<<
>>

Висновки до розділу 1

1. Роздрібне банківське кредитування є сукупністю бізнес-процесів банку, пов’язаних з конструюванням, масовим продажем фізичним особам та моніторингом стандартизованих незначного обсягу кредитних продуктів у грошовій формі на різні цілі через розвинену мережу каналів збуту, що, на відміну від підходів інших дослідників, враховує такі особливості роздрібного кредитування, як масовість продаж, стандартизованість продукту, грошова форма, невеликий розмір кредиту, не обов’язкова визначеність цілей кредитування, розвиненість каналів збуту.

2. Споживчий кредит є поняттям більш вузьким, ніж роздрібний кредит, оскільки видається для задоволення лише особистих потреб фізичних осіб, тоді як роздрібний кредит надається як для задоволення поточних споживчих потреб, так і на інвестиційні цілі. Такі інвестиції забезпечують не лише збереження грошових коштів від інфляції, але й одержання додаткових доходів у вигляді орендної плати, дивідендів, рентних платежів, позитивної курсової різниці й інше. Тому при роздрібному кредитуванні можливий приріст нагромаджень окремих громадян, що не має відношення до споживчого кредитування.

3. Систематизація множини видів роздрібних банківських кредитів передбачає використання таких ознак класифікації, як: контроль банку за тим, як позичальник витрачає гроші, швидкість розгляду кредитної заяви, об’єкт кредитування, терміни кредитування, забезпечення, спосіб погашення, умови надання, спосіб справляння відсотків, спосіб надання, категорія позичальника, розмір кредиту, валюта кредиту, вид процентної ставки, метод оцінювання кредитоспроможності, сегмент роздрібного ринку, канал продажу.

4. Кредитний ризик є ключовим ризиком кредитування. Це комплексне поняття, що включає в себе: невиконання, неповне або несвоєчасне виконання позичальником умов кредитної угоди через фінансові труднощі, свідому відмову, недоліки кредитного договору; неспроможність виконання позичальником своїх зобов’язань перед банком через втрату працездатності, роботи як джерела заробітку, обмеження або позбавлення волі; неможливість забезпечити повернення кредиту через порушення зобов’язань страховиком, гарантом або поручителем, знецінення або втрати застави; отримання фінансових втрат банку-кредитора через розбалансування грошових потоків, недоотримання доходів за кредитними операціями, списання безнадійної заборгованості за кредитами тощо.

5.

Практична реалізація кредитних відносин відбувається завдяки функціонуванню механізму кредитування, у процесі якого організовується кредитний процес надання грошових коштів банком позичальнику в системі кредитування. Слід розмежовувати поняття кредитного механізму та механізму кредитування: кредитний механізм проявляє себе переважно на макроекономічному рівні у регулюванні чи управлінні кредитними відносинами в цілому, тоді як механізм кредитування пов’язаний із розумінням кредиту як однієї з можливих фінансових послуг. Звідси, механізм кредитування є складовим елементом кредитного механізму.

6. Механізм роздрібного банківського кредитування являє собою сукупність принципів, методів, важелів, інструментів, а також фінансового,

нормативно-правового, інформаційного, програмно-технічного та кадрового видів забезпечень реалізації кредитних відносин, що виникають між суб’єктами кредитного процесу щодо отримання та погашення роздрібних кредитів різних форм та видів, що дає змогу реалізувати функції та соціально-економічну роль кредиту.

7. Дія механізму кредитування ґрунтується на принципах диференційованості, строковості, платності, забезпеченості та поверненості та відбувається завдяки перерозподільній, антиципаційній (емісійній), контрольній, стимулюючій, капіталізаційній, інвестиційній, соціальній функціям кредиту. Ефективність функціонування механізму роздрібного кредитування обумовлює сучасний стан та тенденції розвитку цього сегменту кредитного ринку та залежить від ролі державного регулювання кредитного процесу.

Основні наукові результати розділу опубліковано в працях [131, 135, 137, 158, 181-182].

<< | >>
Источник: ХАРЧЕНКО АНАТОЛІЙ МИКОЛАЙОВИЧ. МЕХАНІЗМ РОЗДРІБНОГО БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ В УКРАЇНІ. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук. Чернігів - 2015. 2015

Еще по теме Висновки до розділу 1:

  1. Висновки до розділу 3
  2. Висновки до розділу І
  3. Висновки до розділу 3
  4. Висновки до розділу 4
  5. Висновки до розділу ІІІ
  6. Висновки до розділу З
  7. Висновки до розділу 2
  8. Висновки до розділу 1
  9. Висновки до розділу 2
  10. Висновки до розділу 2
  11. Висновки до розділу 1
  12. Висновки до розділу 1
  13. Висновки до розділу 3
  14. Висновки до розділу 1
  15. Висновки до розділу I.
  16. Висновки до розділу 2
  17. Висновки до розділу 2
  18. Висновки до розділу 1