<<
>>

основні етапи ревізії, їх сутність

Організація ревізійного процесу в системі Державної контрольно-

ревізійної служби України регламентована Інструкцією про порядок ревізій і перевірок Державною контрольно-ревізійною службою в Україні, затвердже­ною наказом ГКРУ від 03.10.97 № 121.

Основні етапи ревізії:

1) підготовка до проведення ревізії;

2) проведення ревізії;

3) оформлення матеріалів ревізії;

4) реалізація матеріалів ревізії і контроль виконання прийнятих рі­шень.

На етапі підготовки до проведення ревізії керівник ревізійної групи знайомиться з матеріалами попередньої ревізії, вивчає дані контролю інших контрольних органів. На підставі цих матеріалів розробляється програма ре­візії (перевірки), в якій визначається період проведення ревізії, її мета та ос­новні питання, на яких слід зосередити увагу.

Треба врахувати, що плани контрольної роботи є документами для службового користування, не підлягають розголошенню, проте за 10 днів до початку планової річної ревізії суб'єкту контролю повинно бути письмово повідомлено про строк її проведення.

На основі затвердженої керівником ревізійного органу програми реві­зії (перевірки):

а) складається план її проведення з визначенням конкретних завдань, виконавців, термінів виконання;

б) готуються наказ про проведення ревізії (на ревізованому об'єкті) і спеціальні посвідчення кожному члену ревізійної групи;

в) проводиться службова нарада з повним складом ревізійної групи з питань організації і методики здійснення програми ревізії

Другий етап ревізії — безпосереднє її проведення — починається з прибуття ревізійної групи на ревізоване підприємство чи організацію, пред'я­влення повноважень на здійснення ревізії і проведення наради з адміністраці­єю підприємства, на якій керівник ревізійної групи представляє всіх її членів,

повідомляє мету, завдання та програму ревізії, а керівник підприємства, у свою чергу, знайомить ревізорів з керівниками структурних підрозділів.

Про­тягом 1 — 2 днів члени ревізійної групи як виконавці відповідно до передба­чених планом конкретних завдань здійснюють обстеження об'єктів контро­лю, стану бухгалтерського облік, уточнюють обсяги робіт, вирішують органі­заційні питання проведення ревізії, складають індивідуальні робочі плани ревізорі)які затверджує керівник ревізійної групи.

• Після проведення такої підготовчої організаційної роботи на ревізо­ваному підприємстві члени ревізійної групи приступають до безпосереднього здійснення ревізії, застосовуючи

Для збору і систематизації матеріалів проведеного контролю кожний ревізор повинен вести факти недоліків і порушень з необхідною деталізацією підстав для складання висновку ревізора про суть порушень (назва докумен­та, №, дата, назва облікового реєстру, розрахунки сум, винні службові особи, № пунктів нормативних актів, які порушено, та ін.). Після закінчення переві­рки за ревізований період ревізор систематизує зібрану інформацію з журна­лу ревізора, складаючи для узагальнення однорідних порушень і недоліків за ревізований період довідки, групувальні відомості, рахунки як додатки до ак­та ревізії. Щоб мати юридичну силу доказу про суть виявлених порушень і недоліків, вони повинні бути оформлені як документи.

Упродовж проведення ревізії матеріали контролю фактичної наявнос­ті грошей та матеріальних цінностей оформляються проміжними актами, які є також додатками до основного акта. Кожен член ревізійної групи ре­зультат (звіт) про виконану роботу оформлює як розділ акта ревізії з необхід­ними додатками до нього подає його керівникові ревізійної групи. Таким чи­ном, другий етап ревізії закінчується здачею членами ревізійної групи розді­лів акта ревізії керівнику ревізійної групи

Третій етап — оформлення ревізії — є завершальним в її безпосеред­ньому проведенні. Керівник ревізійної групи вивчає подані Йому розділи ак­та ревізії, перевіряє повноту виконання програми й, планів проведення реві­

зії, їх якість, у разі необхідності призначає додаткові перевірки для уточнен­ня висновків по суті порушень і недоліків.

Потім він складає загальний акт ревізії як документ про результати ревізії фінансово-господарської діяльнос­ті ревізованого підприємства.

Акт складається з двох частин: загальна (вступ) і результативна У за­гальній (вступній) частині вказуються: повна назва цього документа (дата, місце складання); підстава для проведення ревізії її (дата, № наказу організа­ції, яка призначила ревізію); ревізований період; персональний склад ревізій­ної групи; керівні посадові особи (керівник та головний бухгалтер підприєм­ства) з визначенням терміну їх роботи за ревізований період; дані проведен­ню ревізію (ким проведена, за який період); термін проведення даної ревізії. Додатково можуть бути вказані розділи фінансово-господарської діяльності, види, групи господарських операцій, які перевірено вибірковим або суціль­ним способами, Вступна частина закінчується стереотипною фразою «Ревізі­єю встановлено:».

Результативна частина акта ревізії являє собою систематизований перелік виявлених у ході ревізії порушень і недоліків зловживань у фінансо­во-господарській діяльності ревізованого підприємства чи організації.

Систематизація результатів ревізії в акті здійснюється за розділами (ділянками) ревізійної роботи, а всередині розділів — з;основними напряма­ми контролю по цьому розділу.

Таким чином, у результативній частині акта можуть бути виділені такі розділи:

I. Грошові кошти.

II. Розрахункові операції.

III. Основні засоби, нематеріальні активи.

IV. Товарно-матеріальні цінності.

V. Виробництво і реалізація.

VI. Витрати, собівартість.

VII. Фінансові результати, фонди, резерви.

VIII. Капітальні вкладення.

I.. Бухгалтерський облік і звітність.

X. Виконання рішень за результатами попередньої ревізії.

XI. Додатки до акта.

Треба зауважити, що структура акта ревізії нормативне не регламен­тована.

Основні вимоги до змісту результативної частини акта ревізії:

а) до акта ревізії повинні включатися тільки перевірені документально обґрунтовані факти порушень;

б) факти порушень мають викладатися чітко, ясно, доступні для розу­міння;

в) стосовно кожного факту порушень, відображеного в акти ревізії, треба стисло викласти суть порушення з посиланням на конкретні норматив­ні документи уряду, а також докази (додатки до акта, первинні документи, облікові реєстри, суми, посадові особи, які видали неправомірні розпоря­дження, та особи, які їх виконали);

г) в акті не повинно бути виправлень, підчисток, помарок;

д) у висновках про суть порушень не можна кваліфікувати дії посадо­вих осіб ревізованого підприємства висловами типу «антидержавна політи­ка», «крадіжки», «розбазарювання коштів»«злочинець», «шахрай», «привла­снив державне майно», «зловживання службовим становищем», «безвідпові­дальне ставлення»«безгосподарність» і т.

п.

Акт ревізії складається в трьох примірниках. Його підписують: керів­ник ревізійної групи, керівник і головний бухгалтер ревізованого підприємс­тва, організації, які на першому примірнику акта ставлять підписи, дату про одержання акта.

При наявності заперечень або зауважень по акту ревізії (пере-нірки) керівник чи головний бухгалтер роблять про це застереження перед своїми підписами і не пізніше ніж через 5 днів з дня їх підписання подають з цього приводу пояснення чи заперечення. Ревізори повинні в 15-денний термін да-

ти по цих документах письмовий висновок, який затверджується керівником контрольно-ревізійного відділу.

У разі відмови посадових осіб від підписання акта по наслідках, ревізії або перевірки службові особи Державної контрольно-ревізійної служби за­свідчують це відповідним актом та своїми підписами.

Керівник ревізійної групи повинен здати матеріали ревізії керівникові відповідного підрозділу контрольно-ревізійної служби для розгляду і прий­мання. У разі неякісного проведення ревізії бути призначена додаткова пере­вірка чи Давіть повторна ревізія. Про розгляд і прийняття матеріалів ревізії (перевірки) керівник контрольно-ревізійного відділу робить запис на останній«ріпці акта: «Акт ревізії прийнято» та ставить дату і підпис.

Четвертий етап ревізії — реалізація матеріалів ревізії і контроль ви­конання прийнятих рішень — є завершальною стадією ревізованого процесу. Реалізація матеріалів ревізії (тематичної перевірки) проводиться, за можли­вості, у міру виявлення зловживань, істотних порушень та недоліків у діяль­ності підприємства, організації, що ревізується, не чекаючи закінчення реві­зії.

У разі потреби матеріали ревізії (перевірок) виносяться на обговорен­ня в трудових колективах перевірених підприємств, організацій, оприлюд­нюються через засоби масової інформації.

Якщо заходами, ужитими у період ревізії, не забезпечено повного усунення виявлених ревізією порушень, ревізори готують за підписом керів­ника ревізійного органу вимогу про усунення виявлених порушень і вжиття заходів щодо повного відшкодування збитків, притягнення винних у допу­щених порушеннях до дисциплінарної і матеріальної відповідальності.

При виявленні істотних порушень фінансової дисципліни, розкрадань грошей і матеріальних цінностей, інших зловживань матеріали ревізії пере­даються правоохоронним органам. Одночасно порушується питання про зві­льнення від обійманих посад винних у цьому осіб.

Перед керівником ревізованого підприємства чи вищої за підпорядко­

ваністю організації належить висунути вимоги стосовні пред'явлення цивіль­них позовів до винних службових осіб навіть тих випадках, коли заподіяні ними матеріальні збитки держава або юридичній особі вчинені діями або бездіяльністю, що не класифікуються як кримінальні.

Крім цього, інформація про наслідки контрольно-ревізійної роботи подається органам місцевої державної адміністрації.

За результатами проведеної ревізії (перевірки) контрольно-ревізійні підрозділи оформлюють рішення про застосування фінансових санкцій і на­кладання адміністративних стягнень відповідно до чинного законодавства. Це рішення вручається під розписку керівнику ревізованого підприємства. При невиконанні його у триденний термін контрольно-ревізійний відділ офо­рмлює документи на безспірне стягнення грошових коштів.

Органи Державної контрольно-ревізійної служби здійснюють конт­роль усунення виявлених недоліків і порушень за виконанням своїх вимог, відшкодуванням збитків у вигляді письмової інформації ревізованих підпри­ємств і організацій з наступною перевіркою на місці достовірності поданих відомостей. У разі невиконання їх у встановлені терміни застосовуються до­даткові заходи впливу залежно від суті порушень. Ефективність контролю визначається результативністю заходів з реалізації наслідків ревізії.

1.6.

<< | >>
Источник: Курс лекцій з ревізії та контролю.

Еще по теме основні етапи ревізії, їх сутність:

  1. Основні етапи аналізу конкурентів:
  2. § 1. Соціалістична ідея та основні етапи її розвитку
  3. 1. Основні етапи розвитку економічної теорії.
  4. § 2. Основні етапи розвитку економічної теорії
  5. 55. Виникнення, сутність та етапи розвитку меркантилізму.
  6. 1.Зародження, основні етапи і напрямки розвитку економічної теорії.
  7. 2.1. Сутність та основні завдання фінансового контролінгу
  8. Позичковий відсоток, його сутність та основні види
  9. 1. Сутність та основні принципи діяльності комерційного банку
  10. §2. Товарна форма виробництва, f?' генезис, сутність та основні риси
  11. Тема 6. ОБ’ЄКТИ РЕВІЗІЇ, ДЖЕРЕЛА ЇЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА МЕТО­ДИЧНІ ПРИЙОМИ РЕВІЗІЇ З ВИРОБНИЦТВА, СОБІВАРТОСТІ І РЕАЛІ­ЗАЦІЇ ПРОДУКЦІЇ
  12. 11.1. Сутність і мета соціальної політики. 11.2. Основні завдання та показники соціальної політики. 11.3. Реальні доходи населення та їх регулювання. 11.4. Регулювання обсягу споживання матеріальних благ і послуг. 11.5. Державне регулювання оплати праці. 11.6. Регулювання ринку праці та зайнятості населення
  13. Етапи підготовки та проведення контролю.