<<
>>

1.1. Суть і функції фінансів підприємств, їх місце у фінансовій системі країни

Фінансова система держави охоплює: державні фінанси, місцеві фінанси, фінанси підприємств, фінанси некомерційного сектора, фінанси домашніх господарств. Визначальне місце в структурі фінансових відносин суспільства займають фінанси підприємств.

Результатом діяльності підприємств є виготовлена продукція, виконані роботи чи надані послуги, які у своїй сукупності формують валовий внутрішній продукт - основне джерело фінансових ресурсів держави.

Фінанси підприємств за своєю сутністю є складною економічною категорією. У вітчизняній економічній літературі прийнято вважати, що фінанси підприємств - це економічні (грошові) відносини, які виникають у процесі формування, розподілу та використання грошових фондів і доходів підприємств. Проте, останнім часом окремі сучасні вітчизняні і більшість зарубіжних економістів вважають, що фінанси підприємств - це різноманітні фонди фінансових ресурсів, що їх формують і використовують задля виробництва і реалізації продукції (робіт, послуг) у різних галузях економіки, а також для фінансування інших видів діяльності підприємств.

Фінансові відносини підприємств охоплюють обмінні та розподільчі відносини, що реалізуються в різноманітних грошових потоках. Із руху грошей розпочинається і завершується кругообіг коштів підприємства, оборот його капіталу.

До фінансових належать такі економічні відносини підприємства:

а) зовнішні фінансові відносини:

— із засновниками (формування статутного капіталу, його зміна, виплата дивідендів на акції чи відсотків на паї);

— з іншими суб'єктами підприємництва (постачальниками, підрядниками, покупцями, замовниками) щодо розрахунків з ними;

— із бюджетом (платежі та асигнування);

— із цільовими фондами (внески і надходження);

— із банками (відкриття та ведення поточних рахунків, відкриття депозитів, отримання і погашення кредитів, отримання і сплата відсотків);

— із страховими компаніями (страхові платежі, страхове відшкодування);

— з учасниками фондового ринку (розміщення власних цінних паперів, придбання та продаж цінних паперів інших емітентів);

— із галузевими і корпоративними органами управління (внески у централізовані фонди, надходження з них);

б) внутрішні фінансові відносини щодо:

— формування і розподілу грошових доходів підприємства (виторгу, чистого доходу від реалізації продукції, робіт та послуг, доходів від операційної, фінансової та інвестиційної діяль­ності тощо);

— формування, розподілу і використання чистого прибутку;

— формування та використання амортизаційного фонду;

— формування та використання інших цільових фондів підприємства тощо.

Матеріальною основою фінансів підприємств є грошовий обіг. У зв'язку з цим поняття "фінанси підприємств" часто помилково ототожнюють із грошовими коштами. Фінансами гроші стають тільки тоді, коли їх власник створює відповідний грошовий фонд і використовує його для фінансування гос­подарських операцій (внесення коштів у статутний капітал, придбання акцій, облігацій, надання кредиту тощо) з метою отримання певного доходу.

Отже, основними ознаками фінансів є: по-перше, наявність економічних відносин; по-друге, грошова форма їх виявлення; по-третє, обов'язкове формування та цільове використання грошових фондів.

Підприємства, як і фізичні особи та держава загалом, формують грошові фонди.

Грошові фонди підприємства - це відокремлена частина його грошових коштів, які мають цільове призначення. До грошових фондів належать статутний фонд, пайовий фонд, фонд оплати праці, резервний фонд, амортизаційний фонд та інші. Підприємства формують грошові фонди для фінансового забезпечення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, виконання зобов'язань перед державою і діловими партнерами (контрагентами) тощо. Правильна організація процесу формування грошових фондів забезпечує можливість ефективного управління грошовими потоками підприємств, прийняття оптимальних фінансових рішень, підвищення прибутковості підприємницької діяльності. Необхідною умовою при цьому є аналіз фінансової інформації, що її містять фінансова, податкова і статистична звітність, комерційні угоди, розрахункові, платіжні та інші документи.

Як одна з основних підсистем фінансової системи держави, фінанси підприємницьких структур мають свою специфіку організації та реалізації притаманних їм функцій. Специфіка фінансів підприємств полягає в тому, що вони є основою процесу мобілізації коштів і формування фондів фінансових ресурсів не для подальшого перерозподілу, як у підсистемі державних фінансів, а, насамперед, для обслуговування процесу виробництва і реалізації продукції.

Тобто фінанси підприємств обслуговують процес створення нової вартості, яка знаходить своє відображення у вартості валового внутрішнього продукту, здійснюючи первинний його розподіл на фонди нагромадження, споживання та оновлення матеріальних елементів процесу виробництва.

Функції фінансів - конкретний вияв їх суті, специфічні способи вираження їх властивостей, реалізації суспільного призначення фінансів як економічної категорії. Фінанси підприємств виконують такі ж функції, що й загальнодержавні фінанси, а саме:

— розподільчу - розподіл фінансових ресурсів підприємств за їх цільовим призначенням: на покриття витрат, формування фондів тощо. Завдяки розподільчій функції фінансів підприємств забезпечується послідовність і пропорційність розподілу національного доходу на макро- і мікрорівні економіки;

— контрольну - контроль за дотриманням пропорцій у первинних розподільчих і перерозподільчих процесах. Контрольна функція фінансів підприємств зумовлена їх здатністю об'єктивно відбивати кількісні та вартісні пропорції виробництва та реалізації продукції. Контролюючи грошові розрахунки, аналізуючи фінансові показники можна оцінити фінансовий стан і перспективи розвитку підприємства. Фінансовий контроль у формі перевірки видів фінансових відносин підприємства, порядку ведення його фінансово-господарської діяльності здійснюють державні та відомчі контрольні органи, незалежні аудиторські фірми, відділи контролінгу тощо. Залежно від часу проведення фінансовий контроль поділяють на попередній, поточний і наступний. Попередній проводять до здійснення фінансово-господарських операцій; поточний - під час фінансових і господарських операцій; наступний - після здійснення операцій, він призначений для встановлення відхилень, які не були виявлені під час попереднього і поточного контролю.

Варто зазначити, що розподільча функція фінансів підприємств може бути реалізована тільки за наявності сформованих фінансових ресурсів. З огляду на це виділяють такі основні функції фінансів підприємств:

— формування фінансових ресурсів у процесі виробничо-господарської діяльності;

— розподіл та використання фінансових ресурсів для забезпечення операційної, фінансової та інвестиційної діяльності, а також соціального розвитку підприємства;

— контроль за формуванням і використанням фінансових ресурсів підприємства у процесі його діяльності.

Фінансові ресурси підприємств акумулюють у процесі формування статутного капіталу, а також під час розподілу грошових надходжень від продажу виготовленої продукції, товарів, робіт і послуг та надходжень від інших видів діяльності. Формування фінансових ресурсів здійснюють з метою фінансування оборотних і необоротних активів, формування резервного капіталу, забезпечень, фондів цільового призначення тощо.

Умовами ефективної реалізації функцій фінансів підприємств є:

— різноманітність форм власності;

—наявність ринків товарів, праці, капіталу та ринкової інфраструктури;

—свобода підприємництва, самостійність у прийнятті підприємницьких рішень;

— вільне ринкове ціноутворення та конкуренція;

— самофінансування підприємницьких структур;

— правове забезпечення підприємницької діяльності;

— обмеження і регламентування державного регулювання діяльності підприємств.

<< | >>
Источник: ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ. Лекції.

Еще по теме 1.1. Суть і функції фінансів підприємств, їх місце у фінансовій системі країни:

  1. 13.1. Суть і функції фінансів підприємств
  2. Поняття фінансів підприємств, їх функції. Основи організації фінансів підприємств
  3. 47. Суть аграрних відносин, їх специфіка і місце в економічній системі.
  4. 1.1. СУТНІСТЬ І ФУНКЦІЇ ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ
  5. 32. Аграрні відносини, їх зміст і місце в економічній системі. Специфіка підприємства в аграрному секторі.
  6. 1.2. Функції фінансів підприємств і їх характеристика
  7. 66. Суть, функції і роль фінансів у ринковій економіці.
  8. Тема 1 ОСНОВИ ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ
  9. 2.3. Місце земельного податку в системі податків України
  10. 2.3. МІСЦЕ ПОДАТКОВО-ПРОЦЕСУАЛЬНИХ НОРМ У СИСТЕМІ ФІНАНСОВОГО ПРАВА
  11. 3.1. МІСЦЕ ПОДАТКОВО-ПРОЦЕСУАЛЬНИХ ПРАВОВІДНОСИН У СИСТЕМІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ
  12. 31. Суть і види підприємств в ринковій економіці. Організаційно-правові форми підприємств.
  13. 1.2.Сутність реструктуризаційних процесів у фінансовій системі України
  14. 3.1.1. Трансформація ролі бюджету у фінансовій та економічній системі
  15. Функції фінансів
  16. ЧАСТИНА 2 ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ ОКРЕМИХ КРАЇН
  17. Розділ 10 ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ СКАНДИНАВСЬКИХ КРАЇН
  18. 1.3. ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ ФІНАНСІВ ПІДПРИЄМСТВ
  19. ФІНАНСОВІ СИСТЕМИ КРАЇН ЦЕНТРАЛЬНОЇ ТА СХІДНОЇ ЄВРОПИ
  20. 1.2. Фінансові ресурси підприємств та джерела їх формування