<<
>>

12.1.2. Натуральні і вартісні показники промислового виробництва

У процесі формування прогнозів, індикативних планів, ви­роблення регуляторів щодо суб'єктів ринку; які функціонують у сфері промислового виробництва, обсяги виробництва продукції оцінюють у натуральному і вартісному вираженнях.

Прогноз потреби національної економіки і населення у про­дукції промисловості й товарах народного споживання, визначення орієнтовних обсягів виробництва промислової продукції, плану­вання обсягу державного замовлення, а також формування вироб­ничої програми на підприємствах промисловості розпочинають з розрахунків натуральних показників.

Під час прогнозування і планування промислової продукції у натуральному вираженні враховують кількість, якість продукції і терміни поставок за номенклатурою.

Номенклатура - це упорядкований перелік виробів за певни­ми групами і підгрупами. Щодо кожного ВИДУ продукції наводять його назву, одиницю вимірювання (шт. т. млн кВт год, Гкал. млн грн. тощо), код для механізованого опрацювання. Фізичні оди­ниці вимірювання застосовують згідно з міжнародними стандар­тами.

В індикативних планах виділяють:

номенклатуру найважливішої промислової продукції (вироб­ництво електроенергії, чавунне, стальне і кольорове литво, крани мостові електричні, крани козлові електричні, крани мостові однобалкові, верстати металорізальні тощо);

номенклатуру державного замовлення.

Для оптимального задоволення потреб споживача випуск продукції планують не лише у номенклатурі, айв асортименті. Асортимент конкретизує номенклатуру продукції.

Обсяг виробництва продукції у натуральному вираженні можна визначати за валовим (з внутрішньозаводським оборотом) і товарним (без внутрішньозаводського обороту) випусками. Нині в Україні, згідно з Типовою інструкцією до складання звітів про­мислових підприємств, промислову продукцію у більшості галу-

337

зей визначають без внутрішньозаводського обороту і, лише в ок­ремих галузях у винятковому порядку, - з урахуванням його вар­тості.

Якість промислової продукції характеризує система показ­ників, які відображають її найважливіші властивості і парамет­ри: надійність, довговічність, точність, енергомісткість та ін.

Державне регулювання якості продукції виконують за допо­могою системи стандартизації та сертифікації. Державна систе­ма стандартизації спрямована на забезпечення якості продукції відповідно до розвитку науки і техніки, потреб населення і на­родного господарства. Її гарантує Державний комітет України зі стандартизації, метрології та сертифікації. Державні стандарти України розробляють на вироби загальномашинобудівного засто­сування (підшипники, інструмент, деталі, кріплення тощо), про­дукцію міжгалузевого призначення, продукцію для населення. На промислову продукцію, якщо нема державних стандартів Украї­ни, розробляють галузеві стандарти, на продукцію, яку викорис­товують лише на конкретному підприємстві, - стандарти підприємств.

Сертифікацію продукції в Україні поділяють на обов'язкову та добровільну. Держстандарт України визначає перелік продукції, яка підлягає обов'язковій сертифікації. З 1 липня 1994 p. обов'яз­ковій сертифікації підлягають такі вироби, як побутове устатку­вання і комплектуючі вироби до нього, світлотехнічна продукція і вироби до неї, ручні електромеханічні машини та переносні вер­стати, радіоелектронна побутова апаратура, відео-, телевізійна та дисплейна техніка, будівельно-монтажні електрифіковані інстру­менти, технологічне устаткування для харчової, м'ясо-молочної промисловості, іграшки, миючі засоби, а з 1 січня 1995 p. - ме­дична техніка.

Обов'язкова сертифікація передбачає перевірку та випробу­вання продукції для визначення й характеристик і подальший тех­нічний нагляд за нею. У разі позитивного вирішення органу з сер­тифікації заявникові видають сертифікат на право маркувати про­дукцію спеціальним знаком відповідності.

338

<< | >>
Источник: І. Михасюк та ін.. Державне регулювання економіки /За ред. д-ра. екон. наук, проф., акад. АН Вищої школи України І.Р.МИХАСЮКА/. - Львівський національний університет ім. І.Франка, Львів: "Українські технології",1999. - 640 с.. 1999

Еще по теме 12.1.2. Натуральні і вартісні показники промислового виробництва:

  1. 12.1.1. Завдання державного регулювання розвитку промислового виробництва
  2. 12.1 Державне регулювання промислового виробництва
  3. Результативні показники суспільного виробництва
  4. Вимірювання обсягу національного виробництва та доходу. Основні макроекономічні показники. Методи підрахунку ВВП. Вплив цін та інших чинників на ВВП
  5. 24. Власність на засоби виробництва та способи з”єднання факторів виробництва.
  6. 2.4 Виробництво, розподіл, обмін та споживання, як стадії суспільного виробництва
  7. Розділ 3. Форми суспільного виробництва. Генезис товарного виробництва, його основні риси та еволюція
  8. § 1. Суспільне виробництво та його основні чинники. Продукт виробництва
  9. 26. Товарна форма організації суспільного виробництва. Причини виникнення товарного виробництва, його суть, ознаки, роль у розвитку суспільства.
  10. § 2. Витрати виробництва. Собівартість. Формування витрат виробництва в сучасних умовах
  11. 6.4. Особливості проведення ревізії на промисловому підприємстві
  12. § 3.4. Сільськогосподарська і промислова сировина
  13. 2. Показники стану та ефективності використання ОФ.
  14. 6.3. Статус промислового підприємства як підконтрольного обєкта
  15. 35. Суть витрат виробництва. Види витрат виробництва.
  16. Тема 6. Особливості контролю у бюджетних установах та на промислових підприємствах
  17. 37. Сучасна світова концепція витрат. Витрати виробництва, основні види витрат виробництва.
  18. 3.Показники Сash- flow
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -