<<
>>

Перевірка виконання договірних відносин із покупцями

В умовах ринкових відносин на зміну централізованій системі управ­ління та постачання і укладання договорів з покупцями відповідно до виділе­них фондів прийшла система вільного підприємництва.

Вона ґрунтується на добровільних угодах постачальників із покупцями відповідно до системи по­питу і пропозиції. Покупці самостійно визначають постачальників та визна­чають порядок укладання договорів із постачальниками. Але і в умовах рин­кових відносин система договірних відносин постачальників із покупцями не втрачає своє актуальності. В умовах конкуренції підприємство може втрати­ти ринки збуту продукції через недостатню організації договірних угод, що

може призвести до спаду виробництва. Тому під час ревізії здійснюється пе­ревірка укладення договорів із постачальниками, яка тісно пов’язана з опера­ціями щодо реалізації продукції покупцям. При перевірці особливу увагу звертають на можливі випадки недоцільного укладання договорів.

Перевірка укладання договорів тісно пов’язана з їх виконанням. Ви­конання договорів щодо постачання продукції покупцям багато в чому зале­жить від якості роботи кожної виробничої ланки підприємства (цеху, служби постачання тощо). Перевірку виконання договорів потрібно пов’язувати з ро­ботою підрозділів підприємства, які мають відношення до випуску продукції. Під час ревізії виконання зобов’язань щодо постачання продукції покупцям необхідно пам’ятати, що недопостачання повинно компенсуватися постачан­ням у наступному періоді (місяці, кварталі, році). Крім того, не враховуються покриття недопостачання продукції одним покупцям, постачанням іншим покупцям, а також перекриття недопостачання однієї продукції іншою. Щоб оцінити виконання договірних зобов’язань щодо постачання продукції поку­пцям, необхідно запланований (договірний обсяг реалізації за відповідний період (місяць, квартал, рік) за винятком суми недопостачання продукції по­рівняти з прогнозованою (запланованою) сумою реалізації продукції.

Факти­чний обсяг постачання продукції можна визначити відніманням суми недопоставленої продукції від вартості її постачань, що було передбачено планом (договорами) за відповідний період із початку року. Виконання договорів не­обхідно здійснювати не тільки у вартісному, але й у натуральному виразі за кількістю укладених договорів і фактичному їх виконанню. Для об’єктивної оцінки виконання договірних зобов’язань потрібно, крім того, щодо кожного укладеного договору враховувати недопостачання продукції за кількістю, те­рмінами постачань, якістю та асортиментом. Це дає можливість здійснити обґрунтовану оцінку виконання договірних зобов’язань на постачання про­дукції. Перевіряючи виконання договірних зобов’язань, встановлюють при­чини, які негативно вплинули на їх виконання. Для комплексного вивчення цих причин необхідно пов’язувати перевірку виконання договірних зо-

бов’язань з обсягом реалізації продукції за кількістю, вартістю, строками ре­алізації.

Перевірка виконання договірних зобов’язань постачання продукції покупцям під час ревізії здійснюється на підставі реєстрів оперативного об­ліку (книг, журналів, карток), які ведуться в комерційному відділі за кількіс­тю, асортиментом, якістю, строком постачання, ритмічністю відвантаження її покупцям. У процесі перевірки необхідно звернути увагу на тих покупців, яким допускались недопостачання продукції, невиконання договорів зо­бов’язань щодо строків постачання. Для вивчення фактів невиконання дого­ворів постачання продукції також перевіряють первинні документи на від­пуск (відвантаження) окремих видів і партій продукції, переписку з покупця­ми, претензійні матеріали та дані про їх оплату. Усі виявлені порушення реві­зор узагальнює в нагромаджувальній відомості, де зазначає повну назву по­купців, вид і кількість відвантаженої продукції за договірними зо­бов’язаннями, фактичне виконання, розміри і причини недопостачання або інші порушення договорів.

У нових умовах ринкових відносин успішне виконання договірних зобов’язань залежить від правильної організації оперативної роботи зі збуту продукції, що може бути забезпечено чітким налагодженням оперативного контролю за реалізацією продукції покупцям. Перевірка виконання договір­них зобов’язань на постачання продукції покупцям потребує також співставлення даних реєстрів оперативного обліку з даними журналу реєстрації від­вантажень, відомостями обліку відвантажень і реалізації продукції (форма № 16) та первинними документами, що підтверджують реалізацію продукції по­купцям. Це дозволяє виявити факти неповного відображення в оперативному обліку і звітності реалізації продукції окремим покупцям.

<< | >>
Источник: Курс лекцій з ревізії та контролю.

Еще по теме Перевірка виконання договірних відносин із покупцями:

  1. 8.4. Перевірка розрахунків з покупцями і замовниками
  2. 16. Структура економічних відносин. Соціально-економічні відносини.
  3. 1. Продуктивні сили та виробничі відносини. Діалектика взаємодії продуктивних сил та виробничих відносин.
  4. 1. Поняття та принципи виконання бюджету. Органи, які забезпечують виконання дохідної частини бюджету
  5. ЛЕКЦІЯ 8. Методика контролю операцій за розрахунками з постачальниками та покупцями, підзвітними особами та з оплати праці
  6. 8.5. Перевірка розрахунків по претензіях та відшкодуванню матеріальних збитків
  7. Прийоми перевірки первинних документів
  8. 5.6. Способи перевірки документів
  9. 14.5. Перевірка стану внутрішньогосподарського контролю
  10. 11.3. Перевірка розрахунків по оплаті праці
  11. 8.2. Перевірка розрахунків з підзвітними особами
  12. 10.3. Документальні перевірки правильності розрахунків платників з бюджетом.
  13. 14.3. Перевірка достовірності бухгалтерського обліку
  14. 10.5. Аудиторська перевірка фінансової звітності
  15. Права і обов'язки суб'єктів при проведенні внутрішньогосподарської перевірки.
  16. Перевірка наявності та збереження товарно-матеріальних цінностей
  17. Перевірка правильності здійснення операцій з готівкою підприємствами, організаціями, закладами
  18. 14.2. Перевірка організації облікової роботи в бухгалтерії
  19. 10.2. Камеральні перевірки податкових декларацій і звітів