<<
>>

4. Величина вартості товару. Вартість товару і продуктивність праці.

Величина вартості товару вимірюється кількістю робочого часу, затраченого на його виготовлення. Вона вимірюється суспільно-необхідним робочим часом (СНРЧ). Це такий час, який є необхідним для виготовлення певної споживної вартості за наявних суспільно-нормальних умов вир-ва та при середньому в даному суспільстві рівні вмілості й інтенсивності праці.

Це своєрідний суспільний норматив, якого товаровиробники повинні дотримуватися.

Вартість товару залежить також від її продуктивності праці, яка включає в себе 2 елементи: продуктивну силу та інтенсивність праці. При зростанні продуктивної сили праці величина вартості одиниці продукції зменшується. Вартість товару формується під впливом 2 видів праці - минулої (затрати засобі вир-ва) і живої (затрати робочої сили). Якщо продуктивна сила праці зростає, це означє, що затрати минулої праці збільшуються (через застосування технологій, знарядь праці), а живої – зменшуються. Тому вартість зменшується.

Підвищення інтенсивності праці приводить до збільшення затрат живої праці на одиницю часу, при цьому затрати праці на одиницю продукції не змінюються. Отже, вартість не змінюється.

<< | >>
Источник: Шпаргалки.com. Шпаргалка на екзамен з предмету Політекономія. 2016

Еще по теме 4. Величина вартості товару. Вартість товару і продуктивність праці.:

  1. Суспільний поділ праці. Товарне виробництво та умови його розвитку. Товар та його властивості. Вартість та цінність товару
  2. § 2. Товар і його властивості. Вартість: альтернативні теорії. Двоїстий характер праці, втіленій у товарі
  3. § 3. Товар - основний елемент товарного господарства. Характеристика праці, що створює товар
  4. 3. Еволюція товарного виробництва. Властивості товару. Двоїстий характер праці, втіленої в товар.
  5. 17. Вартість товару і витрати виробництва
  6. 71. Робоча сила як товар, її ціна і вартість.
  7. Вартість та цінність товару
  8. 36. Витрати виробництва, вартість товару і його ціна. Альтернативні підходи.
  9. 6.2 Товар і його властивості. Теорії вартості
  10. § 4. Теорії вартості: зміст, підхід до визначення величини вартості
  11. 2. Продуктивність праці як визначальний фактор загального рівня заробітної плати
  12. 88. Продуктивність сусп. Праці
  13. 21. Классификация товаров в зависимости от величины и направления эффектов дохода и замещения
  14. Стоимость и величина стоимо­сти. Двойственный характер тру­да, воплощенного в товаре
  15. 27. Товар та його властивості. Суперечності товару.
  16. 4.5.Перекрестная эластичность спроса по цене. Товары-заменители и товары-дополнители.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -