<<
>>

29 Позичковий капітал і позичковий процент. Ставка і норма процента.

Позичковий капітал – це грошовий капітал, що надається в позику його власником іншому власник – підприємцю на певний час, на умовах повернення, за плату у вигляді процента. Позичковий капітал у формі грошового обслуговує промисловий і торгівельний капітал, поповнюючи їх грошові ресурси, яких не вистачає.

У процесі використання грошей як ресурсу у формі капіталу він виступає як капітал – власність і капітал – функція, що приносить доходи у формі відповідно позичкового процента і підприємницького прибутку. Прибуток на позичковий капітал, який створюється у сфері виробництва, розпадається на 2 частини: 1.на процент, що виступає у формі ціни капіталу, як ресурсу і цю частину отримує капіталіст – вкладник; 2. та на підприємницький прибуток, який отримує капіталіст – функціонер за виробниче використання цього ресурсу.

Відмінність позичкового капіталу від промислового та торгівельного: це капітал – власність, а промисловий і торгівельний капітал – функція; позичковий капітал виступає як капітал – товар; у процесі свого руху він перебуває в одній формі.

Позичковий процент – це вартість послуги, яка надається кредитором позичальнику, у вигляді надання йому за плату певної суми грошей на обумовлений термін. Обчислюється у відсотках до суми кредиту. Рівень % залежить від розміру та забезпечення позики, строків користування, форми кредитування і ступеня кредитних ризиків. Норма процента являє собою відношення річної суми процента до вартості позичкового капіталу. Норма процента в умовах досконалої ринкової конкуренції не може бути вищої від норми прибутку, яка забезпечується використанням позичкового капіталу. Процент як плата за користування позичковим капіталом є його ціною, а тому, як ціна на будь – який товар на ринку, він залежить від попиту і пропозиції на позичковий капітал.

<< | >>
Источник: Шпаргалки.com. Шпаргалка на екзамен з предмету Політекономія. 2016

Еще по теме 29 Позичковий капітал і позичковий процент. Ставка і норма процента.:

  1. 14.2 Позичковий капітал і позичковий процент
  2. 52. Позичковий капітал. Процент та його економічна природа, межі коливання.
  3. 13.3 Спрос на деньги. Ставка процента. Номинальная и реальная ставка процента.
  4. Номинальная ставка процентов и внутригодовая капитализация процентов
  5. 7.5 Рынок капитала. Ссудный процент. Номинальная и реальная ставка процента.
  6. 1.Характеристика позичкового капіталу
  7. Ставка процента
  8. 7. Чем определяется норма процента
  9.   2.2.  Равновесная ставка процента.    
  10. Номинальная и эффективная (действительная) ставка процентов
  11. Ссудный процент и процентная ставка
  12. 4.3. Конвенциональная норма процента и финансовый фактор
  13. Ссудный процент и процентные ставки
  14. 3. Ставка процента. Фактор времени и дисконтирование
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -