<<
>>

Підхід з позиції особистісних якостей.

Керівництво, лідерство стало об'єктом дослідження, коли на початку XX ст. почали вивчати управління. Проте тільки з 1930 по 1950 pp. вивчення лідерства набуло значного поширення та систематичної основи.

Ці ранні дослідження ставили за мету виявити властивості або особисті характеристики ефективних керівників. Відповідно до особистісної теорії лідерства, відомої також як «теорії великих людей», кращі з керівників мають певний набір загальних для всіх особистісних якостей. Розвиваючи цю думку, можна стверджувати, що якби ці якості були відомі, люди могли б навчитися виховувати їх у собі і тим самим ставати ефективними керівниками. Деякі з них такі: рівень інтелекту та знання, вражаюча зовнішність, чесність, здоровий глузд, ініціативність, соціальна та економічна освіта, тзерда впевненість у собі.

У 40-х роках XX ст вчені почали досліджувати зібрані факти щодо співвідношення особистісних якостей та лідерства. На жаль, незважаючи на сотні проведених досліджень, вони не дійшли єдиної думки щодо набору якостей, які неодмінно вирізняють визначного лідера. Учений Стогдил провів комплексний огляд досліджень у сфері лідерства, в якому відзначив, що вивчення особистісних якостей продовжує давати суперечливі результати. Він виявив, що лідери, як правило, вирізнялися інтелектом, прагненням до знань, надійністю, відповідальністю, активністю, соціальною участю та соціально-економічним статусом. Проте Стогдил також відзначив, що в різних ситуаціях ефективні керівники виявляли різні особистісні якості. Потім він зробив висновок, з яким би погодилися сучасні вчені-біхевіористи: людина не стає керівником тільки завдяки тому, що вона має певний набір особистісних якостей.

Висновок про те, що не існує певного набору особистісних якостей, які властиві всім ефективним керівникам, часто наводять як доказ того, що ефективність керівництва має ситуативний характер. Проте Стогдил також вважає, що його точка зору не достатньо уточнює особис-тісну природу лідерства. Він стверджує, що існують переконливі докази того, що різні ситуації потребують різних здібностей та якостей, а також що структура особистісних якостей керівника повинна співвідноситися з особистісними якостями, діяльністю та завданнями його підлеглих.

310

>>>311>>>

<< | >>
Источник: Новіков Б. В., Сініок Г. Ф., Круш П. В.. Основи адміністративного менеджменту: Навч. посіб. - К. Центр навчальної літератури",2004. - 560 с.. 2004

Еще по теме Підхід з позиції особистісних якостей.:

  1. Поведінковии підхід.
  2. Ситуаційний підхід до лідерства.
  3. Приложение: НОРМАТИВ РИЗИКУ ЗАГАЛЬНОЇ ВІДКРИТОЇ (ДОВГОЇ/КОРОТКОЇ) ВАЛЮТНОЇ ПОЗИЦІЇ БАНКУ
  4. ІДЕНТИФІКАЦІЯ ПОЗИЦІЇ НАЦІОНАЛЬНОГО СТРАХОВОГО РИНКУ НА ОСНОВІ ОЦІНКИ ЙОГО ВІДХИЛЕННЯ ВІД РІВНОВАЖНОГО СТАНУ
  5. Науково-методичні підходи до оцінювання корисності туристичного продукту з позиції задоволення споживачів
  6. Системний підхід як методологічна база логістики
  7. Дохідний підхід до оцінки вартості підприємства
  8. Атрибутивний підхід до лідерства.
  9. 5. Витратний (майновий) підхід до оцінки вартості підприємства
  10. Ринковий (порівняльний) підхід до оцінки вартості підприємства
  11. 9.5. Підхід «шлях - ціль» Мітчелла - Хауса
  12. Тема 10. «Логістичний підхід до обслуговування споживачів».
  13. Комплексний підхід до державного регулювання інвестиційної діяльності
  14. Клієнтоорієнтований підхід до конструювання роздрібних кредитних продуктів
  15. 3.1. Сценарний підхід до забезпечення фінансової стійкості місцевих бюджетів на основі когнітивної моделі
  16. § 4. Теорії вартості: зміст, підхід до визначення величини вартості
  17. Еталонна влада.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -