<<
>>

6. Мікрологістична концепція «оптимізована виробнича технологія»

У США і в інших країнах у 80-і роки почали широко використовува­ти систему організації виробництва ОПТ, у якій на якісно новій основі от­римали подальший розвиток ідеї, закладені в системах KANBAN і MRP.

Система організації виробництва і постачання, яку назвали «Оптимізо­ваною виробничою технологією» (Optimized Production Technology, ОРТ), розроблена ізраїльськими та американськими фахівцями і відома також як «ізраїльський KANBAN».

ОПТ, як і система KANBAN, належить до класу тягнучих систем організації постачання і виробництва. Окремі західноєвропейські фахівці небезпідставно вважають, що ОПТ — це фактично комп'юте­ризований варіант системи KANBAN з тією істотною різницею, що ОПТ запобігає виникненню вузьких місць у ланцюзі «постачання ви­робництво збут», а система KANBAN дозволяє ефективно усувати вже існуючі вузькі місця.

Основний принцип ОПТ — виявлення у виробництві вузького місця або критичних ресурсів. У їх якості можуть виступати:

- запаси сировини і матеріалів;

- машини й устаткування;

- техпроцеси;

- персонал.

Творці системи ОПТ стверджують, що втрати критичних ресурсів вкрай негативно впливають на виробництво у цілому, а економія некри­тичних ресурсів реальної вигоди виробництву, з погляду кінцевих ре­зультатів, не приносить. Від ефективності використання критичних ре­сурсів залежать темпи розвитку виробничої системи, у той час, як підвищення ефективності використання інших (некритичних) ресурсів на розвиток системи практично не впливає.

У системі ОПТ в автоматичному режимі вирішується ряд завдань оперативного і короткострокового управління виробництвом, у тому числі формування графіка виробництва на один день, тиждень. Під час формування оптимального графіка виробництва використовується кри­терій забезпеченості замовлень сировиною і матеріалами, ефектив­ності використання ресурсів, мінімуму обігових коштів у запасах і гнучкості виробництва.

Для формування на ЕОМ графіків з бази даних системи ОПТ вико­ристовують три масиви:

- замовлення; - технологічні карти;

- ресурси.

Дані файлу матеріалів і комплектуючих виробів обробляються пара­лельно з даними файлу технологічних карт, внаслідок чого формується граф — технологічний маршрут. Цей технологічний маршрут оброб­ляється за допомогою програмного модуля, який ідентифікує критичні ресурси. Як наслідок з'являється можливість оцінити інтенсивність ви­користання ресурсів і ступінь їх завантаження та відповідним чином впорядкувати їх. На цьому етапі технологічний маршрут розгалу­жується. Гілка критичних ресурсів включає всі вузькі місця і подальші пов'язані з ними виробничі і збутові операції.

У програмно-математичному забезпеченні системи ОПТ є модуль, який здійснює обробку даних:

- для кожного виду передбаченої до випуску продукції;

- для кожного виду технологічного процесу.

Після закінчення цієї операції включається наступний програмний модуль, який за допомогою ітеративної процедури робить розрахунок за­вантаження кожного ресурсу та впорядкування цих ресурсів за ступенем їх використання. Потім наступний програмний модуль здійснює пошук критичних ресурсів у виробничій програмі. Далі один з модулів ОПТ за допомогою деякого алгоритму оптимізує використання критичних ре­сурсів у виробничій системі. Після закінчення цієї операції програма ран­жує використання некритичних ресурсів. На цьому закінчується перша ітерація. Після пошуку та виправлення помилок процес повторюється. У результаті машинного розрахунку друкуються машинограми «Графік виробництва», «Потреба в сировині і матеріалах», «Стан складського за­пасу» та інші.

Ефект системи ОПТ полягає у збільшенні виходу готової продукції, зниженні виробничих і транспортних витрат, зменшенні обсягів неза­вершеного виробництва, скороченні виробничого циклу, зниженні по­треби в складських і виробничих площах, підвищенні ритмічності відвантаження виготовленої продукції замовнику.

<< | >>
Источник: Логістика. Лекції. 2020

Еще по теме 6. Мікрологістична концепція «оптимізована виробнича технологія»:

  1. 7. Мікрологістична концепція «худе виробництво»
  2. Розвиток мікрологістичних концепцій і систем у виробництві. Ло- гістичний менеджмент на виробництві
  3. 5. Мікрологістична система KANBAN
  4. 4. Логістична концепція «MRP»
  5. 4. Системи управління виробництвом. Логістична концепція “MRP”.
  6. Світовий ринок технологій
  7. Світовий ринок технологій
  8. Технологія облікового процесу
  9. 5.2. Правове забезпечення новітніх інформаційних технологій у здійсненні управління регуляторною діяльністю
  10. 75. Виробнича функція
  11. Сучасна концепція логістики.
  12. 2. Логістична концепція організації виробництва.
  13. 3.2. Використання технологій соціального маркетингу
  14. 5. Система постачань «Just-in-time, JIT» (концепція).
  15. Технологія робіт.
  16. 2. Традиційна і логістична концепція організації виробництва
  17. 3.3. Застосування маркетингових технологій у стратегічному плануванні розвитку територій
  18. Концепція соціально-економічної політики та ДРЕ
  19. Облік вибуття виробничих запасів
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -