<<
>>

5. Функції та структура економічної теорії

Методологічне значення економічної теорії для перетворення економічної дійсності виражається в її практичній функції. А оскільки практична діяльність має дві великі сфери — матеріально-практичну і духовно-практичну, то і практична функція економічної теорії отримує відповідні визначення.

У духовно-практичній діяльності люди оперують економічними ідеями, уявленнями, поняттями, які входять до їхнього світогляду. У світогляді, як правило, сполучаються наукові і повсякденні уявлення, моменти помилок, стереотипів тощо. Економічна наука не може бути індиферентною до масової економічної свідомості. Наукові досягнення завжди проникають у масову свідомість. Однак масова свідомість не може їх засвоїти в об'єктивній, тобто науковій формі, тому що усі мали б перетворитися на вчених, що вільно орієнтуються в усіх складностях економічного життя. Але це неможливо. Масова свідомість сприймає економічні ідеї відірвано від їхнього реального ґрунту, конкретних обставин, з аналізу яких вони здобуті. Наукові, теоретичні положення перетворюються на абстрактні гасла, ідеологічні настанови, які вживаються доречно і недоречно , тому що для суб'єктів масової свідомості є невідомими всі конкретні обставини і власні наукові межі ідеї.

<< | >>
Источник: Відповіді з економічної теорії. 2018

Еще по теме 5. Функції та структура економічної теорії:

  1. § 4. Функції економічної теорії
  2. 2.Предмет і функції економічної теорії.
  3. 1 ПРЕДМЕТ, МЕТОД І ФУНКЦІЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ
  4. 1.1 Предмет економічної теорії
  5. Історія становлення економічної теорії
  6. § 1. Визначення предмета економічної теорії
  7. 3. Предмет економічної теорії. Основна економічна проблема.
  8. 1. Основні етапи розвитку економічної теорії.
  9. § 2. Основні етапи розвитку економічної теорії
  10. ТЕМА 7. ВИНИКНЕННЯ ТА РОЗВИТОК МАРКСИСТСЬКОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ
  11. 6.2.4. Шведська (стокгольмська) школа економічної теорії
  12. 57. Предмет загальної економічної теорії. Економічна теорія і практика.
  13. Відповіді з економічної теорії, 2018
  14. 1.4 Виникнення та етапи розвитку економічної теорії
  15. Розділ 1. Предмет і метод економічної теорії
  16. 69. Основні ідеї сучасної Економічної теорії.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -