<<
>>

Класифікація фінансування бюджету

Фінансування бюджету — це надходження та витрати у зв’язку зі зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів по бюджету, які використовуються для покриття різниці між доходами і видатками бюджету.

Рівність доходів і видат­ків (збалансованість) бюджету є необхідною умовою фінансово-бюджетної політики. Перевищення доходів над видатками становить надлишок (профіцит) бюджету. Перевищення видатків над доходами становить дефіцит бюджету. Прийняття державного бюджету Украї­ни на відповідний рік з дефіцитом дозволяється у разі наявності обґрунтованих джерел його фінансування. Граничний розмір дефіциту Державного бюджету України на 2003 р. встановлено в сумі близько 2035 млн грн. Надлишок бюджету може використовуватися урядами країн за непередбачених обставин для дострокових виплат, погашення державного боргу, кредитування або переведення його в дохід наступного бюджетного року. Згідно з Бюджет­ним кодексом України профіцит бюджету затверджується виключно з метою погашення основної суми боргу.

Джерелами фінансування дефіциту державного бюджету є державні внутрішні та зовнішні запозичення. Позики використовуються переважно для фінансування капітальних видатків. Право на здійснення запозичень у межах і на умовах, передбачених законом про державний бюджет, належить державі в особі Міністра фінансів за дорученням Кабінету Міністрів України. З метою економії коштів та ефективності їх використання Міністр фінансів має право вибрати кредитора, вид позики і валюту запозичення.

Класифікація фінансування бюджету визначає джерела отримання фінансових ресурсів, необхідних для покриття дефіциту бюджету, і напрями витрачання коштів, що утворилися в результаті перевищення доходів бюджету над його видатками (профіциту). Класифікація здійснюється за двома ознаками:

1. Фінансування за типом кредитора — за категоріями кредиторів або власників боргових зобов’язань;

2. Фінансування за типом боргового зобов’язання — за засобами, що використовуються для фінансування дефіциту або профіциту.

<< | >>
Источник: С. М. Чистов та ін.. Державне регулювання економіки: Навч. посіб. /— Вид. 2-ге, доопрац. і допов. — К.: КНЕУ,2004. — 440 с.. 2004

Еще по теме Класифікація фінансування бюджету:

  1. 2.2.1. Класифікація видатків та форми бюджетного фінансування
  2. Класифікація господарських засобів і джерел їх фінансування
  3. 1. Класифікація видатків бюджету
  4. 7.3. Облік фінансування і видатків бюджету
  5. Класифікація видатків бюджету
  6. 6.2. Організація, форми і методи фінансування видатків бюджету
  7. 3. Методи і види фінансування із Державного бюджету
  8. Бюджетна класифікація. Доходи та видатки бюджету
  9. 4. Організація фінансування із місцевого бюджету
  10. 1. Видатки бюджету на економічну діяленїсть включають такі форми фінансування:
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -