<<
>>

Контроль і ревізія операцій на поточному рахунку в банку

На початку ревізії ревізор повинен особисто одержати у відділенні банку засвідчені довідки про залишки коштів на відповідних рахунках і вста­новити, чи є у справах бухгалтерії підприємства всі банківські виписки.

Під час ревізії велике значення має перевірка правильності залишків та оборотів згідно з обліком на рахунку 311 “Поточний рахунок в національній валюті” і звірка його з виписками банку.

Практика показує, що в окремих випадках (наприклад, у бухгалтерії громадського харчування м. Києва) через відсутність контролю вірогідності виписок банку була допущена велика сума розкрадання коштів. Так, напри­клад, одержані з банку гроші касиром, не оприбутковувались а вуалювались шляхом деформації виписок банку, старанним підтиранням у цих виписках банківського коду на одержання готівки і приховання недооприбуткованих грошей на розрахунках з іншими підприємствами, за рахунок процентів за кредит та інших позичок. Для покриття цих розходжень у розрахунках касир вилучала готівку з каси і вносила її на розрахунковий рахунок під виглядом депонованої зарплати, здавання виторгу тощо. Після цього виписувались фі­ктивні платіжні доручення на суму розходжень під виглядом розрахунків внаслідок помилок у таксуванні розрахункових документів, повернення това­рів постачальникам. Це сума грошей привласнювалась.

Ці завуальовані розкрадання вчасно не були виявлені ревізіями через недоброякісність виведення результатів інвентаризації коштів у касі і відсут­ність прийомів контрольного порівняння і звірки розрахунково-платіжних документів із виписками банку. Тому в процесі ревізії дуже важливо переві­ряти повноту оприбуткування в касі одержаних грошей, використовуючи при цьому корінці банківських чеків, банківські виписки і додані до них розраху­нково-платіжні документи та дані шифрів і кодів банківських виписок. При

цьому важливо з’ясувати, чи заповнюються і підписуються під час одержан­ня грошей у банку поряд з чеками і їх корінці.

Якщо у ревізора виникнуть сумніви щодо достовірності виписок, а також правильності виправлень, не­обхідно детально перевірити документи, додані до них. Для цього дуже важ­ливо перевірити правильність перерахування грошей за розрахунковоплатіжними дорученнями і встановити, чи немає випадків виплати коштів за фальшивими документами.

Під час перевірки розрахунково-платіжних банківських документів ревізор встановлює законність і обґрунтованість витрат та правильність від­несення їх на відповідні рахунки.

У практиці бувають випадки, коли з метою приховування зловживань у безготівкових розрахунках окремі виписки знищуються, фальсифікуються записи в них шляхом підчищань та виправлень. Для встановлення таких за­вуальованих фактів зловживань доцільно застосовувати метод зустрічної пе­ревірки документів і порівняння операцій, відображених на рахунках бухгал­терського обліку і у виписках банку.

Повноту банківських виписок з’ясовують, використовуючи їх посто­рінкову їх нумерацію і перенесення підсумків. У разі виявлення фактів відсу­тності окремих аркушів виписок банку у справах бухгалтерії, необхідно отримати від банку засвідчені дублікати (копії). Вірогідність виписок визна­чають як за зовнішніми ознаками (реквізити, штампи), так і зустрічною пере­віркою банку. Необхідно пам’ятати, що на кожному рядку виписок зазнача­ються шифри рахунків. Додані до виписок банку документи повинні їм від­повідати.

Під час перевірки операцій за поточним рахунком потрібно звернути увагу на правильність оприбуткування в касі коштів, отриманих у банку за чеками. Для цього встановлюють, чи відповідають записи за поточним раху­нком у банку сумам, зазначеним у чеках; чи відповідають їх номери і суми даним корінців чекових книжок. У разі виявлення анульованих і зіпсованих чеків слід з’ясувати, чи є вказівка на це на корінцях чеків.

Одночасно встановлюють, чи немає випадків розривів у датах одер­жання грошей із банку за чеками і оприбуткування їх у касі. У разі виявлення таких фактів ревізор повинен встановити причини і винних осіб.

Під час ревізії операцій за поточним рахунком у банку необхідно пе­ревірити правильність використання коштів з метою виявлення випадків необґрунтованого і недоцільного їх використання слід ретельно перевіряти пе­рерахування кредиторської заборгованості і оплату різних послуг із метою визначення вірогідності та законності операцій і необхідність цих розрахун­ків.

Перевірка операцій за іншими рахунками у банку починається із звір­ки за кожним таким рахунком залишків та оборотів за виписками банку з об­ліковими даними.

Під час перевірки операцій з оплати рахунків, пов’язаних з транспор­тними витратами, необхідно користуватись основними умовами, які регулю­ють взаємні відносини з постачальниками і транспортними організаціями.

Ревізуючи операції з чеками, важливо встановити їх тотожність із да­ними обліку, а також відповідність суми коштів на придбання чекових кни­жок із сумою витрат на оплату транспортних послуг цими чеками. Суму ви­трат, оплачених чеками, звіряють із даними залізничних і товарнотранспортних накладних, квитанцій та інших документів.

<< | >>
Источник: Курс лекцій з ревізії та контролю.

Еще по теме Контроль і ревізія операцій на поточному рахунку в банку:

  1. 7.4. Ревізія операцій із грошовими коштами на рахунках у банку
  2. Облік операцій на поточних рахунках в банках
  3. Облік неторговельних поточних операцій з іноземною валютою.
  4. Оформлення та облік поточний торговельних операцій в іноземній валюті
  5. 7.5. Ревізія операцій із цінними паперами
  6. 12.5. Ревізія операцій із реалізації готової продукції
  7. 13.4. Ревізія операцій по формуванню та зміні статутного капіталу
  8. Тема 5. Облік кредитних операцій в банку
  9. 9.2. Ревізія операцій з основними засобами
  10. Ревізія операцій, пов’язаних із надходженням та вибуттям ос­новних засобів
  11. Тема 7. Ревізія касових і банківських операцій
  12. Ревізія операцій, пов’язаних з вибуттям матеріальних цінностей
  13. Тема 10. Ревізія операцій з товарно-матеріальними цінностями
  14. Тема 9. Ревізія операцій з основними засобами і нематеріальними активами
  15. Документальний контроль касових операцій
  16. 6.1. Тестові завдання для поточного контролю знань студентів:
  17. Дискусійні методи фактичного контролю (контроль взаємопов’язаних операцій, письмових та усних пояснень тощо).