<<
>>

80. НТР та її роль в економічному зростанні.

Поступальний розвиток суспільного виробництва, його постійне вдосконалення є фундаментальними закономірностями економічного життя людини. Він заснований на прогресі науки і техніки.

Нові знання матеріалізуються в нових заслбах праці, задоволення одних потреб породжує інші. З”являються нові ідеї та розробки, створюється досконаліша техніка, тезнологія і предмети споживання. Вони зумовлюють і формують необхідні умови для подальших кількісних та якісних зрушень у сфері наукових досліджень, технічних розробок виробництва та споживання. НТП здійснюється у двох формах: еволюційній та революційній.

Еволюційна форма – має місце, коли техніка і технологія, що застосовуються у виробництві, удосконалюються на основі вже відомих наукових знань.

Революційна форма – перехід до техніки і тезнології, що побудовані на принципово нових наукових ідеях.

НТР є якісним стрибком у розвитку продуктивних сил суспільства на основі докорінних зрушень у наукових знаннях.такі перевороти в науці, техніці та виробництві відбуваються регулярно. На основі фундаментальних відкриттів у різних галузях людських знань змінюються всі елементи виробничого процесу: предмети праці, засоби праці та сама праця людини. Збільшується ефективність та продуктивність праці. З”являється нова різноманітна техніка. НТР зумовлює також зміни і в характері праці. Отже, НТР є одним з проявів еволюції.

<< | >>
Источник: Шпаргалки.com. Відповіді на екзамен з Політекономії. 2016

Еще по теме 80. НТР та її роль в економічному зростанні.:

  1. § 1. Зміст і типи економічного зростання. Нагромадження та інвестиції, їх роль в економічному зростанні
  2. § 2. Фактори економічного зростання. Вплив НТР на економічний розвиток
  3. 19. НТП и НТР, их содержание и роль
  4. 10. Суть, основні риси і суперечності НТР. НТР і зміна ролі у виробництві.
  5. Специфіка соціально-економічного розвитку та економічна роль держави в Скандинавських країнах
  6. 61. Економічна роль і функції держави в ринковій економіці.
  7. Економічна сутність і роль державного кредиту
  8. § 1. Соціально-економічна сутність і роль бюджету держави
  9. 139. Транснаціональні корпорації та їх роль в економічному розвитку.
  10. 1.1.Роль видатків місцевих бюджетів в соціально економічному розвитку територій
  11. Соціально-економічна природа європейської інтеграції. Роль ЄС у загальносвітовому розвитку
  12. 57. Роль ринкової інфраструктури врегулювання економічних процесів.
  13. 82. Сутність і мета економічного зростання. Модель економічного зростання Харрода-Домара як неокейнсіанський варіант моделювання економічного розвитку.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -