реалізації проекту:

Наявність організацій-співвиконавців

__________________________________________________________________

(із зазначенням адрес, телефонів, прізвищ керівників)

порядок взаємодії та взаєморозрахунків із співвиконавцями, коопераційні зв'язки,

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

транспортна схема

__________________________________________________________________

4.11. Основні етапи і календарний графік реалізації проекту

__________________________________________________________________

(термін отримання дослідної партії, термін початку серійного виробництва тощо щодо кожного етапу робіт)

4.12. Найважливіші заходи щодо реалізації проекту

__________________________________________________________________

4.13. Найближчі роки щодо розгортання проекту

__________________________________________________________________

4.14. Можливі заходи щодо подолання вузьких місць

__________________________________________________________________

(уразі розгортання виробництва)

Розділ 5 Фінансовий план

5.1. Собівартість товару

(розрахунок з розбиванням за статтями витрат і календарний графік, її зміни)

__________________________________________________________________

(тиc.гpн/тис.дoл. США)

Статті витрат Динаміка собівартості по періодах
1-й 2-й 3-й 4-й

5.2. Ціна товару_________________________________________

(на внутрішньому і зовнішньому ринку на фіксовану дату)

5.3. Затрати, їхня структура та фінансові потоки

(з поквартальним, помісячним і\або потижневим графіками освоєння інвестиційних, ресурсів залежно від довготершновості проекту)

__________________________________________________________________

(тис.грн./тис. дол. США)

Статті доходів/витрат, грн. Усього Періоди
1-й 2-й 3-й 4-й
Надходження
у тому числі
обсяг продаж
інші надходження
Витрати
у тому числі
обладнання і технології
сировина і матеріали
НДДКР
підготовка кадрів
затрати на інвестиційний проект
Інші затрати (постатейно)
прибуток/витрати до оподаткування
податки на прибуток
прибуток/витрати після оподаткування

Розділ 6 Характеристика підприємства, що реалізує проект

6.1. Повна назва підприємства________________________________________

__________________________________________________________________

6.2 Організаційно-правова форма_____________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(акціонерне товариство- із зазначенням відкрите чи закрите, державне, приватне підприємство тощо)

6.3. Статутний капітал (статутний фонд) і структура активів

__________________________________________________________________

6.4. Характеристика основних виробничих фондів

__________________________________________________________________

(балансова і залишкова вартість—у тім числі будівель і споруд на фіксовану дату, частка імпортного обладнання у відсотках, наявність унікального обладнання, вікова структура тощо)

6.5. Технічний рівень І характеристика продукції, яку випус­кають у цей час:

(подати короткий опис)

Найменування основної продукції Річний випуск, тис.грн Частка експорту за ВКВ в поточно­му році
Поточний рік Попередній рік
1
2
3
Усього

6.6. Фінансовий стан підприємства:

Матеріали аудиторських висновків___________________________________

__________________________________________________________________

Обіг за останні три роки, тис.грн:

_____________________________________________________________199_

_____________________________________________________________199_

_____________________________________________________________199_

прибуток після оподаткування за звітний рік і останні три квартали, тис.грн:

_____________________________________________________________199_

1-й кв.____________________________________________________________

2-й кв.____________________________________________________________

3-й кв.____________________________________________________________

коефіцієнт співвідношення позичкових і власних коштів

__________________________________________________________________

(відношення всієї суми зобов'язань по позичкових коштах бо власних коштів)

коефіцієнт абсолютної ліквідності

__________________________________________________________________

(відношення обігових коштів до короткотермінових зобов'язань підприємств)

як додатки до цього розділу подають зведений баланс і фор­му N 2

6.7. Кількість працівників на підприємстві_____________________________

__________________________________________________________________

У тому числі ІТП:__________________________________________________

6.8. Характеристика науково-технічного рівня виробництва

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(застосування передових технологій, володіння патентами, конкурентоспроможність проектно-конструкторських рішень, наявність еласних НДІ, КБ та ін.)

6.9. Місце розташування виробництва

__________________________________________________________________

(наявність джерел енерго- і водопостачання, транспортні інфраструктури, економічний статус територіі, наприклад, перебування у вільній економічній зоні та ін.)

6.10. Керівник підприємства_________________________________________

(прізвище, ім'я, по батькові, телефон, факс, телекс)

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

6.11. Адреса_______________________________________________________

__________________________________________________________________

(юридична, поштова)

6.12. Банківські реквізити___________________________________________

__________________________________________________________________

(розрахунковий рахунок, МФО, валютний рахунок, інші реквізити)

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

Розділ 7. Дані про розробників проекту

7.1. Організація-розробник проекту___________________________________

__________________________________________________________________

__________________________________________________________________

(назва, адреса, телефон, факс, телекс, коротка анотація, що характеризує досвід роботи у сфері інвестиційного проектування)

7.2. Адреса________________________________________________________

__________________________________________________________________

(юридична, поштова)

7.3. Керівник проекту_______________________________________________

__________________________________________________________________

(прізвище, ім 'я. по батькові, телефон, факс, телекс коротка характеристика із зазначенням особистого досвіду роботи у сфері інвестиційного проектування)

<< | >>
Источник: І. Михасюк та ін.. Державне регулювання економіки /За ред. д-ра. екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.МИХАСЮКА/. - Львівський національний університет ім. І.Франка, Львів: "Українські технології",1999. - 640 с.. 1999

Еще по теме 9.6. Основи методики визначення економічної ефективності інвестицій:

  1. Методи оцінки ефективності реальних інвестицій
  2. Визначення ефективності зовнішньоекономічної діяльності підприємницьких структур
  3. Економічна безпека як критерій ефективності економічної стратегії
  4. 11.3. Узагальнювальні показники економічної ефективності науково-технічної діяльності
  5. 3. Монополістична конкуренція та зниження економічної ефективності
  6. § 1. Визначення предмета економічної теорії
  7. Залучення іноземних інвестицій та регулювання умов здійснення інвестицій за межі держави
  8. Шпаргалки.com. Відповіді на екзамен Основи економічної теорії, 2016
  9. Розділ 1. Основи і правове регулювання зовнішньо-економічної діяльності
  10. Основы методики ценообразования
  11. 13. Продуктивні сили як матеріальна основа економічної системи. Суспільний поділ праці і структура продуктивних сил.
  12. 10.1. КРИТЕРІЇ ТА ПОКАЗНИКИ ЕФЕКТИВНОСТІ ОСВІТНЬОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
  13. 9.5. Обгрунтування обсягів інвестицій та їхнього розподілу
  14. 1.Сутність та класифікація фінансових інвестицій
  15. Забезпечення захисту інвестицій
  16. 3. Повернення іноземних інвестицій інвестору
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -