<<
>>

Порядок узагальнення і методика оформлення акта ревізії

Однією із важливих процедур ревізії є узагальнення і систематизація результатів контролю, необхідних для складання акта ревізії фінансовогосподарської діяльності підприємства. Зокрема, складаються відомості вибі­ркової інвентаризації, порівняльні відомості за результатами інвентаризації, акти інвентаризації коштів у касі, часткові акти ревізії.

Однорідні недоліки, що виявлені під час ревізії, узагальнюються в таблицях, схемах, відомостях і інших документах. Результати контролю можуть оформлятись групувальни­ми відомостями виявлених під час ревізії недоліків. Це групування недоліків у діяльності підприємства за мірою їх виявлення ревізорами відображається в групувальному журналі ревізора (групувальній відомості виявлених під час ревізії недоліків і порушень). Відповідно до структури акта ревізії фінансово господарської діяльності у групувальному журналі ревізора (групувальній ві­домості виявлених недоліків і порушень) для кожного розділу акта ревізії ві­дводиться декілька сторінок, на яких ревізор відображає згруповані за одно­рідними ознаками недоліки і порушення.

Неістотні порушення заносять в акт ревізії у стисній формі, і за ними на місцях приймаються міри щодо усунення.

Ревізор документально обґрунтовує відмічені в актах нестачі, пору­шення і зловживання, розкриває їх причини і приймає міри щодо відшкоду­вання матеріального збитку.

Добре опрацьований і всебічно перевірений матеріал у процесі ревізії дозволяє уникнути будь-яких несподіванок і заперечення посадових осіб ор­ганізації чи підприємства, що ревізується. Всі факти в акті ревізії заносять пі­сля детальної перевірки й уточнення з відповідними посадовими особами і працівниками бухгалтерської служби. Це полегшує опрацювання ревізійних матеріалів і складання акта ревізії.

Акт ревізії фінансово-господарської діяльності підприємств склада­ється із вступної частини і результативної.

Орієнтовна схема вступної части­ни акта ревізії наведена нижче в додатку 1. У вступній частині акта вказують найменування і підпорядкованість підприємства, що ревізується, склад реві­зійної групи, на основі якого документа проведена ревізія, за який період, прізвище та ініціали керівників підприємства, головного бухгалтера і час їх роботи, які ділянки діяльності підприємства піддавались суцільній перевірці і які вибірковій, об’єм і перелік питань, які підлягали ревізії тощо.

У результативній частині в розрізі структури акта ревізії розкриваєть­ся зміст порушень і недоліків у роботі підприємства, що ревізується, і його окремих ділянок. Кожний факт порушення необхідно підтвердити первинни­ми документами, машинограмами, таблицями, розрахунками тощо.

Зміст акта ревізії визначено Інструкцією про порядок проведення ре­візії і перевірок державною контрольно-ревізійною службою в Україні. Зміст виявлених ревізією порушень і недоліків після вступної частини акта може відображатись у таких розділах акта ревізії:

1. Ревізія операцій, пов’язаних із використанням і збереженням осно­вних фондів.

2. Ревізія операцій з товарно-матеріальними цінностями.

3. Ревізія коштів, касових і розрахункових операцій.

4. Ревізія операцій з виробництва та реалізації продукції.

5. Ревізія витрат на виробництво та калькулювання собівартості про­дукції.

6. Ревізія використання трудових ресурсів і фонду оплати праці.

7. Ревізія капіталу, резервів і фінансового стану.

8. Ревізія результатів фінансово-господарської діяльності.

9. Перевірка стану бухгалтерського обліку, звітності і внутрішньогос­подарського контролю.

Залежно від галузі діяльності підприємства може визначитись і інша структура акта ревізії.

Перевіривши усі перераховані документи за формою і змістом, розг­лянувши пояснення осіб, відповідальних за виробничу і фінансовогосподарську діяльність підприємства, а також матеріально відповідальних осіб, ревізія виявила недоліки і порушення законодавства і нормативних до­кументів, які викладено у відповідних розділах акта комплексної ревізії.

Для підтвердження виявлених зловживань і порушень ревізор пови­нен прикласти до акта ревізії перевірені ним і завірені підприємством, що ре­візуються, копії виписки із оригіналу документа, оригінали документів або підписані посадовими особами підприємства довідки, що складені на основі наявних документів. Акт ревізії підписує керівник ревізійної групи (ревізор), керівник і головний бухгалтер підприємства, що перевіряється. При наявнос­ті заперечень чи зауважень до акта ревізії керівник і головний бухгалтер та інші особи, що підписують акт, роблять про це застереження і не пізніше п’яти днів з дня підписання акта подають письмові пояснення. У тих випад­ках, коли на окремих об’єктах, що контролюються, у філіалах, а також окре­мих ділянках підприємства складені проміжні акти, то такі акти підписують­ся ревізуючими і посадовими особами цих об’єктів, що відповідають за гос­подарські операції.

До підписування актів документальної ревізії можуть бути залучені також керівники і головні бухгалтери, які раніше працювали на підприємстві,

що ревізується, до періоду роботи яких належать виявлені порушення чи зло­вживання.

Крім керівника і головного бухгалтера підприємства, письмові пояс­нення дають також інші посадові чи матеріально відповідальні особи, які винні в порушеннях, зловживаннях, крадіжках, виявлених у ході ревізії. По­яснення чи заперечення повинні бути детально перевірені членами ревізійної бригади, а за ними подані мотивовані письмові заключення.

Якщо в ході проведення ревізії підприємства будуть виявлені великі крадіжки, зловживання чи порушення, то ці підприємства підлягають суціль­ній перевірці і щодо них складають окремі часткові проміжні акти з отрима­ними від посадових і винних осіб письмовими поясненнями. Такі акти підпи­суються членами ревізійної бригади, які брали участь у ревізії даної ділянки діяльності підприємства, і посадовими особами, які відповідають за збере­ження грошових засобів і товарно-матеріальних цінностей. Ці акти прикла­дають до основного акта комплексної ревізії, а факти проміжних актів вклю­чаються до основного акта, де коротко вказується сутність порушень чи кра­діжок.

В акт ревізії повинні включатись тільки перевірені дані і факти, які витікають із документів і матеріалів підприємства, що ревізується, із зустріч­них перевірок і перевірок фактичного змісту операцій, контрольних обмірів виконаних робіт, інвентаризацій засобів підприємства та із заключень спеціа­льних експертиз і перевірок тощо.

При складанні акта ревізії необхідно дотримуватись об’єктивності, ясності, точності опису змісту виявлених фактів і даних, лаконічності. У ньому повинні відображатись основні питання, які мають принципове зна­чення для підприємства, і фіксуватись тільки суттєві недоліки і порушення, на основі яких будуть будуватися висновки та пропозиції за результатами ре­візії. Виявлені факти однорідних масових порушень, малоістотні факти попе­редньо групують і систематизують в окремих накопичувальних відомостях (журналах ревізії).У відомості порушень (журналах ревізії) зазначається: пе­

ріод, що перевіряється; дата і номер документа; дата і номер реєстру, в якому була зроблено бухгалтерський запис; зміст порушення чи зловживання; на­йменування законоположення, наказу, правила, постанови і рішення уряду і вищих директивних органів; прізвище, ініціали і посади винних осіб (які здійснили і дозволили господарську операцію); сума порушення і збитки. Ві­домість підписується ревізуючим, керівником і головним бухгалтером підп­риємства, що ревізується.

Не допускається включення в акт ревізії особистих поглядів, думок, суб’єктивної оцінки дій керівних і посадових осіб. Акт ревізії не повинен мі­стити такі формулювання: “бездіяльність”, “безгосподарність”, “головотяпс­тво”, “розкрадач коштів”, “присвоєння державного майна“, “антидержавна практика” тощо.

Акт ревізії не потрібно загромаджувати описом структури підприємс­тва, що ревізується. В акті ревізії не потрібно наводити планові і звітні дані, які мають місце в періодичній і річній звітності.

Керівник ревізійної бригади доповідає окремо керівництву, яке приз­начало ревізію, про передовий досвід роботи, що виявлений у ході ревізії і потребує розповсюдження на інші підприємства.

Матеріали кожної ревізії після її завершення передаються ревізуючи­ми або їх групою керівнику відповідного підрозділу контрольно-ревізійної служби.

Другий екземпляр відповідно оформленого акта ревізії передається керівником ревізійної групи керівнику підприємства, що ревізується, під роз­писку на першому екземплярі акта ревізії. Якщо акт ревізії підлягає передачі судово-слідчим органам, то один екземпляр (третій) передається в ці органи.

2.

<< | >>
Источник: Курс лекцій з ревізії та контролю.

Еще по теме Порядок узагальнення і методика оформлення акта ревізії:

  1. Оформлення і додавання до акта ревізії інших необхідних документів
  2. Матеріали ревізії: порядок складання та вимоги до оформлення.
  3. 27. Подписание и оформление акта ревизии.
  4. 5. Оформлення результатів ревізії та їх реалізація.
  5. 5. Оформлення результатів ревізії та іх реалізація.
  6. 12.3 Оформлення і реалізація результатів ревізії
  7. 7.2 Порядок составления и содержания акта ревизии
  8. 8. Порядок: составления акта (справки) проверки таможенными органами и их регистрация
  9. Сроки, организация и порядок проведения инвентаризации в организациях оптовой и розничной торговли, ее документальное оформление, порядок отражения в учете результатовинвентаризации.
  10. 12.2 Порядок проведення ревізії роботи фінансових органів щодо складання і виконання бюджету