<<
>>

Контроль і ревізія малоцінних та швидкозношуваних предметів

Малоцінні і швидкозношувані предмети (МТТТП) виділені в окрему групу запасів, облік яких ведеться на рахунку 22 “Малоцінні і швидкозношу­вані предмети”. До них належать предмети, які використовуються протягом періоду, що не перевищує один рік, або протягом нормального операційного циклу (якщо він більше року).

Знос цих малоцінних і швидкозношуваних предметів не нараховується, а їх вартість при передачі в експлуатацію спису­

ється з балансу з подальшою організацією оперативного кількісного обліку таких предметів. Але крім оборотних МШП, необоротні малоцінні предмети в бухгалтерському обліку обліковуються на рахунку 112 “Малоцінні необо­ротні матеріальні активи”, за якими нараховується знос. Отже, ті активи, що обліковуються у складі малоцінних і швидкозношуваних предметів розділені на дві групи: оборотні та необоротні, які в балансі відображаються в різних розділах.

Під час ревізії потрібно здійснювати перевірку збереження, надхо­дження і використання малоцінних і швидкозношуваних предметів за окре­мими їх групами і видами.

Одним із важливих завдань ревізії є перевірка збереження малоцінних і швидкозношуваних предметів. Збереження цих цінностей залежить від ор­ганізації матеріальної відповідальності і умов зберігання цінностей, дотри­мання положення їх оцінки, обліку отримання і списання цінностей, органі­зації щоденного контролю за наявністю цінностей.

При проведенні ревізії підприємств зберігання МШП, правильність їх використання щодо кожного об’єкта перевіряють дослідженням фактичної наявності цінностей у місцях зберігання та експлуатації. Крім того, у процесі ревізії перевіряють обґрунтованість норм видачі МШП, додержання правил експлуатації спецодягу і спецвзуття, виробничого інвентарю і меблів.

Зберігання малоцінних і швидкозношуваних предметів перевіряють також і при проведенні їх інвентаризації. Перевірка МШП здійснюється за місцями зберігання і матеріально відповідальними особами.

МШП, які зна­ходяться в експлуатації на підприємствах, інвентаризуються окремо від тих цінностей і предметів, що знаходяться в запасі. Правильність виведення ре­зультатів інвентаризації МШП за матеріально відповідальними особами пе­ревіряють при ревізії за даними порівняльних відомостей, за найменування­ми кожного виду цінностей. Зберігання МШП, виробничого інвентарю пере­віряється ревізором у місцях їх зберігання (складах підприємств) і в місцях їх експлуатації. При цьому установлюють своєчасність та повноту оприбутку-

вання на складі цих цінностей, їх маркировку, проставлення штампа підпри­ємства, фарбою, що незмивається на спецодязі та спецвзутті в момент прийн­яття цих цінностей завскладом. При перевірці збереження і використання ви­робничого інвентарю встановлюють, чи кожному інвентарному об’єкту при­своєно відповідний номер.

При перевірці операцій вибуття із комори МТТТП виробничого інвен­тарю і даних накладних на відпуск цих цінностей відповідним робітникам, співставляють із даними аналітичного обліку за рахунком 22 “Малоцінні та швидкозношувані предмети”. А необоротні малоцінні предмети значатьсяться на рахунку 112 “Малоцінні необоротні матеріальні активи”.

При ревізії виявляють чи затверджена керівником комісія для здійс­нення оперативного контролю за зберіганням малоцінних цінностей на підп­риємстві.

Правильність списання МТП перевіряється за даними актів. Акти перевіряють з погляду правильності їх оформлення, розгляду керівником пі­дприємства з метою виявлення робітників, з вини яких було допущено бій, порчу або втрату приладів.

Одною із умов документальної перевірки операцій даних цінностей у процесі ревізії є контроль руху цінностей і правильності їх списання відпові­дно до тієї оцінки, яка прийнята при їх оприбуткуванні. У зв’язку з тим, що МТП подібних найменувань обліковується за середніми цінами, необхідно перевірити правильність визначення їх цін при оприбуткуванні і вибутті (списанні) вказаних цінностей. Вони повинні бути єдині для всіх типів і кате­горій цехів. Крім того, перевіряють правильність відображення в обліку на рахунку “МТП” (на складі) і окремо в аналітичному обліку сум відхилень середніх цін від закупівельних. Також потрібно перевірити правильність ве­дення обліку в місцях зберігання цінностей на картках комірника і співстави­ти ці дані з аналітичним обліком у бухгалтерії. Потім перевіряють повноту і своєчасність оприбуткування цінностей, обґрунтування списання їх, прави­льність нарахування зносу МТП.

<< | >>
Источник: Курс лекцій з ревізії та контролю.

Еще по теме Контроль і ревізія малоцінних та швидкозношуваних предметів:

  1. 10.6. Особливості перевірки малоцінних швидкозношуваних предметів
  2. 6. Нормування обігових коштів по допоміжних матеріалам, паливу, тарі і малоцінним швидкозношуваним предметам.
  3. Програма курсу «Контроль і ревізія»
  4. 3. Методи бюджетного контролю. Класифікація ревізій.
  5. 3. Методи бюджетного контролю. Класифікація ревізій.
  6. Тема 4 Ревізія як одна з форм фінансово-господар­ського контролю
  7. Тема 10. Контроль і ревізія розрахунків
  8. Тема 9: Контроль і ревізія грошових коштів
  9. Контроль і ревізія операцій на поточному рахунку в банку
  10. Тема 8: Контроль і ревізія товарно – матеріальних запасів
  11. Тема 7: Контроль і ревізія основних засобів і нематеріальних активів
  12. Контроль і ревізія капіталу, резервів та коштів цільового призначення
  13. Тема 2.Контроль і ревізія грошових коштів
  14. Контроль і ревізія фінансового стану підприємства на базі фінансової звітності
  15. Тема 11. Контроль і ревізія виконання виробничої програми і реалізації продукції, робіт (послуг)
  16. Тема 12 . Контроль і ревізія фінансових результатів, фондів і фінансового стану підприємства
  17. 47. Принципи класифікації ринків. Ринок предметів споживання.
  18. Л.В. Дікань. Контроль і ревізія. Навчальний посібник 2-е вид., перероб. і доп./ Л. В. Дікань – Харків: Вид. ХНЕУ,2006. – 394 с. (Укр. мов.), 2006
  19. Контроль руху та наявності основних засобів: завдання, об’єкти, джерела контролю, методи контролю.