<<
>>

14.12.5. Соціальна й екологічна політика в регіоні

У перехідний до ринкових відносин період особливу увагу в регіонах треба приділяти соціальній політиці, оскільки соціальні питання в умовах ринкової економіки, як звичайно, поза увагою підприємців.

Тому регулювання процесів соціального облашту­вання. насамперед сільських територій, механізми управління ними та їхнє фінансування повинна взяти на себе держава. В краї­нах з розвинутою ринковою економікою уже сформувались дос­татньо ефективні механізми вирішення соціальних (та екологіч­них) проблем, які опинились поза сферою впливу ринкового ме­ханізму1 . Головні з них доцільно взяти на озброєння й нашим ре­гіональним органам управління. А саме:

1) надання громадянам послуг колективного користування:

оборона- охорона громадського порядку, національні шляхи спо­лучення та енергетичні системи, системи медичного обслугову­вання та освіти, фундаментальні наукові дослідження тощо;

2) механізм регулювання соціальних (позаринкових) про­цесів. який забезпечує усунення, пом'якшення, компенсацію не­гативних соціальних явищ, що виникають у процесі функціо­нування ринкової економіки: безробіття, значна різниця у дохо­дах громадян, нерівність у соціальному забезпеченні й соціаль­ному обслуговуванні населення та соціальному облаштуванні те­риторій тощо;

3) механізм регулювання екологічних (позаринкових) про­цесів - механізми забезпечення ліквідації, локалізації, зменшен­ня впливу негативних екологічних явищ та процесів, екологонебезпечної промислової та аграрної діяльності, екологонебезпечних наслідків минулої діяльності тощо, а також компенсації за завдану ними шкоду.

Ці механізми працюють у чітко окресленому правовому полі, мають надійні адміністративні й економічні важелі регулювання.

У високорозвинутих країнах світу, зокрема у США, держава, намагаючись обмежити вплив негативних екстерналій, частіше

_____

1 Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми.Ч.

2. С. 67-72.

583

вдається до регулятивних заходів, ніж до накладання штрафів за забруднення або субсидування боротьби з забрудненням. Уряд розробив норми викидів автомобільних газів, запропонував де­тальний комплекс заходів для регулювання розміщення складів токсичних хімікатів, вимагає від авіа- та залізничних компаній об­ладнання певних приміщень для осіб, які не курять. Було прийня­то законодавчі акти, згідно з якими нафтовидобувні компанії, яким належать свердловини в одному басейні, повинні об'єднувати своє виробництво. Держава накладає обмеження на риболовлю та по­лювання з метою зменшення втрат, пов'язаних з надмірною експ­луатацією цих ресурсів. Наведені приклади свідчать про багато­манітність форм державного регулювання.

З метою зменшити забруднення довкілля держава застосо­вує два важливі види регулювання: з одного бою», ті. за яких рівень забруднення контрольований, а фірмам заборонено перевищува­ти деякий критичний рівень забруднення, а з іншого, - ті, за яких держава регулює виробничий процес, (відомі як регулювання ре­сурсів). Наприклад- держава може не дозволяти використання деяких типів вугілля або ж може поставити вимогу застосування газоочищувачів та інших засобів боротьби з забрудненням, або ж може вимагати від фірми спорудження на деякій висоті вловлю­вачів шкідливих часток диму.

Коли можливе пряме регулювання рівня забруднення, засто­совують принцип регулювання ресурсів. Суспільство схвильова­не не надмірним рівнем забруднення, а технологією його поход­ження. Зрозуміло, що фірма ліпше, ніж державні органи, знає, як зменшити рівень забруднення (і як зробити цс з найменшими зат­ратами). І все-таки держава більше покладається на регулювання ресурсів, оскільки в деяких випадках легше контролювати вхідні ресурси, аніж вимірювати рівень забруднення. Проте такого по­яснення недостатньо, оскільки на вибір методів регулювання впли­вають також політичні міркування.

Україна має багато власних напрацювань у галузі екологіч­ного права, які ще невідомі в інших країнах.

Серед них - Закон про охорону атмосферного повітря, у якому йдеться про оплату за

584

використання повітря у промислових потребах. Природний ре­сурс використовують для виробництва, і ніхто за це не платить. На жаль, хоч після прийняття Закону і були вказівки щодо роз­робки відповідних нормативів з визначення і нарахування платні, однак саме через відсутність цих методик згодом Мінекобезпеки поставило питання про скасування низки положень цього закону замість того, щоб відтермінувати введення відповідних статей у дію.

В Україні сьогодні назріла потреба посилити в регіонах роль окремих складових соціальної політики: у сфері демографічній - державна підтримка молодим сім'ям шляхом надання відповід­них кредитів зі спеціальних регіональних фондів для стабілі­зації народжуваності населення, прискорення роботи з удоско­налення міграційної мобільності населення, поліпшення обліку та збирання інформації про міжрегіональні та маятникові пере­міщення людей; в освітянській сфері - активізувати роботу шкільних рад, посилити навчально-методичну роботу районних та міських відділів народної освіти шляхом скорочення функцій з контролю, створити в системі професійно-технічних об'єднань навчально-виробничі комплекси; у системі вищої освіти - спри­яти створенню навчально-наукових інноваційних центрів; у си­стемі охорони здоров'я - передати на регіональний рівень функ­цію моніторингу за розвитком множинності форм організації ме­дичного обслуговування населення та конкуренції шляхом де­централізації державної охорони здоров'я, чіткіше розмежува­ти функції та компетенцію регіональних організаційно-госпо­дарських структур управління щодо вдосконалення та розвитку нової медичної інфраструктури, визначення потенційного пла­тоспроможного споживача платних медичних послуг, регулю­вання діяльності страхового ринку.

Учені пропонують сформувати при обласних держадмініст­раціях Науково-координаційну раду, головним завданням якої була б розробка експертних аналітичних висновків з засадничих пи­тань розвитку регіону, пов'язаних з ресурсозбереженням, еколо­гією.

585

Регіональна екологічна політика потребує, насамперед, про­ведення у всіх регіонах України інвентаризації джерел забруднення довкілля та екологонебезпечних об'єктів з метою обгрунтування пріоритетів першочергової реалізації державних та регіональних екологічних програм; визначення на території України зон еколо­гічного лиха, легітимізації їхнього статусу та забезпечення гарантії соціального захисту населення, що там проживає; проведення організаційних змін у системі управління охороною навколиш­нього середовища шляхом розширення прав і відповідальності місцевих органів влади з посиленням координації діяльності цен­тральних міністерств і відомств у сфері охорони природи і раціо­нального використання природних ресурсів; приведення чинних природоохоронних норм у відповідність зі світовими екологічни­ми стандартами.

Україна - морська держава. У процесі розробки та реалізації нової стратегії стійкого соціально-економічного та екологічного розвитку приморських регіонів України приблизний перелік пріо­ритетів може бути такий1:

розвиток природоохоронного та природного відтворювального комплексів;

розвиток марікультури та аквакультури в цілому;

розвиток курортно-рекреаційного господарства;

розвиток екологічно безпечного агропромислового комплексі;

розвиток морської торгівлі та екологічно безпечних морсь­ких перевезень (торговельний флот та порти);

розвиток екологізованого суднобудівництва та судноремон­ту;

розвиток точного машинобудування та наукомістких техно­логій, які сприяють забезпеченню екологізації приморських регі­онів.

Названі вище пріоритети в соціально-економічному розвит­ку приморських регіонів України не можна буде реалізувати, якщо

_____

1 Регіональна політика України: наукові основи, методи, механізми. Ч. 2. С. 67-72.

586

до переліку пріоритетів не потраплять культура та наука, без яких нова стратегія розвитку може зазнати поразки.

Державне регулювання природоохоронної діяльності повин­но полягати у контролі за стандартами і нормативами регулюван­ня діяльності промислових виробництв, у доцільності споживан­ня природних ресурсів (особливо невідновлюваних).

Одним з най­важливіших напрямів є максимальне використання вторинних ре­сурсів і відходів виробництва, що потребує комплексного дослід­ження і контролю за функціонуванням виробництв кожної галузі, оскільки вони технологічно пов'язані між собою.

Йдеться про екологізацію суспільного життя як об'єктивно зумовлену рівнями розвитку суспільства, ефективно й послідов­но впроваджувану систему державних регіональних і місцевих заходів, спрямованих на застосування якісно нових ресурсозбережних, екологобезпечних видів техніки, технологій та організації матеріального виробництва, способів і методів функціонування промислових, транспортних, господарсько-побутових та інших комплексів. Метою цих заходів є економне і високоефективне ви­користання, збереження, відтворення різних видів ресурсів;

підтримання динамічної екологічної рівноваги і сприятливих для здоров'я людини умов та якісних характеристик довкілля. Кінце­вим результатом екологізації суспільного розвитку повинно бути досягнення прийнятного рівня техногенно-екологічної безпеки на­селення і природного середовища. Для цього треба використову­вати підойми і напрями регулювання соціально-економічного роз­витку регіонів.

587

Додатки до теми 14

Додаток 1. Закон України "Про місцеве самоврядування в Україні"

(фрагмент у схемах)1

Цей закон відповідно до Конституції України визначає сис­тему та гарантії місцевого самоврядування в Україні, засади орга­нізації та діяльності, правового статусу і відповідальності органів та посадових осіб місцевого самоврядування.

Головні терміни, використані в Законах України "Про місце­ве самоврядування в Україні", "Про спеціальні економічні зони".

Територіальна громада - жителі, об'єднані постійним про­живанням у межах села, селища, міста, що є самостійними адмі­ністративно-територіальними одиницями, або добровільне об'єднання жителів кількох сіл, що мають єдиний адміністратив­ний центр.

Адміністративно-територіальна одиниця - область, ра­йон, місто, район у місті, селище, село.

Місцевий референдум - форма прийняття територіальною громадою рішень з питань, що належать до відання місцевого са­моврядування, шляхом прямого голосування.

Загальні збори - зібрання всіх чи частини жителів села (сіл). селища, міста для вирішення питань місцевого значення.

Представницький орган місцевого самоврядування - вибор­ний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до за­кону наділений правом представляти інтереси територіальної гро­мади і приймати від її імені рішення.

Районні та обласні ради - органи місцевого самоврядуван­ня, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ та міст.

Загальний склад ради - кількісний склад депутатів ради. визначений радою відповідно до закону.

_____

1 Схематичне відображення статей Закону України "Про місцеве самовряду­вання в Україні"; див. Конох М.С. Закон України про місцеве самовряду­вання в Україні (в схемах). Дніпропертовськ, 1998.

588

Склад ради - кількість депутатів, обраних до відповідної ради, повноваження яких визнано і не припинено в передбачено­му законом порядку.

Правомочний склад рад - кількість депутатів, обраних до відповідної ради, повноваження яких визнано і не припинено в передбаченому законом порядку, яка становить не менш ніж дві третини від загального складу ради.

Виконавчі органи рад - органи, які відповідно до Консти­туції України та цього Закону створені сільськими, селищними, міськими, районними в містах (у разі їх створення) радами для виконання функцій і повноважень місцевого самоврядування у межах, визначених цим та іншими законами.

Органи самоорганізації населення - представницькі органи, створені частиною жителів, які тимчасово або пост­ійно проживають на відповідній території в межах села, се­лища, міста.

Посадова особа місцевого самоврядування - особа, яка пра­цює в органах місцевого самоврядування, має відповідні поса­дові повноваження щодо виконання організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату з

місцевого бюджету.

Делеговані повноваження -повноваження органів виконав­чої влади, надані органам місцевого самоврядування законом, а також повноваження органів місцевого самоврядування, передані відповідним місцевим державним адміністраціям за рішенням районних, обласних рад.

Право комунальної власності - право територіальної гро­мади володіти, доцільно, економне, ефективно користуватися і розпоряджатися на свій розсуд і в своїх інтересах майном, що на­лежить їй, як безпосередньо, так і через органи місцевого само­врядування.

Бюджет місцевого самоврядування (місцевий бюджет) -план утворення і використання фінансових ресурсів, потрібних для забезпечення функцій та повноважень місцевого самовряду­вання.

589

Районний бюджет - план утворення і використання фінан­сових ресурсів, потрібних для забезпечення спільних інтересів територіальних громад сіл, селищ, міст районного значення, ви­конання місцевих програм, бюджетного вирівнювання.

Обласний бюджет - план утворення і використання фінан­сових ресурсів, потрібних для забезпечення спільних інтересів територіальних громад, виконання місцевих програм, бюджетно­го вирівнювання.

Поточний бюджет - доходи і видатки місцевого бюджету, які утворюють і використовують для покриття поточних видатків.

Бюджет розвитку - доходи і видатки місцевого бюджету, які утворюють і використовують для реалізації програм соціаль­но-економічного розвитку, зміцнення матеріально-фінансової бази.

Мінімальний бюджет місцевого самоврядування - розра­хунковий обсяг місцевого бюджету, потрібний для забезпечення повноважень місцевого самоврядування на рівні мінімальних со­ціальних потреб, який гарантує держава.

Мінімальний рівень соціальних потреб - гарантований дер­жавою мінімальний рівень соціальних послуг на особу в межах усієї території України.

Самооподаткування - форма залучення на добровільних засадах за ухвалою зборів громадян за місцем проживання коштів населення відповідної території для фінансування разових цільо­вих заходів соціально-побутового характеру.

590

Розділ І. Загальні положення

Стаття 1

Головні терміни, використані в цьому Законі:

- Територіальна громада

- Адміністративно-територіальна одиниця

- Місцевий референдум

- Представницький орган місцевого самоврядування

- Районні та обласні ради

- Загальний склад ради

- Склад ради

- Правомочний склад ради

- Виконавчі органи рад

- Органи самоорганізіції населення

- Посадова особа місцевого самоврядування

- Делеговані повноваження

- Право комунальної власності

- Бюджет місцевого самоврядування (місцевий бюджет)

- Районний бюджет

- Обласний бюджет

- Поточний бюджет

- Бюджет розвитку

- Мінімальний бюджет місцевого самовряду­вання

- Мінімальний рівень соціальних потреб

- Самооподаткування

Стаття 2

Поняття місцевого самоврядування

1. Місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної гро­мади - жителів села чи добро­вільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування ви­рішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

2. Місцеве самоврядування провадять територіальні гро­мади сіл, селищ, міст як без­посередньо- так і через сільські, селищні, міські ради та їхні виконавчі органи, а та­кож через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіаль­них громад сіл, селищ, міст.

Стаття 3

Право громадян на участь у самоврядуванні

1. Громадяни України реалізу­ють своє право на участь у місцевому самоврядуванні за належністю до відповідних територіальних громад.

2. Будь-які обмеження права громадян України на участь у місцевому самоврядуванні за­лежно від їхньої раси, кольо­ру шкіри, політичних, релігій­них та інших переконань, статі, етнічного та соціально­го походження, майнового ста­ну, терміну проживання на відповідній території, за мов­ними чи іншими ознаками за­боронені.

Стаття 4

Головні принт гили місцевого самоврядування

Місцеве самоврядування в Україні ведеться на принципах:

Законності

Гласності

Колегіальності

Поєднання місцевих і держав­них інтересів

Виборності

Народовладдя

Судового захисту прав місцевого самоврядування

Державної підтримки та гарантії місцевого самоврядування

підзвітності та відповідальності перед територіальними громада­ми Їхніх органів та посадових осіб

Правової, організаційної та матеріально-фінансової само­стійності в межах повноважень, визначених цим та іншими законами

Стаття 5

Система місцевого самоврядування

1. Система місцевого самоврядування охоплює:

Територіальну громаду

Сільського, селищ­ного, міського голову

Виконавчі органи сільської, селищної, міської ради

Органи самоорганізації населення

Районні та обласні ради, що представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст

Сільську, селищну, міську раду

2. У містах з районним поділом за ухвалою територіальної громади міста або міської ради відповідно до цього Закону можна утворювати районні ради в місті.

Районні ради в містах утворюють свої виконавчі органи та обирають голову ради, який одночасно є і головою її виконавчого комітету.

Стаття 6

Територіальні громади

1. Первинним суб'єктом місцевого самоврядування, головним носієм його функцій і повноважень є територіальна громада села, селища, міста.

2. Територіальні громади сусідніх сіл можуть об'єднуватися в одну територі­альну громаду, створювати єдині органи місцевого самоврядування та обира­ти єдиного сільського голову.

3. Добровільне об'єднання територіальних громад відбувається за ухвалою місцевих референдумів відповідних територіальних громад сіл. Таке рішення є наданням згоди на створення спільних органів місцевого самоврядування, формування спільного бюджету, об'єднання комунального майна.

4. Вихід із складу сільської громади можливий за рішенням референдуму відпо­відної територіальної громади.

5. У містах з районним поділом територіальні громади районів v містах діють як суб'єкти права власності.

Стаття 7

Місцевий референдум

1. Місцевий референдум е формою вирішення територіальною громадою пи­тань місцевого значення шляхом прямого волевиявлення.

2, Предметом місцевого референдуму може бути будь-яке питання, віднесене Конституцією України, цим та іншими законами до відання місцевого само­врядування.

3. На місцевий референдум не можуть бути винесені питання, віднесені зако­ном до відання органів державної влади.

4. Рішення, прийняті місцевим референдумом, є обов'язковими для виконан­ня на відповідній території.

5. Порядок призначення та проведення місцевого референдуму, а також пе­релік питань, що вирішує винятково референдум, визначені законом про ре­ферендуми.

Стаття 8

Загальні збори громадян

1. Загальні збори громадян за місцем проживання є формою їхньої безпосе­редньої участі у вирішенні питань місцевого значення.

2. Ухвали загальних зборів громадян враховують органи місцевого самовряду­вання в своїй діяльності.

3. Порядок проведення загальних зборів громадян за місцем проживання виз­начений законом та статутом територіальної громади.

Стаття 9

Місцеві ініціативи

1. Члени територіальної громади мають право ініціювати розгляд у раді (у по­рядку місцевої ініціативи) будь-якого питання, віднесеного до відання місце­вого самоврядування.

2. Порядок внесення місцевої ініціативи на розгляд ради визначає представ­ницький орган місцевого самоврядування або статут територіальної грома­ди.

З. Місцева ініціатива, внесена на розгляд ради у передбаченому порядку- підтя­гає обов'язковому розгляду на відкритому засіданні ради -я участю членів ініціа­тивної групи з питань місцевої ініціативи.

4. Рішення ради, прийняте з питання, внесеного на її розгляд шляхом місцевої ініціативи, обнародують у порядку, передбаченому представницьким органом місцевого самоврядування або статутом територіальної громади.

Стаття 10

Ради - представницькі органи місцевого самоврядування.

1. Сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та виконують від їхнього імені та в їхніх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визна­чені Конституцією України, цим та іншими законами.

2. Обласні та районні ради є органами місцевого самоврядування, що пред­ставляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст, у межах повноважень, визначених Конституцією України, цим та іншими законами, а також повноважень, переданих їм сільськими, селищними, міськими радами.

3. Представницькі органи місцевого самоврядування, сільські, селищні, міські голови, виконавчі органи місцевого самоврядування діють за принципом роз­поділу повноважень у порядку і межах, визначених цим та іншими законами.

4, Порядок формування та організація діяльності рад визначені Конституцією України, цим та іншими законами, а також статутами територіальних громад.

Стаття 11

Виконавчі органи рад

1. Виконавчими органами сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх створення) рад є їхні виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

2. Виконавчі органи сільських, селищних, міських, районних у містах рад є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань виконання де­легованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

3. У сільських радах, що представляють територіальні громади, які налічують до 500 жителів, за ухвалою відповідної територіальної громади або сільської ради виконавчий орган ради можна не створювати. У цьому випадку функції виконавчого органу ради (крім розпорядження земельними та природними ре­сурсами) виконує сільський голова одноособове.

Стаття 12

Сільський, селищний, міський голова

1. Сільський, селищний, міський голова є головкою посадовою осо­бою територіальної громади відповідного села (добровільного об'єднання в одну територіальну громаду жителів кількох сіл), сели­ща, міста.

2. Сільського, селищного, міського голову обирає відповідна терито­ріальна громада на підставі загального, рівного; прямого виборчого права шляхом таємного голосування терміном на чотири роки в по­рядку, визначеному законом. Він виконує свої повноваження на постійній основі.

3. Сільський, селищний, міський голова очолює виконавчий комітет відповідної сільської, селищної, міської ради, головує на її засідан­нях.

4. Сільський, селищний, міський голова не може бути депутатом будь-якої ради, суміщати свою службову діяльність з іншою посадою, у тому числі на громадських засадах (крім викладацької, наукової та творчої роботи у позаробочий час), займатися підприємницькою діяль­ністю, одержувати від цього прибуток.

5. На сільських, селищних, міських голів поширюються повноважен­ня та гарантії депутатів рад, передбачені законом про статус депу­татів рад, якщо інше не передбачене законом.

Стаття 13

Громадські слухання

1. Територіальна громада має право проводити громадські слухання - зу­стрічатися з депутатами відповідної ради та посадовими особами місце­вого самоврядування, під час яких члени територіальної громади мо­жуть заслуховувати їх, порушувати питання та вносити пропозиції щодо питань місцевого значення, що належать до відання місцевого самовряду­вання.

2. Громадські слухання проводять нерідше одного разу нарік.

3. Пропозиції, які вносяться за результатами громадських слухань, піддягають обов'язковому розгляду органами місцевого самоврядування.

4. Порядок організації громадських слухань визначений статутом територіальної громади.

Стаття 14

Органи самоорганізації населення

1. Сільські, селищні, міські, районні в місті (у разі їх створення) ради можуть дозволяти за ініціативою жителю створювати будинкові, вуличні, квартальні

та інші органи самоорганізації населення і наділяти їх частиною власної компетенції, фінансів. манна.

2. Правовий статус, порядок організації та діяльності органів самоорганізації населення за місцем проживання визначені законом.

Стаття 15

Форми добровільного об'єднання органів місцевого самоврядування

1. Органи місцевого самоврядування з метою ефективнішого виконання своїх повноважень, захисту прав та інтересів територіальних громад можуть об'єднуватися в асоціації та інші форми добровільних об'єднань, які підтя­гають реєстрації відповідно до законодавства в органах Міністерства юс­тиції України.

2. Органи місцевого самоврядування та їхні асоціації можуть входити до відпо­відних міжнародних асоціацій, інших добровільних об'єднань органів місцевого самоврядування.

3. Асоціаціям та іншим добровільним об'єднанням органів місцевого само­врядування не можуть бути передані повноваження органів місцевого само­врядування.

Розділ ІІІ. Матеріальна і фінансова основа місцевого самоврядування

Стаття 60

Право комунальної власності

1. Територіальним громадам сіл, селищ, міст, районів у містах належить право комунальної власності на рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, землю, при­родні ресурси, підприємства, установи та організації, в тому числі: банки, страхові товари­ства. а також пенсійні фонди, частку в майні підприємств, житловий фонд, нежитлові при­міщення, заклади культури, освіти, спорту, охорони здоров'я, науки, соціального обслугову­вання та інше майно і майнові права, рухомі та нерухомі об'єкти, визначені відповідно до закону як об'єкти права комунальної власності, а також кошти, отримані від їх відчуження.

2. Підставою для набуття права комунальної власності е передача майна територіальним громадам безоплатно державою, іншими суб'єктами права власності, а також майнових прав, створення, придбання майна органами місцевого самоврядування в порядку, передбаченому законом.

3. Територіальні громади сіл, селищ, районів у містах безпосередньо або через органи місце­вого самоврядування можуть об'єднувати на договірних засадах на праві спільної власності обпекти права комунальної власності; а також кошти місцевих бюджетів для виконання спільних проектів або для спільного фінансування (утримання) комунальних підприємств;

установ та організацій і створювати для цього відповідні органи і служби.

4. Районні і а обласні ради від імені територіальних громад сіл, селищ, міст провадять управління об'єктами їхньої спільної власності, що задовольняють спільні потреби територі­альних громад.

5. Органи місцевого самоврядування від імені та в інтересах територіальних громад відпо­відно до закону виконують повноваження щодо володіння, користування та розпорядження об'єктами права комунальної власності, в тому числі виконують усі майнові операції, мо­жуть передавати об'єкти права комунальної власності у постійне або тимчасове користуван­ня юридичним та фізичним особам, здавати їх в оренду, продавати і купувати, використову­вати як заставу, вирішувати питання їхнього відчуження, визначати в угодах та договорах умови використання та фінансування об'єктів, які приватизують та передають у користування й оренду.

6. Доцільність, порядок та умови відчуження об'єктів права комунальної власності визначає відповідна рада. Доходи від відчуження об'єктів права комунальної власності зараховують до відповідних місцевих бюджетів і спрямовують на фінансування заходів, передбачених бюджетами розвитку.

7. Майнові операції; які проводять органи місцевого самоврядування з об'єктами права ко­мунальної власності; не повинні ослаблювати економічних основ місцевого самоврядуван­ня; зменшувати обсяг та погіршувати умови надання послуг населенню.

8. Право комунальної власності територіальної громади захищене законом на рівних умовах з правами власності інших суб'єктів. Об'єкти права комунальної власності не можуть бути вилучені у територіальних громад і передані іншим суб'єктам права власності без згоди безпосередньо територіальної громади або відповідного рішення ради чи уповноваженого нею органу, за винятком випадків; передбачених законом.

9. Сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створення) ради мають право:

1) вносити пропозицію про передачу або продаж у комунальну власність відповідних територіальних громад підприємств, установ та організацій, їхніх структурних підрозділів та інших об'єктів, що належать до державної та інших форм власності, якщо вони мають -важливе значення для забезпечення комунально-побутових і соціально-культурних по­треб територіальних громад;

2) на переважне придбання в комунальну власність приміщень, споруд, інших об'єктів, розташованих на відповідній території, якщо вони можуть бути використані для забезпечення комунально-побутових та соціально-культурних потреб територіальних громад;

3) маги об'єкти комунальної власності за межами відповідних адміністративно-територіальних одиниць.

Стаття 61

Місцеві бюджети

1. Органи місцевого самоврядування в селах, селищах, містах, районах у містах (у разі їх створення) самостійно розробляють, затверджують і виконують відповідні місцеві бюджети згідно з цим Законом та законом про бюджетну сис­тему.

2. Районні та обласні ради затверджують районні та обласні бюджети, які формуються з коштів державного бюджету для їхнього відповідного розподілу між те­риторіальними громадами або для виконання спільних проектів та з коштів, за­лучених на договірних засадах з місцевих бюджетів для реалізації спільних со­ціально-економічних та культурних програм, контролюють їх виконання.

3. Складання і виконання районних та обласних бюджетів виконують відповідні державні адміністрації згідно з цим Законом та законом про бюджети)' систему.

4. Самостійність місцевих бюджетів гарантована власними та закріпленими за ними на стабільній підставі законом загальнодержавними доходами, а також пра­вом самостійно визначати напрями використання коштів місцевих бюджетів відпо­відно до закону.

5. Втручання державних органів у процес складання, затвердження і виконання

місцевих бюджетів недопустиме, за винятком випадків, передбачених цим та інши­ми законами.

Стаття 62

Участь держави у формуванні доходів місцевих бюджетів

1. Держава фінансове підтримує місцеве самоврядування, бере участь v форму­ванні доходів місцевих бюджетів, провадить контроль за законним, доцільним, економним, ефективним витрачанням коштів та належним їх обліком. Вона га­рантує органам місцевого самоврядування дохідну базу, достатню для забезпе­чення населення послугами на рівні мінімальних соціальних потреб. У випад­ках, коли доходи від закріплених за місцевими бюджетами загальнодержавних податків та зборів перевищують мінімальний розмір місцевого бюджету, держа­ва вилучає із місцевого до державного бюджету частину надлишку в порядку, передбаченому законом про державний бюджет.

2. Мінімальні розміри місцевих бюджетів визначають на підставі нормативів бюд­жетної забезпеченості на одного жителя з урахуванням економічного, со­ціального, природного та екологічного стану відповідних територій, з огляду на рівень мінімальних соціальних потреб, що передбачено законом.

Стаття 63

Доходи місцевих бюджетів

1. Доходи місцевих бюджетів формують за рахунок власних, визначених зако­ном, джерел та закріплених у передбаченому законом порядку загальнодер­жавних податків, зборів та інших обов'язкових платежів.

2. Доходи місцевих бюджетів районних у містах рад (у разі їх створення) фор­мують відповідно до обсягу повноважень, що визначені відповідними міськи­ми радами.

3. Порядок зарахувань доходів до місцевих бюджетів визначений законом про бюджетну систему та іншими законами.

4. У дохідній частині місцевого бюджету окремо виділяють доходи, потрібні для виконання власних повноважень, і доходи, потрібні для забезпечення ви­конання делегованих законом повноважень органів виконавчої влади.

5. Місцевий бюджет поділяють на поточний бюджет і бюджет розвитку. Дохо­ди бюджету розвитку формують за рахунок частини податкових надходжень, коштів, залучених від розміщення місцевих позик, а також інвестиційних суб­сидій з інших бюджетів.

6. Кошти державного бюджету що передаються у вигляді дотацій, субвенцій, розподіляють обласні ради між районними бюджетами і бюджетами міст об­ласного значення у розмірах, потрібних для формування дохідних частин не нижче мінімальних розмірів місцевих бюджетів, визначених законом, а також використовують для фінансування з обласного бюджету спільних проектів те­риторіальних громад.

7. Кошти обласного бюджету, передані державою у вигляді дотацій, субвенцій, зараховують до районних бюджетів, їх розподіляються районні ради між місце­вими бюджетами у розмірах, потрібних для формування дохідних частин не нижче мінімальних розмірів місцевих бюджетів, визначених законом, а також використовують для фінансування з районного бюджету спільних проектів те­риторіальних громад.

Стаття 64

Видатки місцевих бюджетів

1. Видатки, які роблять органи місцевого самоврядування на потреби терито­ріальних громад, їхній розмір і цільове спрямування визначені місцевими бюд­жетами цих громад; видатки, пов'язані з вжиттям районними, обласними ра­дами заходів щодо забезпечення спільних інтересів територіальних громад, -відповідними районними та обласними бюджетами.

2. Сільські, селищні, міські, районні в містах (у разі їх створення) ради та їхні виконавчі органи самостійно розпоряджаються коштами відповідних місце­вих бюджетів, визначають напрями їх використання.

3. Районні, обласні бюджети виконують місцеві державні адміністрації в цілях і обсягах, що затверджені відповідними радами.

4. У видатковій частині місцевих бюджетів окремо передбачені видатки по­точного бюджету і видатки бюджету розвитку.

5. Кошти поточного бюджету спрямовують на фінансування установ і закладів. які утримують за рахунок бюджетних асигнувань і які не належать до бюджету розвитку.

6. Кошти бюджету розвитку спрямовують на реалізацію програм соціально-економічного розвитку відповідної території, пов'язаних з інвестиційною та інноваційною діяльністю, а також на фінансування с\

<< | >>
Источник: І. Михасюк та ін.. Державне регулювання економіки /За ред. д-ра. екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.МИХАСЮКА/. - Львівський національний університет ім. І.Франка, Львів: "Українські технології",1999. - 640 с.. 1999

Еще по теме 14.12.5. Соціальна й екологічна політика в регіоні:

  1. 9.1. Регіональна економічна політика, її сутність і завдання. 9.2. Механізм реалізації регіональної економічної політики держави. 9.3. Державне регулювання соціально-еконо­мічного розвитку регіонів. 9.4. Місцеві бюджети як фінансова основа соціально-економічного розвитку регіонів
  2. Тема 11 Соціальна політика
  3. Тема 2.5. Соціальна політика
  4. Стратегія соціально-економічної політики України
  5. Концепція соціально-економічної політики та ДРЕ
  6. 4.3. Розвиток сільських територій та соціальна політика у сільській міс­цевості
  7. Тема 1. Соціально-економічний стан аграрного виробництва. Сутність і цілі аграрної політики держави
  8. Розділ 18. Система розподілу доходів. Соціальна політика держави
  9. 1.2. Аграрна політика як складова економічної політики держави. Сут­ність і принципи аграрної політики
  10. 10.6. Прикладні аспекти програмного регулювання розвитку малого та середнього бізнесу у регіоні
  11. 12.3. Державне екологічне регулювання
  12. 1. Склад видатків на соціальний захист і соціальну сферу
  13. 1.1. Еволюція поглядів на територіальну громаду як соціальну спільноту й підходи до управління її соціальним розвитком
  14. 2. 2. Сучасний стан організаційного забезпечення управління соціальною сферою як базовою ланкою соціального розвитку територіальних громад
  15. Фінансова політика як складова економічної політики держави
  16. Тема 6. Видатки бюджету на соціальний захист населення і соціальну сферу
  17. 2. 3. Підходи до оцінювання економічної складової забезпечення соціального розвитку та збалансування показників соціального розвитку
  18. 148. Екологічна криза та форми її прояву.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -