<<

35. Сутність і причини безробіття.

Безробіття – соціально – економічна ситуація в суспільстві, за якої частина активних працездатних громадян не може знайти роботу, яку вони здатні виконувати, що обумовлена перевищенням пропозиції праці над попитом на неї.

За визначенням Міжнародної організації праці, безробітним є та особа, яка хоче і може працювати, але не має робочого місця. У Законі України зазначено, що безробітним є громадяни працездатного віку, які з незалежних від них причин не мають заробітку і трудового доходу, зареєстровані в державній службі зайнятості як особи, що шукають роботу.

Першу спробу пояснити сутність і причини безробіття спробував Мальту, він пояснював його надто швидкім зростання населення, яке випереджає збільшення кількості засобів для існування; засобами для усунення безробіття він вважав: війни, епідемії, свідоме обмежування народжуваності. Недоліком цієї теорії є те що, людина розглядається лише як біологічна істота, ігноруються Ії соціальна сутність.

Технологічна теорія безробіття – причиною є прогрес техніки, технічні зміни у виробництві; боротьба з цим процесом – обмеження технологічного процесу.

Кейнсіанська теорія – причина : недостатній попит на товари, що зумовлено схильністю людей до заощадження та недостатніми стимулами до інвестицій. Засіб боротьби: збільшення інвестицій, які спрямовуються на розширення громадських робіт і навіть на військові витрати.

Марксистка теорія – безробіття це закономірність капіталістичного способу виробництва.

Комплекс причин безробіття:

· структурні зміни в економіці

· нерівномірність розвитку продуктивних сил у народному господарстві, в окремих регіонах

· постійний прогрес техніки – НТР

· пошук працівниками нових робочих місць, де вища заробітна плата, змістовніша робота

· диспропорційність розвитку економіки

· обмеженість попиту на товари та послуги

Розрізняють:

1. технологічне безробіття – витіснення працівників внаслідок впровадження нової, переважно автоматизованої техніки

2. фрикційне – пов’язане з плинністю робочої сили, зумовленої її професійними, віковими та регіональними переміщеннями

3. структурне – зумовлено структурними змінами, що спричиняють невідповідність структури робочих місць і професійну невідповідність

4. циклічне – зумовлено економічними циклами, насамперед кризами

5. конверсійне – зумовлено закінченням військових дій, значним скороченням виробництва військової продукції

6. регіональне.

У розвинутих країнах світу майже 50% приросту безробітних зумовлено структурною формою безробіття. Залежно від віку розрізняють : молодіжне, безробіття серед людей старшого віку...

Безробіття заподіює значних економічних збитків державі. За Законом Оукена , збільшення безробіття на 1% призводить до втрати річної продукції більш як на 2%.

<< |
Источник: Шпаргалки.com. Шпаргалка на екзамен з предмету Політекономія. 2016

Еще по теме 35. Сутність і причини безробіття.:

  1. 13.2 Сутність і причини безробіття
  2. 73. Безробіття та його причини. Типи безробіття. Закон Оукена.
  3. 109. Причини неповної зайнятості. Види і форми безробіття.
  4. Макроекономічна нестабільність. Циклічні коливання економіки. Сутність інфляції та механізм її подолання. Безробіття та його соціально-економічні наслідки
  5. 37. Безробіття, його види. Вплив безробіття на економічне зростання.
  6. 13.4 Причини виникнення і сутність інфляції
  7. Економічна сутність і причини виникнення державного боргу
  8. Інфляція: її сутність, причини, види й типи
  9. 1. Сутність, риси, розповсюдження та причини існування олігополії
  10. 5.1. Економічна сутність дефіциту державного бюджету та причини його виникнення
  11. 30. Форми та методи конкурентної боротьби. Причини виникнення і сутність монополій. Антимонопольна діяльність держави.
  12. § 2. Безробіття, його економічні та соціальні наслідки
  13. 75. Вимірювання і природний рівень безробіття.
  14. Безробіття та його соціально-економічні наслідки
  15. 76. Взаємозв’язок інфляції і безробіття. Крива Філіпса.
  16. 74. Політика держави в галузі зайнятості і безробіття. Закон України “Про зайнятість населення”.
  17. Додаток Н Рівень зареєстрованого безробіття по містах обласного значення Дніпропетровської області,
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -