<<
>>

12.2.6. Основи розробки програми розвитку аграрного сектора регіональних АПК

Головною метою програми розвитку сільського господарства регіону є розробка заходів щодо стабілізації і нарощування об­сягів виробництва продукції для поліпшення забезпеченості на­селення продуктами харчування, задоволення виробничих потреб, вивезення продукції за межі регіону та експорту, формування ре­зервів тощо.

Програма має прогнозний характер і є орієнтиром виробни­чої діяльності сільськогосподарських підприємств різних форм власності.

Розробці програми розвитку сільського господарства регіо­ну передує економічний аналіз його стану за попередній період. З цією метою оцінюють динаміку виробництва основних видів

380

сільськогосподарської продукції в натурі, аналізують склад земель­них угідь, посівні площі й урожайність сільськогосподарських культур, поголів'я худоби і птиці та їхню продуктивність, стан кормовиробництва, забезпеченість товаровиробників матеріаль­но-технічними ресурсами, фінансовий стан підприємств аграрної сфери. Беруть до уваги також рівень споживання продуктів хар­чування на душу населення, крім того, оцінюють хід аграрної та земельної реформ, створення багатоукладної економіки, розвиток економічних відносин; визначають позитивні й негативні явища, які відбуваються в процесі реформування.

У процесі розробки програми розвитку сільського господар­ства регіону обгрунтовують обсяги виробництва основних видів продукції рослинництва і тваринництва в усіх категоріях госпо­дарств; розробляють баланси основних видів сільськогосподар­ської продукції: розраховують обсяги валової продукції, про­міжного споживання, прибутку; визначають розміри капітальних вкладень, введення в дію основних виробничих фондів та вироб­ничих потужностей.

Інформаційною базою для проведення розрахунків є річні звіти сільськогосподарських підприємств (організацій), форми статистичної звітності, аналітичні розробки обласних статистич­них органів і матеріали разових обстежень, проекти планів роз­витку сільськогосподарських підприємств.

Під час визначення обсягів виробництва продукції рослин­ництва враховують склад сільськогосподарських угідь, розміри посівних площ, рівень урожайності сільськогосподарських куль­тур, а також стан і родючість грунтів, можливість забезпечення органічними та мінеральними добривами, використання прогре­сивних технологій вирощування із застосуванням високоврожай­них сортів, продуктивність меліорованих земель тощо.

Обсяги виробництва тваринницької продукції визначають залежно від кількості поголів'я та рівня продуктивності худоби і птиці, підвищення цієї продуктивності внаслідок селекційно-пле­мінної роботи, застосування прогресивних технологій утриман­ня та відгодівлі.

381

Для визначення рівня забезпеченості тваринництва кормо­вими ресурсами розробляють баланс кормів, у якому потреба в них за видами узгоджена з надходженнями з різних джерел. Ба­лансові розрахунки кормів виконують як у натуральному вира­женні, так і за кормовими одиницями. Особливу увагу звертають на забезпечення збалансованості кормів за протеїном та іншими поживними речовинами.

Передбачені програмою обсяги виробництва сільськогоспо­дарської продукції повинні також забезпечити виконання дер­жавного замовлення та формування ресурсів для задоволення ре­гіональних потреб.

Розміри капіталовкладень на розвиток сільського госпо­дарства обгрунтовують за об'єктами як виробничого, так і неви­робничого призначення та можливих джерел їх фінансування, передусім з власних коштів підприємств, коштів місцевих бюд­жетів та кредитів, а також інвестування окремих об'єктів з дер­жавного бюджету. З огляду на обсяги капітальних вкладень виз­начають введення в дію основних фондів та виробничих потуж­ностей.

<< | >>
Источник: І. Михасюк та ін.. Державне регулювання економіки /За ред. д-ра. екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.МИХАСЮКА/. - Львівський національний університет ім. І.Франка, Львів: "Українські технології",1999. - 640 с.. 1999

Еще по теме 12.2.6. Основи розробки програми розвитку аграрного сектора регіональних АПК:

  1. 14.10.2. Організаційно-методичні основи розробки програми економічного і соціального розвитку регіону, її структура та головні показники
  2. 14.9.3. Державна програма економічного і соціальної о розвитку України - основа програми розвитку регіонів
  3. 5.2. Методика та організація розробки цільових комплексних програм
  4. 9.1. Регіональна економічна політика, її сутність і завдання. 9.2. Механізм реалізації регіональної економічної політики держави. 9.3. Державне регулювання соціально-еконо­мічного розвитку регіонів. 9.4. Місцеві бюджети як фінансова основа соціально-економічного розвитку регіонів
  5. Визначення актуальних завдань місцевого самоврядування як програми для розробки комунікативних стратегій
  6. 14.10.1. Програма економічного й соціального розвитку регіону як форма регіонального планування
  7. 14.10.3. Реалізація програм економічного і соціального розвитку регіонів
  8. Принципи державного прогнозування та розроблення програм економічного і соціального розвитку
  9. Структура Державної програми економічного і соціального розвитку України
  10. 14.10. Програми економічного та соціального розвитку регіону та їхня реалізація
  11. Роль государства в формирование инфраструктуры аграрного сектора
  12. 1.1. Сучасний стан і тенденції розвитку аграрного виробництва
  13. 78. Важливу роль відіграє в розвитку с/г аграрна політика.
  14. Принципы и закономерности государственного регулирования системного развития аграрного сектора экономики региона
  15. Тема 3. Історія державної політики щодо аграрного сектора в Україні
  16. Тема 2. Інструменти регулювання аграрного сектора
  17. 57. Чем обусловлена необходимость государственного регулирования экономики в целом и особенно аграрного сектора.
  18. Генезис проблемы государственного регулирования развития аграрного сектора экономики региона
  19. Мировоззренческие аспекты методологии государственного регулирования аграрного сектора экономики региона
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -