<<
>>

1.1 Предмет економічної теорії

Питання, що є предметом економічної теорії і сьогодні є одним з найбільш дискусійним. З розвитком суспільства, його економічної системи відбувалася еволюція поглядів на предмет економічної теорії.

Окремі проблеми економічної теорії (вартість, ціна, гроші, податки та ін.) досліджували у своїх працях ще мислителі Давньої Греції - Ксенофонт, Платон, Аристотель. Термін „економіка” походить від грецького „ oikonomia” (“oikos” - дім, домашнє господарство і “nomos” - закон) і означає „управління господарством”.

Перші наукові школи (наприклад, меркантилізм) трактували економічну теорію як науку про багатство.

Неокласичний напрямок (А. Маршалл) об’єктом дослідження вважав поведінку Homo economicus - „ людини економічної”, що як продавець робочої сили, споживач чи підприємець намагається максимізувати свій доход, звести до мінімуму витрати (чи зусилля).

Історична школа під предметом економічної теорії розуміла народне господарство певної країни, в якій економічні явища зумовлені історичними обставинами.

Марксисти вважали, що це наука про закони, які управляють виробництвом та обміном матеріальних благ, тобто вона вивчала виробничі відносини, які виникають між людьми безпосередньо в виробництві, обміні, розподілі і споживані матеріальних благ.

Маржиналісти робили наголос на суб’єктивні, в тому числі психологічні фактори мотивації ринкових суб’єктів в їх відносинах до товарного миру, оперуючи поняттям граничної корисності.

Сучасні трактовки предмета економічної теорії ґрунтуються на проблемах рідкості, обмеженості ресурсів в суспільстві, можливості їх альтернативного використання. Звідси - проблема вибору як визначальний фактор економічного життя. Розглянемо тлумачення предмета економічної теорії деякими економістами.

Наука, що досліджує проблеми ефективного використання обмежених ресурсів з метою задоволення потреб індивідів та суспільства.

Наука про закони, які управляють виробництвом і обміном життєвих благ в суспільстві.

Наука про виробничі відносини, які створюються між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання.

Наука про види діяльності, які пов’язані з обміном та грошовими угодами між людьми.

Наука про повседення ділової життєдіяльності людей та про добування ними засобів до існування.

Наука про те, як людина справляється зі своїми задачами в області виробництва та споживання.

Наука про багатство.

Наука, яка вивчає причини матеріального добробуту.

Наука про вміння користуватися життям найкращим способом.

На основі зазначеного можна дати інтегроване визначення предмета економічної теорії.

Економічна теорія - суспільна наука, яка досліджує проблеми ефективного використання обмежених ресурсів в цілях задоволення індивідуальних і суспільних потреб, а також економічні відносини, які створюються між людьми, класами та соціальними групами в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання матеріальних благ та послуг в умовах дефіциту ресурсів, можливості їх альтернативного використання.

Сучасне поняття “економічна теорія” нерозривно пов’язане з терміном “політична економія”. Так, відомий американський економіст П.Самуельсон стверджував, що економікс, або політична економія, як її традиційно називають, пройшла багато етапів розвитку. Але це не означає повного збігу предмета названих наук. Поняття “політична економія” ввів у 1615 р. А.Монкретьєн, щоб зосередити увагу не просто на вмілому веденні господарства, а на державній національній економічній політиці. Термін “економікс” (як основна, на думку західних науковців, економічна дисципліна) з’явився в 1890 р. після виходу в світ праці А.Маршалла “Principles of Economics”. Українською мовою ця праця перекладається двояко: “Принципи економікс” і “Принципи політекономії”.

З'ясуємо, що спільного і відмінного між економічною теорією та політичною економією. Розглянемо спочатку визначення предмета економічної теорії деякими авторами, які ототожнюють ці науки.

П. Самуельсон стверджував, наприклад, що економікс - це наука, що вивчає:

1) організацію виробництва й споживання;

2) дії, що передбачають обмінні операції між людьми;

3) вибір людьми рідкісних ресурсів для виробництва різних товарів та їх розподілу;

4) людей у їх діловому житті;

5) багатство;

6) шляхи вдосконалення суспільства;

7) економічні системи.

Він запропонував таке визначення предмета економікс.

Економікс - наука, що вивчає, як люди і суспільство здійснюють кінцевий вибір рідкісних ресурсів, щоб виробляти різні товари і розподіляти їх для споживання.

Якщо синтезувати наведені вище визначення, то у більшість із них П. Самуельсон включав дії людей у процесі вибору рідкісних ресурсів для виробництва, обміну, розподілу та споживання різних товарів. Інші економісти не наголошують на виборі рідкісних ресурсів, а тому об'єктом вивчення в економіці вважають ту частину людської діяльності, яка стосується виробництва, обміну та споживання товарів і послуг.

У політичній економії логіка короткого виведення найпоширенішого визначення предмета цієї науки така: щоб жити, люди повинні мати їжу, одяг, взуття, житло та інші блага й послуги; все необхідне для їх виробництва вони беруть у природі; щоб пристосувати багатства природи для задоволення своїх потреб, люди повинні працювати. Тому основою життя, розвитку людського суспільства є виробництво - процес дії людини на предмети і сили природи та пристосування їх для задоволення певних потреб.

Матеріальні блага люди виробляють не поодинці, а спільно. Людина живе і працює в суспільстві. Отже, виробництво має колективний, суспільний характер. Тому в процесі праці, або дії людей на предмети і сили природи, вони вступають між собою у певні економічні зв'язки й відносини. Люди не лише виробляють продукти праці, а й обмінюють, розподіляють і споживають їх. Кожна з цих сфер належить до суспільного відтворення.

Відносини між людьми у процесі виробництва, обміну, розподілу і споживання матеріальних благ та послуг у політичній економії називають виробничими відносинами, що походить від терміна «виробництво», з одного боку, і зв'язків між людьми у цій сфері - з іншого.

Поняття виробництво у широкому розумінні охоплює всі сфери суспільного відтворення. Тому найпоширеніше визначення предмета цієї науки таке: політична економія - наука, що вивчає виробничі відносини між людьми в процесі виробництва, обміну, розподілу і споживання різноманітних товарів та послуг.

Отже, відмінність економічної теорії від політичної економії:

1 За наведеними визначеннями предмета цих наук розбіжність між ними незначна: в «економікс» йдеться про дії людей у різних сферах суспільного відтворення (безпосередньому виробництві, обміні, розподілі та споживанні матеріальних благ), а в політичній економії - про те, що люди в процесі праці (яка передбачає їхні дії) вступають між собою у певні зв'язки і відносини.

2 Політична економія стверджує, що вона є наукою про закони, які управляють виробництвом, обміном, розподілом та споживанням матеріальних благ у людському суспільстві. Такі закони вона називає об'єктивними, тобто такими, які не залежать від волі й свідомості людей. Економікс не заперечує, що предметом її дослідження можуть бути економічні закони, але не розглядає їх як об'єктивні, а називає законами ймовірності.

3 Цілковита відмінність існує між цими науками при переліку самих законів. Так, політична економія називає закон вартості, закон попиту і пропозиції, закон грошового обігу, закон концентрації виробництва тощо. Економікс оперує передусім такими законами, як закон рідкісності, закон спадного попиту, закон спадної дохідності, закон зменшення віддач та ін.

4 Економікс, на відміну від політичної економії, значно більше уваги приділяє з'ясуванню відносин між людиною та речами. Як відомо, виробничі відносини між людьми завжди пов'язані з речами, з привласненням матеріальних благ та послуг. У таких двоїстих відносинах відображаються певні сторони діалектичної взаємодії продуктивних сил і виробничих відносин. Так, у процесі праці людина використовує верстати, машини, різне устаткування, сировину, отже, при цьому виявляється техніко-економічне відношення людини до речей. Економікс більшою мірою вивчає таке ставлення, тобто те, як безпосередній виробник використовує техніку, економить електроенергію, сировину тощо.

<< | >>
Источник: Мікуленко Л.І. Економічна теорія. Конспект лекцій / Укладач: Мікуленко Л.І. – Рубіжне: РФ СНУ імені Володимира Даля,2005. – 205 с.. 2005

Еще по теме 1.1 Предмет економічної теорії:

  1. § 1. Визначення предмета економічної теорії
  2. 2.Предмет і функції економічної теорії.
  3. 3. Предмет економічної теорії. Основна економічна проблема.
  4. 57. Предмет загальної економічної теорії. Економічна теорія і практика.
  5. 1 ПРЕДМЕТ, МЕТОД І ФУНКЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ
  6. Розділ 1. Предмет і метод економічної теорії
  7. § 4. Функції економічної теорії
  8. 5. Функції та структура економічної теорії
  9. Історія становлення економічної теорії
  10. § 2. Основні етапи розвитку економічної теорії
  11. 1. Основні етапи розвитку економічної теорії.
  12. ТЕМА 7. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК МАРКСИСТСЬКОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ
  13. 6.2.4. Шведська (стокгольмська) школа економічної теорії
  14. Відповіді з економічної теорії, 2018
  15. 1.4 Виникнення та етапи розвитку економічної теорії
  16. 69. Основні ідеї сучасної Економічної теорії.
  17. Шпаргалки.com. Відповіді на екзамен Основи економічної теорії, 2016
  18. 1.Зародження, основні етапи і напрямки розвитку економічної теорії.
  19. 5.3.1. Змістовні теорії мотивації
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -