<<
>>

Особистісні чинники.

На життєвому шляху нас чекає безліч подій і потрясінь, здатних викликати стрес. Здебільшого вони є невід'ємною частиною нашого життя, тому уникнути їх чи обійти просто неможливо.

Важливо знати, які події та у яких випадках особливо стресові, - це допоможе пом'якшити негативні наслідки.

Отримані в результаті численних досліджень дані свідчать про певний зв'язок між життєвими ситуаціями, які викликають стрес, і початком розвитку різних захворювань. Вони дозволяють зробити висновок, що такі подія чи явище можуть бути одним з численних чинників нашого повсякденного життя, які сприяють виникненню різних психічних відхилень і психосоматичних захворювань.

Якщо переглянути життєві ситуації та події, що здатні викликати стрес, то можна побачити, що деякі з них є позитивними і сприятливо впливають на життя (весілля, особистий успіх, народження дитини, успішне складання іспитів). Крім того, протягом життя людина переживає й інші позитивні відчуття: радість (закінчення школи, інституту, зустріч із друзями та рідними, перемога улюбленої команди), любов, творчий підйом (натхнення), досягнення видатного спортивного результату тощо. Однак стресова напруга здатна викликати як позитивні, так і негативні ситуації. Щоб якось розрізняти джерела стресів, та й самі стреси, позитивні одержали назву евстрес, негативні — du.cm.pec, чи просто стрес.

Деякі життєві ситуації, що викликають стрес, можна передбачати. Наприклад, зміну фаз розвитку і становлення родини чи біологічно обумовлені зміни в організмі, характерні для кожного з нас. Інші ситуації несподівані та непередбачені, особливо раптові (нещасні випадки, природні катаклізми, смерть близької людини). Існують ще ситуації, обумовлені поведінкою людини, прийняттям певних рішень, визначеним ходом подій (розлучення, зміна місця роботи чи проживання тощо). Кожна з подібних ситуацій здатна викликати душевний дискомфорт.

У цьому зв'язку людині необхідні хороші адаптаційні здібності, що допоможуть пережити найважчі життєві ситуації, вистояти в най-скрутніших життєвих випробуваннях. Ці адаптаційні здібності кожна людина може сама в собі виховати й удосконалювати за допомогою різних вправ. Наведемо кілька висновків, що відповідають на запитан-

275

>>>276>>>

ня, як можна вчасно підготуватися до події чи життєвої ситуації, котрі зумовлять стрес, і послабити їхній негативний вплив на організм.

1. Насамперед необхідно мати достатню інформацію про можливість настання подібної ситуації.

2. Продумайте, як попередити конкретні життєві небезпеки, щоб не виникла очікувана критична ситуація, чи спробуйте знайти способи її пом'якшення.

3. Не поспішайте робити передчасні висновки, не приймайте рішень зопалу, у стані знервованості чи істерії. Не намагайтеся напередодні самої події виходячи зі своїх припущень робити поспішні висновки, адже у ваших думках і уяві вже є достатня кількість матеріалу, який здатний продиктувати далеко не завжди правильне рішення.

4. Пам'ятайте, що велику частину ситуацій, які викликають стрес, ви здатні вирішити самі, не звертаючись за допомогою до фахівців.

5. Дуже важливо мати достатній запас енергії та сили волі для вирішення складних ситуацій - це одна з головних умов активної опірності стресу. По можливості не піддавайтеся паніці, не впадайте в безпорадність. Немає нічого гірше, ніж, опустивши руки, підкоритися подіям. Навпаки, прагніть активно втручатися в ситуацію, що викликає стрес.

6. Вам необхідно зрозуміти, що серйозні зміни, у тому і числі негативні, - невід'ємна частина життя.

7. Пам'ятайте, що стресові життєві ситуації швидше і краще опановують ті, хто вміє застосовувати методи релаксації. Це найнадійніший спосіб підготовки до боротьби з ними.

8. Активний спосіб життя сприяє створенню в організмі захисної основи проти стресу, поліпшуючи тим самим діяльність адаптаційних механізмів організму. Крім того, створюються сприятливі можливості для розвитку здатності до контролю своєї поведінки, реакцій і для самостійного оволодіння стресом.

9. Для ослаблення негативного впливу стресової ситуації необхідні надійні емоційні тили, що допомагають знайти почуття впевненості в собі, які забезпечують вам емоційну та моральну підтримку.

10. Перебороти стресові життєві ситуації можуть допомогти деякі суспільні інститути: наприклад, дошкільні установи, курси майбутніх матерів, консультації для молодих чоловіків і т. ін.

<< | >>
Источник: Новіков Б. В., Сініок Г. Ф., Круш П. В.. Основи адміністративного менеджменту: Навч. посіб. - К. Центр навчальної літератури",2004. - 560 с.. 2004

Еще по теме Особистісні чинники.:

  1. Особистісні причини конфліктів
  2. Організаційні чинники.
  3. 4.4. Чинники, які впливають на проектування організації
  4. Інші чинники, що впливають на прийняття управлінських рішень.
  5. Чинники стресу (причини).
  6. 1. Сутність, чинники та форми державного кредиту
  7. 2.5. Чинники стратегічного планування Джона Зіммермана
  8. 34 Економічне зростання: поняття, типи, чинники.
  9. 42. Споживання та заощадження. Чинники, які їх визначають.
  10. 1.3. Принципи та чинники, що визначають організацію фінансів підприємств
  11. § 6. Зміцнення національної валюти - чинник гарантування економічної безпеки
  12. 131. Зміст перехідної економіки: загальне і особливе. Об”єктивні чинники перехідного стану.
  13. РОЗДІЛ 2 КОМУНІКАТИВНИЙ ПОТЕНЦІАЛ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ ЯК ОСНОВНИЙ ЧИННИК ДЛЯ ВПРОВАДЖЕННЯ КОМУНІКАТИВНИХ СТРАТЕГІЙ
  14. § 1. Суспільне виробництво та його основні чинники. Продукт виробництва
  15. Ситуаційний підхід до лідерства.
  16. Інструменти формалізації та прийняття рішень у логістичних системах
  17. 2.4. Інструменти формалізації та прийняття рішень в логістичних системах.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -