<<
>>

15. Виникнення, суть і функції грошей.

Гроші – це одне з найвеличніших досягнень людства. Їх виникнення пов’язане з 7-8 тис. до н.е., коли у древніх племен з’явились залишки якихось продуктів, які можна було б обміняти на інші такі ж продукти в яких була потреба.

Історично як засіб полегшення обміну використовувались каміння, худоба, шматки металів чи інші предмети, які отримали загальне визнання у продавців та покупців як засіб обміну. Тобто все, що визнавало суспільство в якості обігу, - це і були гроші. Існування грошей таке ж давне, як існування самої людської цивілізації. Зокрема, монети із неблагородних металів стали використовуватись в обігу у міру того, як росла вартість золота. Згодом з’явились повноцінні гроші, виготовлені з паперу. Уперше паперові гроші винайшли китайці. Їх почали друкувати у 812 році н.е. У XV - XVIII ст. гроші, виготовлені з паперу, появились у Європі і так широко розповсюдились і прижились, що стали основним замінником повноцінних грошей. В економічній науці традиційно виділяються дві основні концепції походження грошей: 1)раціоналістична;2)еволюційна.Раціоналістична концепція виходить з того, що гроші виникли як результат певної раціональної угоди між людьми, через необхідність виділення спеціального інструмента для обслуговування сфери товарного обігу і підвищення ефективності її функціонування(Арістотель). Еволюційна концепція підкреслює об’єктивний характер виникнення грошей, які виділяються із загальної товарної маси, оскільки вони найбільш придатні для виконання функціональної ролі грошового товару. Виділяється загальна маса окремих товарів, які і стають грошима в межах певної суспільної форми товарного виробництва й обігу (А. Сміт). Для того, щоб краще зрозуміти суть грошей, потрібно уяснити їхню роль. У зв’язку з цим прийнято вважати, що найкраще економічна суть грошей проявляється в їх функціях. Традиційно в економічній науці виділяють п’ять основних функцій грошей: 1) міра вартості; 2) засіб обігу; 3) засіб платежу; 4) засіб нагромадження; 5) світові гроші. Цих п’ять функцій грошей у їх системній єдності становлять реальне функціонування грошової маси. можна виділити три основні властивості грошей, що розкривають їх суть: · гроші забезпечують всезагальну безпосередню обмінюваність. На них можна придбати будь-який товар; · гроші виражають мінливу вартість товарів. Через них визначається; ціна товару, а це дає кількісне порівняння різних за споживчою вартістю товарів; · гроші виступають матеріалізацією всезагального робочого часу закладеного в товарі.

<< | >>
Источник: Шпаргалки.com. Відповіді на екзамен Основи економічної теорії. 2016

Еще по теме 15. Виникнення, суть і функції грошей.:

  1. 31. Суть грошей. Функції грошей. Альтернативні теорії грошей.
  2. ТЕМА 1. СУТЬ ТА ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ
  3. Походження, сутність та концепції виникнення грошей
  4. 76. Гроші, їхні функції Попит на гроші та пропозиція грошей. Рівновага на ринку грошей. Гроші та “майже гроші ”
  5. Функції грошей та їхня еволюція
  6. § 1. Сутність і функції грошей
  7. 2. Сутність і функції грошей
  8. § 2. Функції і роль грошей у ринковій економіці
  9. 146. Причини виникнення та суть глобальних проблем.
  10. СУТНІСТЬ І ФУНКЦІЇ ГРОШЕЙ
  11. Тема 1. Сутність і функції грошей
  12. 67. Суть, функції і основні види банків.
  13. 22. Суть, структура і функції ринку.
  14. 28. Суть, структура і функції цін в ринковій економіці.
  15. 44. Суть менеджменту, його функції.
  16. 66. Суть, функції і роль фінансів у ринковій економіці.
  17. 44. Конкуренція та її суть. Функції та форми конкуренції.
  18. 13.1. Суть і функції фінансів підприємств
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -