<<
>>

НТП і соціально-економічний розвиток

Вирішальний вплив НТП на економічний і соціальний розвиток пояснюється передовсім такими обставинами:

1. Використання нової техніки, технології та інформаційних систем стає провідним фактором зростання продуктивності економічних ресурсів.

Оскільки нова техніка й нові технології (у тому числі інформаційні) мають ліпші показники продуктивністі, потужністі, швидкості, енергомісткісті тощо, відбувається зниження витрат економічних ресурсів у розрахунку на одиницю виробленої продукції. Так, статистичний аналіз впливу трьох голов­них факторів — капіталу, праці та науково-технічного прогресу на економічне зростання в США, здійснений відомими економістами, виявив провідне місце НТП. Наприкінці ХХ ст. вклад НТП в економічне зростання США сягав 70 %1.

2. НТП суттєво впливає на структуру економіки. Під впливом НТП зменшується питома вага живої праці у складі витрат на виробництво з одночасним збільшенням питомої ваги зношених засобів праці та спожитих предметів праці. Усе більшого значення набуває інфраструктура: зв’язок, транспорт, шляхове господарство, інформаційні системи, енерго-, водо- та газопостачання, загальна і професійна освіта тощо. Завдяки динамічному розвитку інфраструктури у промислово розвинених країнах були створені умові для прискорення науково-технічного прогресу. Розвиток виробничої інфраструктури (зв’язку, транспорту, інформаційних систем тощо) безпосередньо впливає на зменшення умовно-постійних витрат у собівартості продукції, що дає можливість здійснювати більше витрат, які визначають її якісні параметри. Невиробнича інфраструктура, до якої належать загальна і професійна освіта та охорона здоров’я, також є факторами НТП, оскіль­ки їх розвиток, з одного боку, уможливлює підготовку більш кваліфікованої робочої сили та створення інтелектуального потенціа­лу, а з іншого — збільшує «віддачу» робочої сили за рахунок зменшення непрацездатності.

Отже, змінюються відтворювальні пропорції в промисловості.

НТП впливає на зміни у галузевій структурі економіки. Завдяки безперервному розвитку науки і техніки з’являються нові виробництва та галузі. Досягнення у сфері створення нових матеріалів, зменшення матеріаломісткості продукції, розвиток інфра­структури виробництва помітно послаблюють вплив природно-географічних умов на розташування виробництва у багатьох галузях, зумовлюють залучення нових видів сировини, палива та енергії, розміщення виробництва в нових регіонах. Науково-технічний розвиток спричинює зміни і в соціальній структурі економіки. По-перше, зростає рівень кваліфікації, а отже, і рівень доходів найманих працівників. Під впливом цього фактора відбуваються зміни в організаційно-правових формах підприємництва. У сфері науки, консультаційних послуг, конструкторських розробок, розроблення програмного продукту ширше розвиваються такі форми підприємництва, як партнерські товариства. Через поглиблення кооперації виробництва та концентрацію капіталу відбувається злиття фірм і компаній, збільшується питома вага корпорацій.

Науково-технічний прогрес безпосередньо позначається на структурі зовнішньої торгівлі. В експорті промислово розвинених країн переважають високотехнологічна продукція і науково-технічні та технологічні розробки, в експорті більшості країн, що розвиваються, — сировина та матеріали.

3. Застосування новітньої техніки і технології виробництва забезпечує підвищення якості продукції. Сучасні комп’ютери та інформаційні технології дають змогу автоматизувати управління технологічними процесами у виробництві, підвищити надійність і довговічність виробів. Застосування нових матеріалів і мікроелектроніки уможливлює зниження показників матеріало- та енер­гомісткості продукції. Нові комп’ютерні технології конструювання та нові дослідницькі прилади дають змогу значно прискорити науково-технічні та конструкторські роботи, розширити діапазон конструкторських і дизайнерських розробок нових виробів.

<< | >>
Источник: С. М. Чистов та ін.. Державне регулювання економіки: Навч. посіб. /— Вид. 2-ге, доопрац. і допов. — К.: КНЕУ,2004. — 440 с.. 2004

Еще по теме НТП і соціально-економічний розвиток:

  1. Розділ 5 Формування і розвиток сучасних соціально- економічних відносин
  2. Розвиток фінансово-правової думки в умовах суспільно-політичних та соціально-економічних перетворень другої половини ХІХ.
  3. § 2. Фактори економічного зростання. Вплив НТР на економічний розвиток
  4. 9.1. Регіональна економічна політика, її сутність і завдання. 9.2. Механізм реалізації регіональної економічної політики держави. 9.3. Державне регулювання соціально-еконо­мічного розвитку регіонів. 9.4. Місцеві бюджети як фінансова основа соціально-економічного розвитку регіонів
  5. Вплив НТП на економічне зростання
  6. Специфіка соціально-економічного розвитку та економічна роль держави в Скандинавських країнах
  7. Розділ 4 Економічне зростання і соціально-економічний прогрес
  8. 2.1. Сутність соціально-економічної стратегії. 2.2. Соціально-економічне прогнозування. 2.3. Макроекономічне планування. 2.4. Державне програмно-цільове планування
  9. 4.3. Розвиток сільських територій та соціальна політика у сільській міс­цевості
  10. Державне прогнозування економічного і соціального розвитку України
  11. 14.7. Соціально-економічний комплекс регіону як система
  12. Сутність соціально-економічного прогнозування
  13. Функції соціально-економічного прогнозування
  14. Тема 2. Cтратегія соціально-економічного розвитку країни
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -