<<
>>

3.3. Меркантилізм в Росії та Україні

Єрмолай Еразм

(? – сер. XVI ст.)

Священик та політичний діяч

Основний твір – “Благо хотящем царем правительница и земле-делие” або “Правительница” (поч. 50-х рр. XVI ст.).

Намагаючись полегшити становище селян, Еразм вважав за необхідне звільнити їх від грошових податків землевласникові і від виконання ямської повинності, яку пропонував перекласти на населення міст. Повинності землевласникам селяни зобов’язані виконувати лише у вигляді оброку в розмірі п’ятої частини від виробленого ними продукту.

Забезпеченість землею і селянами Еразм ставив у залежність від службових якостей і виконання службового обов’язку. Нетрудове багатство панів відкидалося ним як несправедливе.

Еразм аналізував процеси розвитку торгівлі, пропонував надати населенню право безмитної торгівлі.

Афанасій Лаврентійович Ордін-Нащокін

(1605 -- 1680)

Основний твір – “Новоторговий устав 1667 року”

Основне завдання, яке стоїть перед російською державою – це досягнення позитивного зовнішнього балансу. Для цього необхідно: 1. Захищати інтереси купецтва. 2. Привабити в країну і утримати в ній дорогоцінні метали. 3. Сприяти вітчизняній торгівлі. В Росії торгівля не була дуже розвиненою. Причина цього у недостатньої кількості капіталу та у засиллі іноземних купців.

4. Розвивати вітчизняну промисловість, продукція якої задовольняла потреби внутрішнього ринку. Іван Тихонович Посошков

( 1652-1726)

Російський економіст

Основний твір – “Про вбогість та багатство“ (1724)

1. Багатство суспільства втілюється не тільки в дорогоцінних металах, а й у матеріальних благах. Посошков розрізняє багатство матеріальне і нематеріальне. Під матеріальним багатством він розуміє багатство держави і багатство народу, під нематеріальним – “істинну правду”, тобто законність, правові умови, хороше управління країною.

2. Основним завданням економічної політики держави Посошков вважав “всенародне збагачення”.

Для знищення злиденності необхідно змусити всіх людей працювати, рішуче боротися з непродуктивними витратами, дотримуватися в усьому суворої економії. „В коем царстве люди богаты, то и царство то богато, а в коем царстве будут люди убоги, то и царству тому не можно слыть богатому”.

3. Економіст виступав за розвиток промисловості. Для цього він рекомендував будувати заводи за державний кошт і передавати їх у приватні руки.

4. “Торг – дело великое! Купечеством всякое царство богатитца, а без купечества никакое и малое государство быть не может”.

5. Посошков відстоював номіналістичну теорію грошей, але не розумів функції грошей як міри вартості та зв’язку грошей з товаром.

6. Пропонував визначити законом розмір кріпацьких повинностей згідно з кількістю землі, значно зменшити розмір податків, встановити обов’язкове навчання селянських дітей грамоті.

Практичне відображення ідей російського меркантилізму можна знайти у відомих економічних реформах Петра І. Заохочування державою деяких видів виробництва та промислів супроводилося обмеженням за допомогою системи мита та штрафів випуску „непотрібних” товарів. Петро І широко використовував політику протекціонізму, яка була направлена на боротьбу за самостійний розвиток Росії.

Меркантилістські мотиви простежуються і в роботах хорвата Крижанича (1616 – 1683), написаних ним під час тривалого перебування в Росії. У своєму трактаті “Думи політичні” автор висунув вимогу створення російському купецтву сприятливих умов у внутрішній і зовнішній торгівлі. Він вважав необхідним розвиток промисловості і торгівлі.

Певні риси меркантилізму були властиві й українській економічній думці. Ще в XVII ст. економічна політика Б. Хмельницького мала деякі елементи меркантилізму: держава активно втручалася господарське життя, обмежувала вивезення коштовностей, заохочувала експорт товарів, було установлено мито, яке захищало вітчизняного виробника, а також були введені пільги для купців, які займалися внутрішньою торгівлею.

Українські торговці заключали довгострокові угоди з іноземними купцями, що сприяло піднесенню економічного життя країни, розвитку товарно-грошових відносин, процесу первісного нагромадження капіталу.

Феофан Прокопович

(1681 – 1736)

Історик, письменник, політик, ректор

Київської академії

1. Підтримував господарський та торговельний баланс. Досягнення такого балансу можливо лише розвитком промисловості, торгівлі, удосконаленням державного управління.

2. Підтримував реформи Петра І, вважав їх необхідними для поліпшення господарювання.

Література

1. Березин И.О. Очерки по истории экономической мысли. – М.: RISC,1993. – С. 9 – 13.

2. Всемирная история экономической мысли / Под ред. И. П. Фоминского – М.: Мысль, 1987. – Т.1.– С. 95–100; 111–148.

3. Історія економічних учень: Підручник / Л.Я. Корнійчук, Н.О. Титаренко, А.М. Поручник та ін.; За ред. Л.Я. Корнійчук, Н.О. Титаренко. – К.: КНЕУ, 1999. – С. 41 – 54.

4. История экономических учений. – Ч.1: Учебное пособие / Под ред. В. А. Жамина, Е. Г. Василевского – М.: Издательство МГУ, 1989. – С.14 – 31.

5. Несторенко О.П. Історія економічних вчень: Курс лекцій. – К.: МАУП, 2000. – 18 – 22.

6. Шумпетер Й. История экономического анализа // В кн.: Истоки (Вопросы истории народного хозяйства и экономической мысли) – Вып.1 / Под ред. В. А.Жамина – М.: Экономика, 1989. — С. 284 – 306.

7. Юхименко П.І., ЛеоненкоП.М. Історія економічних вчень:навч.посібник. – К.,2002. – С.9 – 14.

8. Ядгаров Я.С. История экономических учений. – М.:Инфра-М, 2003. – С. 26 – 31.

<< | >>
Источник: Історія економічних вчень. Лекції. 2020

Еще по теме 3.3. Меркантилізм в Росії та Україні:

  1. § 2.2. Розвиток бірж у дореволюційній Росії
  2. 3.1. Меркантилізм як економічна політика європейських держав у XV – XVIII ст.
  3. ТЕМА 3. ПЕРШІ ЕКОНОМІЧНІ ШКОЛИ: МЕРКАНТИЛІЗМ, ФІЗІОКРАТИ
  4. 3.2. Економічна теорія меркантилізму.
  5. 55. Виникнення, сутність та етапи розвитку меркантилізму.
  6. Тема 5. Проблеми продовольчої безпеки в Україні
  7. Розвиток та особливості інфляції в Україні
  8. 5. Виникнення і розвиток економічної думки в Україні.
  9. § 2.3. Становлення біржової торгівлі в Україні
  10. 2.5. Державні органи економічного контролю в Україні
  11. 27. Проблеми формування ринкової економіки в Україні.
  12. Реформа політичної системи в Україні
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -