<<
>>

Лекція. Основи організації НБУ

План

1 Статус та ф-ції НБУ.

2. Операції НБУ.

Питання для самостійної роботи

1. Структура департаментів НБУ та їх зміст.

Мета лекції – з’ясувати призначення ЦБ України та вивчити головні його функції.

Література

  1. Закон України « Про Національний банк України» від 20.05.99. – Статті 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 42.
  2. Закон України « Про банки та банківську діяльність від 07. 12.2000 . – Статті 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8 – 13, 47. 

3.   Гроші та кредит: Підручник / М.І. Савлук, А.М. Мороз, М.Ф. Пуховкіна та інш. За заг. ред М.І. Савлука. – К.: КНЕУ, 2001. – Стор. 483 – 563.

1. Згідно ст.2 ЗУ „Про НБУ” 20.05.99 НБУ виступає яе самост. в екон. плані суб’єкт, що здійснює свої витрати за рах. влас. доходів у межах затвердженого кошторису. Згідно ст.3 „СК” НБУ має СК, що є держ. власністю. Згідно ст.4 „Екон. самостійність” НБУ є екон. самост. органом, юр. особою, має відокремлене майно, що є об’єктом права держ. власності і перебуває у його повному господарському віданні. Екон. самостійність посилюється ще й тим, що НБУ не несе відповідальність за зоб-ння держ. влади, які в свою чергу теж не відповідають за зоб-ння НБУ. Особливо посилено незалеж. статус НБУ від владних  структур у межах проведення монетар. пол-ки та підвищену відповідальність за розв’язання макроекон. завдань у грош.-кредит. сфері. Насамперед підтримки сталості нац. валюти, забезпечення стабільності фун-ння банк. с-ми. В статті 5 „Доходи й видатки” план. витрати знах. за кошторисом. У разі перевищення доходів над витратами різницю вносять на бюджет на покриття держ. дефіцитуВищим органом управління НБУ є Рада НБУ. Гол. завданням якої є розробка та контроль здійснення  Осн. засад грош.-кредит. пол-ки в країні. Осн. креівним органом НБУ є правління. Яке згідно з Осн. засадами грош.-кредит.

пол-ки через відповідні засоби регулювання забезпечує реалізацію грош.-кредит. пол-ки.. Згідно ст.6 осн. ф-цією є забезпечення стабільності грош. од. Укр.  Очолює правління голова НБУ Стельмах. Орг-на структура НБУ побудована за принципом централізації з вертикальним підпорядкуванням і включає: *центр. апарат; *підрозділ при НБУ; *філії (територ. управління); *структур. од. (підрозділи) спеціаліз. під-ва НБУ. До складу цент. апарату входять відповід. департаменти та самост. управління: керівництво, група екон. радників Голови, секретаріат Голови, апарат Ради НБУ, управління зв’язків з громадскістю та засобами масової інф-ції, управління контролю ризиків, деп-нт БО, екон. деп-нт, редакція період. видань НБУ, деп-нт готів.-грош. обігу, музей Г. НБУ, деп-нт перевезення цінностей та орг-ції інкасації, деп-нт валют. контролю та ліцензування, деп-нт реорг-ції та ліквідації банків, деп-нт інформатизації, фін. деп-нт, юр. деп-нт, деп-нт персоналу, деп-нт платіж. с-м, деп-нт аудиту, деп-нт зовн. екон. відносин, деп-нт екон. аналізу, дослідження та прогнозування, управління діловодства, деп-нт банк. безпеки, адмін. деп-нт, деп-нт орг-ції вир-ва та госп. діяльності. Підрозділом при НБУ є центр. бібліотека. До структур. підрозділів та спец. під-ств НБУ належать: операц. управління, центр. сховище, Держ. скарбниця, центр. розрах. палата, навч. центр, госп.-експлуатац. управління, банкнотно-монетний дівр, фабрика банкнот. паперу, група управління проектами міжнар. кредит. ліній. Осн. ф-ціями НБУ є:

1) емісійний центр країни – в рамках цієї ф-ції НБУ здійснює емісію нац. валюти,  організовує та регулює грош. оборот, прогнозує босяги  готівкового обігу,  встановлює правила випуску в обіг, зберігання, перевезення, інкасації та вилучення з обігу готівки, порядок касових операцій для КБ, під-ств, орг-цій.

2) банк банків – в рамках цієї ф-ції НБУ забезпечує КБ готівкою, здійснює розрах. та кредит. обслуговування шляхом впровадження: с-ми електрон. платежів (СЕП НБУ) шляхом с-ми термін.

переказів, що працює в с-мі Онлайн, шляхом впровадження цін., кредит. аукціонів, шляхом впровадження ломбард. кред-ння під заставу ОВДП (облігації внут. держ. позики), операцій з ЦП на умовах РЕПО (1997р.) (двостор. операція з обов’язк. купівлі-продажу ЦП), рефін-ння банків, стабілізаційних кредитів; рефін-ння проводиться через аукціони з 1994р., зокрема з 1996р. запроваджено ломбард. кредит – під заставу ЦП;

3) регулювання банк. діяльності та банк. нагляд.

Банк. нагляд може бути 2 видів прямий (превентивний) і більш ліберальний – захисне регулювання. Звідси чітко виокремлюють дві форми регулювання: адмін. (реєстрація КБ, ліцензування, с-ма штрафів і санкцій) та індикативне регулювання (встановлення екон. норматитів (13 обов’язк.), норми обов’язк. резервування, розробка облік. пол-ки (тільки % за кредит)), розробляє порядок рефін-ння КБ (розмір „великих ”кредитів, сам спектр кредитів (асортимент, умови надання та повернення)), формування резервів під актив. операції (під кредит. та інвестиц.), управління золотовалют.  запасом, операції на відкритому ринку, регулювання імпорту та експорту к-лу;

4) банкір уряду – співпрацює з урядом з питань монетар., фіскал. та ін. напрямів заг.-екон. пол-ки д-ви, кредитує уряд через купівлю держ. борг. зоб-нь, обслуговує ОВДП та проведення платежів за ними, обслуговує зовн. борг, складає платіж. баланс країни;

5) провідник монетар. пол-ки, та як розробляє Осн. засади грош.-кредит. пол-ки та встановлює цільові орієнтири в монетар. сфері (рівень інфляції, показник грош. бази, показник грош. маси, курси грн. щодо осн. валют), регулює обсяги грош. маси за доп. аналіт. інструментів.

2. Всі операції НБУ поділ. на 2 групи: *пасив. – операції зі створення та залучення ресурсів; *актив. – операції з розміщення створених та залучених ресурсів. Осн. статтями активу балансу НБУ є:

1. Кошти та депозити в іноз. Валюті.

2. ЦП нерезидентів.

3. Монетар. Золото.

4. ЦП уряду.

5. Кредити банкам та ін. позичальникам.

6. Внут. держ. борг.

7. Внески, врах. квоти.

8. ОЗ і нематер. Активи.

9. Нарах. доходи та ін. активи.

До складу зоб-нь входять:

1. Банкноти та монети в обігу.

2. Кошти банків.

3. Кошти уряду та ін. клієнтів.

4. Кредити отримані.

5. Зоб-ння перед МВФ.

6. Зоб-ння з перерах. прибутку.

7. Депозит. емітовані сертифікати.

Контрольні запитання

  1. Які основні законодавчо-нормативні акти регламентують діяльність НБУ?
  2. Які складові елементи входять до структури НБУ?
  3. Які керівні органи входять до системи управління НБУ?
  4. Назвіть принципи функціонування НБУ? Чи підпорядкований НБУ Президенту, ВР, уряду?
  5. Які функції виконує НБУ?

<< | >>
Источник: Невідомий. Гроші та кредит. Опорний конспект Харків 2012. 2012

Еще по теме Лекція. Основи організації НБУ:

  1. 1. Загальні основи організації безготівкових розрахунків
  2. Тема 1. Основи організації фінансів підприємств
  3. 9.1. Основи організації інформаційно-технічного забезпечення Державного казначейства
  4. Модуль 1. Основи організації та функціонування державних цільових фондів
  5. Розділ 1 Теоретико-методологічні основи економічного контролю та організації контрольно-ревізійного процесу
  6. 1.3. Поняття організації. Формальні та неформальні організації
  7. 2.2. Місія організації. Визначення цілей організації
  8. Облік емісійно-касових операцій НБУ
  9. Грошово-кредитна політика НБУ
  10. Тема 4. Облік емісійно-касових операцій НБУ
  11. 4. Статус та функції НБУ
  12. Валютна політика та роль НБУ в її реалізації