<<
>>

22. Кругооборот капіталу. Функції форм капіталу.

Капітал – виробниче відношення, за якого знаряддя праці, певні мат.блага, мінові вартості є засобом експлуатації, привласнення частини чужої неоплаченої праці.

Капітал підприємства – це засоби виробництва, інше майно та цінності, які обслуговують процес виробництва, а також просте і розширене відтворення підприємства.

Кругооборот капіталу – безперервний рух капіталу, у процесі якого він послідовно проходить три стадії, набуває на кожній з них певної функціональної форми і повертається до своєї вихідної форми – грошової ; оборот капіталу – процес його кругообороту , що постійно повторюється.

Кругооборот і оборот капіталу можливе лише при таких умов: підприємство виробляє предмети споживання, продукція підприємства користується попитом, у галузі відсутні монополії й олігополії - ринок чистої конкуренції, продукція реалізується за готівку (а не в кредит), у тривалому періоді підприємство орієнтується на одержання нормального прибутку.

3 стадії руху капіталу:

перша - капітал починає свій рух з грошової форми, тобто підприємець володіє капіталом у грошовій формі, але перетворення грошей на грошевий капітал відбудеться лише тоді, коли ці гроші будуть пущені в оборот для отримання прибутку.

друга стадія здійснюється в процесі виробництва, результатом якого є виготовлення товару. Водночас відбувається перетворення продуктивної форми капіталу на товарну, вартість якої вища від вартості витрачених коштів на засоби виробництва і робочу силу.

на третій стадії здійснюється реалізація товару і товарний капітал перетворюється на грошовий.

Форми капіталу:

1. продуктивна

2. товарна

3. грошова.

Оборот капіталу - процес його кругообороту , що постійно повторюється, це процес який постійно повторюється. Оскільки капітал, рухаючись проходить сферу вир-ва і сферу обігу, то його час обороту складається з часу виробництва і часу обігу.

Час виробництва – це той час протягом якого капітал перебуває у сфері виробництва.

Час обігу – це той час, протягом якого капітал перебуває у сфері обігу.

Капітал, що перебуває у виробничій формі, за характером обороту традиційно поділяють на : основний оборотний.

<< | >>
Источник: Шпаргалки.com. Шпаргалка на екзамен з предмету Політекономія. 2016

Еще по теме 22. Кругооборот капіталу. Функції форм капіталу.:

  1. Формування статутного капіталу суб'єктів підприємництва різних форм власності та організаційно - правових форм господарювання
  2. 1.Складові та функції власного капіталу суб’єктів господарювання
  3. 69. Первісне нагромадження капіталу. Особливості нагромадження капіталу в Україні.
  4. Функції та класифікаційне ранжирування власного капіталу як основи фінансування діяльності суб' єктів підприємництва
  5. Вивіз капіталу
  6. 1 Облік статутного капіталу
  7. Облік додаткового капіталу
  8. Облік резервного капіталу
  9. 4.Збільшення статутного капіталу підприємства
  10. 111. Теорія капіталу.
  11. 9.4.3. Правило вертикальної структури капіталу
  12. 5.Зменшення статутного капіталу підприємств
  13. Види вартості та ціна капіталу
  14. 7.3 Соціально-економічний зміст капіталу
  15. Доходи від операцій з капіталом
  16. Облік вилученого та неоплаченого капіталу
  17. 1.Характеристика позичкового капіталу
  18. ТЕМА 11 КАПІТАЛ І НАЙМАНА ПРАЦЯ
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -