<<
>>

6.5. Brian організаційних систем контролю

У менеджменті, на думку В. С. Завадського, функціонують різні системи контролю, головними з яких є: фінансовий, бюджетний (кошторисний), контроль якості, товарно-матеріальних запасів, операційний менеджмент, інформаційні системи, які базуються на комп'ютерах.

У зв'язку з тим, що мета систем контролю - підвищити ймовірність досягнення організаційних цілей і стандартів, менеджери використовують системи контролю для того, щоб їх плани діяльності мали успіх. Наприклад, система фінансового контролю допомагає менеджерам слідкувати за фінансовою діяльністю підприємства, тобто з'ясувати, чи одержує воно прибуток і наскільки багато бере в борг. Системи бюджетного контролю допомагають менеджерам різних рівнів порівнювати доходи та витрати, пов'язані з різноманітною підприємницькою діяльністю, з тими, що були заплановані. Системи контролю якості забезпечують менеджерів інформацією для оцінки якості продукції (послуг) та визначення їх конкурентоспроможності. Системи контролю товарно-матеріальних запасів мають гарантувати, що необхідна кількість сировини є в наявності, коли потрібно, і в той же час витрати на зберігання зведені до мінімуму. Управління виробничими операціями включає операційний менеджмент, тобто контроль за фактичним виробництвом товарів чи послуг. Нарешті, комп'ютерно орієнтовані інформаційні системи, які використовують все більше, розвивають високу оперативність у здійсненні контролю і реагуванні менеджерів на ситуацію відповідно до одержаної інформації.

На практиці системи контролю мають тенденцію змінюватись залежно від ступеня використання їх на різних рівнях управління. Наприклад, системи фінансового контролю є первинним контрольним механізмом, який використовують менеджери найвищого рівня, тому що такі системи належать до загального фінансового «здоров'я» організації. Менеджери середнього рівня також зацікавлені в контролюванні фінансових справ, оскільки вони мають вплив на їх поле діяльності.

З іншого боку, менеджери середнього і нижнього рівнів використовують в основному бюджетний контроль, оскільки їх робота полягає у тому, щоб управляти організаційною діяльністю так, щоб різні бюджети були виконані і не було перевитрат. Однак менеджери високого рівня мають можливість контролювати загальне дотримання і бюджету, а також те, як реальний бюджет відрізняється від запланованого, якщо це торкається якості. Хоча цей контроль переважно знаходиться в компетенції

232

>>>233>>>

менеджерів нижнього рівня, де безпосередньо виробляється продукція і де кожне їх рішення впливає на якість продукції та послуг. Менеджери середнього та вищого рівнів можуть також бути зацікавлені в одержанні інформації про те, у яких напрямах змінюється якість, хоча вони беруть меншу участь безпосередньо в управлінні процесом виробництва. Таким чином, контроль товарно-матеріальних запасів входить в обов'язки менеджерів нижчого та середнього рівнів, хоча вищий менеджер може використовувати деякі показники для оцінки витрат.

Кожна система контролю акцентує увагу на різних питаннях залежно від того, наскільки важливий контроль до, під час або після процесу виробництва продукції чи надання послуги. Фінансові системи контролю мають тенденцію проводити контроль після закінчення виробництва, тому що дані про фінансовий стан підприємства оцінюються і підсумовуються в кінці повного звітного періоду. Хоча це дуже пізно для того, щоб вносити зміни в певний процес, ці дані можуть бути корисними для корекції планів, які, в свою чергу, впливатимуть на результати діяльності майбутніх періодів. Навпаки, контроль бюджету частіше здійснюється під час процесу виробництва, тому що його використовують для регулювання робіт, які ще знаходяться в процесі виконання. Це необхідно для того, щоб запланований рівень бюджету було виконано. Якщо бюджет розглядають у кінці певного періоду року, бюджетний контроль стає більш схожим на контроль, який здійснюється після того, як виробничий процес завершився.

А що стосується контролю якості, то він має бути поточним, оскільки проводиться під час фактичного виробництва для того, щоб визначити, чи задовольняє продукція або послуга вимоги стандартів якості. Якщо контроль не здійснено під час виробництва, коли матеріали можуть бути допущені до виробництва, або не допущені, якщо їх забраковано, він буде входити до категорії перевірок, які проводяться після завершення виробничого процесу. Контроль товарно-матеріальних запасів проводиться до початку виробничого процесу, тому він дає гарантію, що матеріали і продукція будуть наявні, коли виникне в них потреба.

У менеджменті найбільш вагоме значення має фінансовий контроль, який включає вивчення звітності, аналіз фінансових співвідношень, порівняльний фінансовий аналіз та фінансовий контроль (аудит).

Фінансовий звіт — це узагальнена інформація про фінансовий стан організації. Інформація, яка знаходиться в різноманітних фінансових звітах, є основою для проведення фінансового контролю організації. Основні види фінансової звітності, які зазвичай використовують організації, - це баланс і звіт про прибуток. Фінансова звітність готується в

233

>>>234>>>

кінці звітного періоду, поквартально або щорічно. Широке використання комп'ютерів дозволяє готувати звітність набагато частіше.

Баланс - це фінансовий звіт, що показує засоби організації та позики цих засобів на певну дату. Баланс підприємства може бути представлений як фінансовий звіт, що складається з двох головних частин. Верхня половина показує обігові засоби, а нижня половина визначає існуючі позики цих засобів.

Отже, засоби як ресурси контрольованої організації поділяються на дві головні категорії: обігові та основні. Обігові засоби - це готівка або інші засоби, які можуть бути конвертовані в готівку і використовуються протягом одного року (цінні папери, рахунки дебіторів, товарно-матеріальні запаси). Основні засоби — це засоби, які використовуються більше одного року (нерухомість, обладнання).

Нижня половина балансу фіксує позики, включаючи і зобов'язання, і акціонерний капітал.

Зобов'язання - це позики кредиторів на засоби підприємства (інакше кажучи борг, який треба буде повернути, наприклад, банку). Зобов'язання також поділяються на два основні види - короткострокові та довгострокові. Короткострокові зобов'язання - це рахунки, які треба оплатити здебільшого в річний термін (наприклад, рахунки до оплати та короткострокові позики). Довгострокові зобов'язання - це борги, які потрібно оплатити за період, що перевищує один рік (наприклад, облігації).

Акціонерний капітал являє собою позики співвласників на засоби. Не важко здогадатися, що акціонерний капітал - це засоби без урахування зобов'язань. У балансі акціонерний капітал - це виручка від продажу акцій плюс накопичений нерозподілений прибуток, а виручка не обов'язково дорівнює вартості акцій, куплених на ринку. Вона складається з номінальної вартості акцій та накопиченого нерозподіленого прибутку.

Звіт про прибуток. У той час як баланс показує загальну вартість організації у даний момент, звіт про прибуток показує фінансові результати діяльності за певний період часу (квартал, рік). Доходи - це засоби, отримані в результаті продажу товарів і послуг. Витрати складаються із собівартості проданих товарів, операційних витрат, витрат по виплаті відсотка та податків. Різниця між доходами та витратами являє собою прибутки чи збитки за певний період часу і часто називається нижньою лінією.

Аналіз співвідношень. Оцінюючи важливість різноманітних фінансових даних, менеджери часто проводять аналіз співвідношень. Співвідношення — це показник, який вимірює одну змінну по відношенню до іншої і зазвичай вимірюється у відсотках.

234

>>>235>>>

Співвідношення мають зміст тільки тоді, коли порівнюються з іншою інформацією. Співвідношення часто порівнюється із середніми даними по галузі. Вони допомагають менеджерам зрозуміти становище їх компанії по відношенню до конкурентів і часто використовуються для вивчення результатів діяльності за певний період часу. Існує чотири типи співвідношень, які є особливо важливими для управлінського контролю ліквідності, управління запасами, управління боргами та прибутковості.

Співвідношення, які вимірюють ліквідність - це фінансові співвідношення, які визначають адекватність обігових засобів для того, щоб оплатити короткострокові зобов'язання. Це переважно поточне співвідношення, яке вимірює здатність підприємства задовольнити вимоги короткострокових кредиторів, використовуючи тільки обігові засоби.

Співвідношення, що характеризує управління запасами, визначає, наскільки ефективно організація управляє своїми засобами. Два найбільш поширених співвідношення - обіговість товарно-матеріальних запасів і середній період обігу. Обіговість товарно-матеріальних запасів саме допомагає визначити, як організація управляє своїми засобами. Низька обіговість вказує на надлишок чи застарілість товарно-матеріальних запасів, висока свідчить про їх ефективне використання. Більш високий рівень обіговості товарно-матеріальних запасів по відношенню до проданих товарів не бажаний, тому що гроші, вкладені у товарно-матеріальні запаси для продажу, не можна використати для інших цілей. Більше того, підприємство часто змушене позичати гроші, щоб покрити витрати на закупівлю великої кількості товарно-матеріальних запасів, що врешті-решт призводить до підвищення собівартості.

Співвідношення управління боргами є третьою категорією фінансових співвідношень, які визначають, чи часто підприємство бере в борг для фінансування інвестицій та чи може воно виконати свої довгострокові зобов'язання. Чим більше підприємство бере в борг (щоб фінансувати свої потреби), тим більше воно має виплатити, повертаючи суму боргу і відсотки. Якщо борги зростають, зростає і ризик, що організація не буде спроможна розплатитись з ними і стане банкрутом. Отже, це одне з найважливіших співвідношень, яке визначає відсоток засобів, профінансованих за рахунок боргів. Чим вище відсоток, тим більше засобів сплачено кредиторами, а не власниками,

Співвідношення прибутковості - це четверта категорія фінансових співвідношень, яка допомагає вимірювати спроможність менеджменту контролювати витрати та заробляти прибуток, використовуючи ресурси організації.

235

>>>236>>>

Три найбільш поширені співвідношення прибутковості - це прибуток на продаж, прибуток на інвестиції та прибуток на капітал.

Прибуток на продаж показує частину кожної гривні (долара) доходу (продажу), яка залишається після відрахування всіх витрат. Прибуток на інвестиції (прибуток на засоби) вимірює загальну ефективність менеджменту в отриманні прибутку за рахунок усіх засобів підприємства (усіх інвестицій в засоби). Прибуток на капітал вимірює ефективність менеджменту з точки зору заробленого прибутку на інвестиції акціонерів. Прибуток на капітал базується на всіх засобах. Високий прибуток на капітал розглядають як індикатор якісного менеджменту доти, доки організація не має великого боргу. Низький прибуток на капітал свідчить про неефективне управління, але також означає низьке фінансування і невеликий борг.

Один з найважливіших видів контролю — контроль якості включає аналіз дотримання вимог стандартів, технічних умов і технічних інструкцій під час виробництва та реалізації продукції.

Контролю підлягає технічний рівень вироблюваної продукції, якість товарно-матеріальних цінностей, які підприємство купує, стан і експлуатація контрольно-вимірювальної апаратури й обладнання, якість ремонту техніки, виконання всіх технологічних операцій, пов'язаних з виробництвом продукції чи наданням послуг.

Вибір конкретних показників контролю залежить від його мети й особливостей контрольованого об'єкта.

У підприємствах, що мають оперативну диспетчерську службу, через певний проміжок часу подають інформацію про контрольні показники окремих видів продукції.

З метою кількісної оцінки якості праці та ЇЇ стимулювання може проводитися контроль якості виконуваних робіт на основі стандартів (оціночних карт якості) підприємства. Оцінка якості робіт, а також виконання покладених обов'язків проводиться окремо по кожному працівнику, робиться відповідний запис в облікових документах поряд із відміткою обсягу виконаної роботи (чи відпрацьованого часу) і засвідчується підписом керівника чи спеціаліста, який прийняв роботу.

Оцінка роботи керівників і спеціалістів середнього рівня здійснюється бюро економічного аналізу щомісячно за поданням головних спеціалістів. Оцінка якості роботи головних спеціалістів і заступників керівника підприємства здійснює дирекція за матеріалами бюро економічного аналізу. При цьому враховують також думку певних підрозділів організації вищого рівня управління.

236

>>>237>>>

Контроль витрат товарно-матеріальних запасів має велике значення, оскільки, з одного боку, такий контроль може досить швидко виявити відхилення і дає можливість прийняти необхідні коригувальні рішення, з другого боку, він дозволяє врахувати ці зміни в планових розрахунках, які належать до затрат, і за необхідності здійснювати нові корективи.

Позиція менеджера залежить від характеру причиново-наслідкових зв'язків між виходом продукції і затратами. На практиці можна зіткнутися з однією із восьми ситуацій:

1) продукція зростає, а затрати знижуються;

2) продукція зростає швидше, ніж затрати;

3) виробництво продукції залишається без змін і в той же час затрати знижуються;

4) продукція зростає, затрати не змінюються;

5) продукція зростає і пропорційно зростають затрати;

6) виробництво продукції знижується повільніше, ніж затрати;

7) приблизно однаковими темпами знижується виробництво продукції і затрати;

8) продукція знижується, а затрати зростають.

Мабуть, остання ситуація є найбільш загрозливою для підприємства, а тому потребує пильної уваги менеджера. Тут не досить обмежитись констатацією самого факту відставання у виробництві продукції. Потрібна додаткова інформація і поглиблений аналіз причин, що зумовили, з одного боку, падіння виробництва (несприятливі погодні умови, нестача добрив, гербіцидів, кормів і т. ін.), а з другого - перевищення витрат порівняно зі встановленими нормами чи стандартами (перевитрати паливно-мастильних матеріалів, електроенергії, перевищення проти плану цін на ці та інші матеріали, падіння продуктивності праці тощо).

Тільки за цих умов можна розробляти і здійснювати заходи, спрямовані на усунення виявлених негативів у діяльності підприємства.

<< | >>
Источник: Новіков Б. В., Сініок Г. Ф., Круш П. В.. Основи адміністративного менеджменту: Навч. посіб. - К. Центр навчальної літератури",2004. - 560 с.. 2004

Еще по теме 6.5. Brian організаційних систем контролю:

  1. точки контроля рынкаКонтроль системы через контроль отдельных элементов
  2. Тема 2. Бухгалтерский контроль в системе внутреннего финансового контроля
  3. Тема 2. Бухгалтерский контроль в системе внутреннего финансового контроля
  4. Забезпечення системи внутрішньогосподарського контролю.
  5. 8. Сущность системы внутреннего контроля в организации.
  6. 9. Основные задачи системы внутреннего контроля.
  7. 3.2 Требования к системе внутреннего контроля
  8. Система органов финансового контроля в РФ
  9. Управление системой контроля запасов
  10. 3.3 Составляющие системы внутреннего контроля организации
  11. Характеристика системы финансового контроля и ее уровней
  12. Система контроля за деятельностью регистратора
  13. 10. Состав и содержание системы внутреннего контроля организации.
  14. Контроль руху та наявності основних засобів: завдання, об’єкти, джерела контролю, методи контролю.
  15. 3.1 Классификация системы внутреннего контроля
  16. Оценка системы внутреннего контроля экономического субъекта
  17. Общегосударственная система финансового контроля
  18. Тема 8. Система государственного финансового контроля.
- Информатика для экономистов - Антимонопольное право - Бухгалтерский учет и контроль - Бюджетна система України - Бюджетная система России - ВЭД РФ - Господарче право України - Государственное регулирование экономики в России - Державне регулювання економіки в Україні - ЗЕД України - Инновации - Институциональная экономика - История экономических учений - Коммерческая деятельность предприятия - Контроль и ревизия в России - Контроль і ревізія в Україні - Кризисная экономика - Лизинг - Логистика - Математические методы в экономике - Микроэкономика - Мировая экономика - Муніципальне та державне управління в Україні - Налоговое право - Организация производства - Основы экономики - Политическая экономия - Региональная и национальная экономика - Страховое дело - Теория управления экономическими системами - Управление инновациями - Философия экономики - Ценообразование - Экономика и управление народным хозяйством - Экономика отрасли - Экономика предприятия - Экономика природопользования - Экономика труда - Экономическая безопасность - Экономическая география - Экономическая демография - Экономическая статистика - Экономическая теория и история - Экономический анализ -