<<
>>

Огляд моделей науки управління.

Кількість моделей науки управління може бути такою ж великою, як і кількість проблем, які вирішують за їх допомогою.

Розглянемо найбільш поширені моделі науки управління, щоб збільшити своє уявлення про те, як моделі та методи можуть допомогти у прийнятті рішень.

397

>>>398>>>

Теорія ігор. Найважливішою змінною, від якої залежить успіх організації, є конкурентоспроможність. Здатність прогнозувати дії конкурентів — велика перевага для організацій. Теорія ігор - метод моделювання оцінки впливу прийнятого рішення на конкурентів. Теорію ігор спочатку розробили військові для того, щоб у стратегії можна було врахувати можливе реагування противника.

У бізнесі ігрові моделі використовують для того, щоб спрогнозу-вати реагування конкурентів на зміни цін, модифікацію та освоєння нової продукції. Наприклад, якщо за допомогою теорії ігор керівництво з'ясувало, що після підвищення цін конкуренти не будуть діяти аналогічно, то можливо не треба підвищувати ціни, щоб не опинитися в невигідному становищі у конкурентному змаганні.

Теорію ігор використовують не так часто, як інші моделі, оскільки реальні ситуації, які потребують вирішення, часто дуже складні і настільки швидко змінюються, що не можливо точно спрогнозувати, як відреагують конкуренти на зміну тактики фірми. Теорія ігор корисна, коли треба з'ясувати найважливіші чинники, які потребують прийняття рішення в умовах конкурентної боротьби. Ця інформація важлива, оскільки дозволяє керівництву враховувати додаткові змінні або чинники, які можуть вплинути на ситуацію і цим зробити рішення ефективнішим.

Моделі теорії черг або модель оптимального обслуговування використовують для визначення оптимальної кількості каналів обслуговування відносно потреби в них (резервування місць у літаках та отримання інформації), очікування в черзі на машину, обробку даних, очікування клієнтами банку вільного касира (клієнти можуть перейти в інший банк), втрати від того, чи багато є обслуговуючого персоналу, чи його замало.

Моделі черг забезпечують керівництво інструментом визначення оптимальної кількості каналів обслуговування, які потрібно мати, щоб збалансувати витрати у випадках їх занадто великої чи занадто малої кількості.

Моделі управління запасами використовують для визначення часу розміщення замовлення на ресурси та їх кількість, кількість готової продукції на складах. Будь-яка організація має підтримувати певний рівень запасів, щоб не було затримок у виробництві та збуті.

Ця модель дає можливість зводити до мінімуму негативні наслідки накопичення запасів. Ці наслідки можуть бути у вигляді витрат на розміщення замовлень, зберігання, а також витрат, пов'язаних з недостатнім рівнем запасів.

Підтримування високого рівня запасів позбавляє витрат, зумовлених їх нестачею. Закупка у великій кількості матеріалів, потрібних для створення запасів, у багатьох випадках зводить до мінімуму витрати на розміщення замовлень, оскільки фірма може отримати певні зниж-

398

>>>399>>>

ки та зменшити обсяг «паперової роботи». Однак ці потенційні вигоди перекриваються додатковими витратами на зберігання, перевантаження, виплату відсотків, страхування, а також витратами, спричиненими втратами від псування, крадіжок і додаткових податків.

Модель лінійного програмування застосовують для визначення оптимального способу розподілу дефіцитних ресурсів за наявності конкуруючих потреб. Лінійне програмування використовують спеціалісти штабних підрозділів для вирішення виробничих проблем.

Існує декілька типових варіантів моделей лінійного програмування.

1. Планування асортименту виробів. Визначають оптимальний асортимент продукції з кожного виду. Кожний вид продукції потребує певних витрат і ресурсів (бензину, фарб, продуктів харчування, кормів для тварин).

2. Управління технологічним процесом. Зведення до мінімуму відходів підчас різання сталі, розкроювання шкіри або тканин тощо.

3. Регулювання запасів. Визначення оптимальної кількості продукції на складі.

4.

Календарне планування транспорту. Мінімізація витрат подачі вантажних машин під навантаження і транспортних суден до причалів.

Імітаційне моделювання - процес створення моделі та її експериментального застосування для визначення змін реальної ситуації. (Аеродинамічна труба - імітаційна модель, за допомогою якої вивчають характеристики літаків та автомобілів.)

Економічний аналіз. Він охоплює майже всі методи оцінювання витрат і економічних вигод, а також відносної рентабельності підприємства. Типова економічна модель основана на аналізі беззбитковості, на методі прийняття рішень з визначенням точки, в якій загальний прибуток дорівнює сумарним витратам, тобто точки, після якої підприємство стає прибутковим.

Точка беззбитковості (break-even point - ВЕР) означає ситуацію, за якою загальний прибуток (total revenue — TR) дорівнює загальним витратам (total cost — ТС). Для визначення ВЕР потрібно враховувати три основні чинники: ціну продажу одиниці продукції, змінні витрати на одиницю продукції та загальні постійні витрати на одиницю продукції.

Ціна (unit price - Р) показує, який прибуток отримає фірма від продажу кожної одиниці продукції. (Видавництво отримує 80 % від роздрібної ціни книги, таким чином після продажу однієї книги за 10 грн Р становитиме 8 грн.)

Змінні витрати на одиницю продукції (viriable cost - VC) - фактичні витрати, які прямо стосуються виготовлення кожної одиниці продукції (паперу, обкладинки, виготовлення палітурки, друку, збуту,

399

>>>400>>>

авторського гонорару). Ці витрати збільшуються, якщо збільшується обсяг продукції.

Постійні витрати - це витрати, які залишаються незмінними незалежно від обсягу виробництва {total fixed cost — TFC) (витрати на редагування, оформлення, набір, страхування, податки, оренду, амортизацію, управлінський апарат). Припустимо, що постійні витрати, пов'язані з виготовленням книги, дорівнюють 200000 грн. Роздрібна ціна без змінних витрат означає вклад у прибуток на одиницю проданої продукції. Тоді, якщо роздрібна ціна дорівнює 10 грн і змінні витрати 6 грн, цей вклад становитиме 4 грн. Це дозволяє встановити, скільки книг треба продати, щоб сплатити постійні витрати в розмірі 200 тис. грн. Розділивши 200 тис. грн на 4 грн, отримаємо 50 тис. книг, тобто саме стільки книг треба продати, щоб проект був рентабельним. Рівняння беззбитковості має вигляд:

TFC

TFC = ВЕР ■ (Р - VC) або ВЕР =-----------

P-VC

де TFC — постійні витрати; Р - ціна одиниці продукції; VC — змінні витрати; ВЕР - точка беззбитковості.

Обчисливши точку беззбитковості, керівник одержує значний обсяг інформації. Він одразу може зробити висновок, чи буде проект прибутковим, як очікувалось, який приблизний ступінь ризику, як можна здешевити продукцію (папір, палітурку, однокольоровий друк, тираж).

<< | >>
Источник: Новіков Б. В., Сініок Г. Ф., Круш П. В.. Основи адміністративного менеджменту: Навч. посіб. - К. Центр навчальної літератури",2004. - 560 с.. 2004

Еще по теме Огляд моделей науки управління.:

  1. 9.4. Сплутана модель управління Ф. Фідлера
  2. Модели науки и религии
  3. ТЕМА10. АУДИТ ТА ОГЛЯД ІСТОРИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ
  4. 1. Основні поняття управління. Теорія адміністративно- державного управління
  5. ОГЛЯД ІСТОРИЧНОЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ ТА ПРОМІЖНОЇ ФІНАНСОВОЇ ІНФОРМАЦІЇ (МСЗО 2400, 2410)
  6. Тема 8. «Управління запасами як елемент логістичного управління».
  7. 4.2. Регулирование эволюции национальной экономики на базе вычислимой модели общего равновесия с сектором знаний 4.2.1. Описание модели, параметрическая идентификации и ретроспективный прогноз Агенты модели
  8. Мир экономико-математических моделей: модели экономических теорий и модели экономических объектов
  9. Редуцированные модели или модели, основанные на интенсивности дефолтов, или упрощенные модели.
  10. Факторные модели и их использование в экономическом анализе: виды моделей, способы моделирования.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -