<<
>>

6.2.4. НОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЗАПАСІВ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ

До готової продукції належать вироби, завершені виробництвом, прийняті технічним контролем підприємства і здані на склад або прийняті замовником, відповідно до затвердженого порядку приймання продукції.

Обсяги готової продукції на складі мають бути оптимальними щодо тривалості виробничого циклу, умов реалізації продукції і порядку її оплати. Норматив оборотних коштів для готової продукції (Н) визначається як добуток норми оборотних коштів у днях і одноденного випуску товарної продукції в плановому році за виробничою собівартістю: Н = 3*Р, де 3 - одноденний випуск продукції в IV кварталі планового року за виробничою собівартістю (грн.); Р - норма запасу оборотних коштів для готової продукції (днів). Норма запасу оборотних коштів для готової продукції обчислюється в днях і включає такі елементи: час на комплектування виробів для поставки, упаковку продукції, час на оформлення і здачу платіжних документів у банк. Час на окремі операції визначається розрахунковим способом. За великої номенклатури продукції, що випускається, норма оборотних коштів для готової продукції на складі може бути визначена як середньозважена стосовно норм для груп продукції, які включають не менше 70-80 % запланованого випуску готової продукції. Розрахована за цими даними середня норма оборотних коштів поширюється на всю готову продукцію на складі. Розрахунок середньозваженої норми оборотних коштів для готової продукції на складі може бути зроблений за формою табл. 6.5. Приклад 7. Середня норма для всіх груп готової продукції на складі становила 5,8 дня (580 : 100). Час на оформлення платіжних документів залежить від форми розрахунків, умов відвантаження продукції. У розрахунках беремо цей показник за 2,5 дня. Отже, загальна норма оборотних коштів для готової продукції становитиме 8,3 дня (5,8 +2,5). Якщо одноденні витрати на випуск продукції становлять 82,0 тис. грн., то норматив оборотних коштів для готової продукції становитиме 680,6 тис. грн. (82 х 8,3). Сукупний норматив оборотних коштів підприємства на плановий рік визначається підсумовуванням нормативів за кожною статтею нормованих оборотних коштів. Виходячи із загальної потреби підприємства в оборотних коштах, розраховують приріст (зменшення) їхнього нормативу в запланованому періоді. Ці дані використовуються під час складання фінансового плану. У фінансовому плані для покриття приросту нормативу оборотних коштів мають бути забезпечені відповідні джерела.
<< | >>
Источник: Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. А. М. Поддєрьогін. 3-тє вид., перероб. та доп. - К.: КНЕУ,2000. - 460 с., іл.. 2000

Еще по теме 6.2.4. НОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ЗАПАСІВ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ:

  1. 7.Нормування обігових коштів для утворення запасів готової продукції
  2. 2.4. Метод прямого розрахунку оборотних коштів для створення виробничих запасів
  3. 5. Нормування обігових коштів для утворення запасів сировини, матеріалів і покупних напівфабрикатів.
  4. 6.2.2. НОРМУВАННЯ ОБОРОТНИХ КОШТІВ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ВИРОБНИЧИХ ЗАПАСІВ
  5. Ревізія випуску і реалізації готової продукції
  6. 12.5. Ревізія операцій із реалізації готової продукції
  7. 11.2.5. СИТУАЦІЯ ПІДПРИЄМСТВА НА РИНКАХ ФАКТОРІВ ВИРОБНИЦТВА ТА ЗБУТУ ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ
  8. 10.2. Інвентаризація товарно-матеріальних цінностей, сировини та готової промислової продукції
  9. 6. Нормування обігових коштів по допоміжних матеріалам, паливу, тарі і малоцінним швидкозношуваним предметам.
  10. 3.3.5.Оцінка підприємства на ринку факторів виробництва та на ринку збуту готової продукції
  11. 2.6. Ефективність використання оборотних коштів
  12. 2.5. Показники стану власних оборотних коштів
  13. Визначення джерел формування оборотних коштів є важливою ділянкою роботи фінансиста підприємства.