<<
>>

Планування інвентаризації.

При організації бухгалтерського контролю шляхом здійснення інвентаризаційної роботи на підприємстві бухгалтер має приділити увагу питанням її планування. При плануванні інвентаризаційної роботи розглядають два види планування:

- короткотермінове планування (планування кількості та черговості проведення інвентаризацій за об'єктами);

- оперативне планування кожної окремо взятої інвентаризації.

План інвентаризаційної роботи складається до 20 січня та затверджується власником або керівником підприємства до 1 лютого поточного року.

В плані інвентаризаційної роботи передбачаються графіки планових інвентаризацій у строки, визначені діючими положеннями про інвентаризацію та відомчими інструкціями, і графіки позапланових раптових перевірок наявності цінностей у різні строки.

Планування інвентаризації повинно проводитись з урахуванням багатьох чинників важливе місце серед яких займає забезпечення їх раптовості. При цьому у плані повинна бути передбачена мінімальна кількість інвентаризацій, що регламентується Законом України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні”.

При складанні плану інвентаризаційної роботи обов'язково враховуються рекомендації щодо мінімальної кількості проведення інвентаризацій за окремими об'єктами .

Види майна і фінансових зобов'язань Періодичність
Основні засоби 1 раз на рік (але обов'язково перед складанням річної звітності)
Незавершене виробництво і напівфабрикати власного виробництва 1 раз на рік
Молодняк тварин 1 раз на квартал
Г отова продукція на складах 1 раз на рік
Товари:

- промислові

- продовольчі

1 раз на рік 2 рази на рік
МШП 1 раз на рік
Нафта і нафтопродукти 1 раз на місяць
Дорогоцінні метали і дорогоцінне каміння 2 рази на рік

Бібліотечні фонди В порядку, визначеному міністерствами і відомствами
Сировина та інші матеріальні цінності 1 раз на рік
Грошові кошти, грошові документи, цінності і бланки суворої звітності 1 раз на місяць
Розрахунки з банками по позиках та інші розрахунки, отриманих з бюджету коштів і т.д. В міру одержання виписок банку
Розрахунки по платежах в бюджет 1 раз на квартал
Розрахунки з філіями, виділеними на самостійний баланс, і з вищестоящими організаціями На перше число кожного місяця
Розрахунки з дебіторами та кредиторами 2 рази на рік (але обов'язково перед складанням річної бухгалтерської

Кількість запланованих інвентаризацій може не співпадати з фактично проведеними.

Отже, існують такі випадки, коли, передбачити інвентаризацію не можливо, а згідно чинного законодавства її проведення є обов'язковим:

1) при передачі майна державного підприємства в оренду;

2) при приватизації майна державного підприємства;

3) при перетворенні державного підприємства на акціонерне товариство (корпоратизації);

4) перед складанням річної бухгалтерської звітності;

5) при встановленні фактів крадіжок і зловживань, псування цінностей;

6) на вимогу судово-слідчих органів;

7) у випадку стихійного лиха;

8) при ліквідації підприємства.

Планові інвентаризації проводять члени центральної інвентаризаційної комісії, яка призначається наказом керівника підприємства.

Крім того, в плані обов'язково передбачається більш часте проведення інвентаризацій на тих підприємствах, де працюють знову прийняті матеріально відповідальні особи (звертається увага на працівників, що мають недостатній досвід роботи з товарно-матеріальними цінностями і коштами), невикористані своєчасно чергові відпустки (особливо з ініціативи матеріально

відповідальних осіб), отримані сигнали про завищення цін або інші порушення правил торгівлі тощо.

План будь-якої дискретної інвентаризації на встановлену лату повинен бути розробленим не пізніше, ніж за 14 днів до її початку. Такий план повинен бути невід'ємною частиною внутрішніх правил ведення бухгалтерського обліку на підприємстві на поточний господарський рік.

Планується проведення інвентаризацій по відповідних кварталах, що забезпечує дотримання принципів плановості інвентаризаційної роботи та раптовості її проведення. Щомісяця план роботи уточнюється та при необхідності коригується. При цьому велике значення мас правильне встановлення черговості проведення інвентаризацій.

Так доцільне проведення більшої кількості інвентаризацій у першій половині місяця. Такий підхід до проведення інвентаризації дозволяє дотримуватись принципу раптовості інвентаризації та дозволяє запобігати, діям МВО до кінця місяця, збалансувати можливі результати господарських порушень та наслідки інших зловживань.

Досить важливим для інвентаризації є період її проведення. Від цього залежить, насамперед, якість інвентаризації, а також витрати часу і коштів на її проведення.

Планування інвентаризацій пов'язано з великою підготовчою роботою, проведення якої повинно бути покладене на голову ревізійної комісії. Це робота, що потребує від відповідальної особи повних знань дійсного положення справ, знання психологічного мікроклімату на підприємствах, великої фахової підготовки, інтуїції, свідомої відповідальності за довірену справу. Нижче наведено порядок планування та проведення інвентаризації

Порядок планування та проведення інвентаризації

Складання плану обов’язкових інвентаризацій на рік (зазначення кількості і дат інвентаризацій, переліку майна і фінансових зобов’язань, які перевіряються при кожній інвентаризації, крім випадків, коли вона є обов’язковою)_________________________________________________________________

Підготовка наказу про проведення інвентаризації не менше ніж за 10 днів до настання строку її проведення (призначення комісії з представників адміністрації, працівників бухгалтерії матеріально відповідальних осіб. До складу інвентаризаційної комісії можна

включити представників служби внутрішнього аудиту під-ва, незалежних аудиторських фірм)._________________________________________________________

Одержання комісією останніх прибуткових і видаткових документів і звітів про рух матеріальних цінностей і грошових коштів до початку проведення фактичної наявності майна. Голова комісії візує усі прибуткові і видаткові документи, додатки до регістрів, із зазначенням: "До інвентаризації на ...". На підставі цих документів бухгалтерія визначає залишки майна за даними обліку. З початком інвентаризації приймаються усі господарські операцій_______________________________________________________

Подання матеріально відповідальною особою розписки про те, що до початку інвентаризації усі прибуткові і видаткові документи на майно здані до бухгалтерії або передані комісії та усі цінності, що знаходяться на відповідальному зберіганні МВО, оприбутковані, а вибулі - списані на витрати.

Аналогічні розписки даються особам, які мають підзвітні суми на придбання або довіреності на одержання майна____

Підготовка бухгалтера інвентаризаційних описів (не заповнюючи графи "За даними І бухгалтерського обліку") за об'єктами і підрозділами, які належать інвентаризації (не менше двох примірників)

Позапланові перевірки наявності матеріальних цінностей проводяться раптово один раз на місяць або квартал працівником бухгалтерії. Строки їх проведення не повинні бути відомі матеріально відповідальним особам, тому графік таких перевірок не підлягає розголошенню і зберігається у головного бухгалтера в недоступному для сторонніх осіб місці. Позапланові перевірки звичайно бувають вибірковими, за винятком тих, що проводяться поза графіком в окремих випадках (при зміні матеріально відповідальних осіб, при проведенні ревізії або на вимогу правоохоронних органів тощо).

6.4.

<< | >>
Источник: ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ. КУРС ЛЕКЦІЙ. 2018

Еще по теме Планування інвентаризації.:

  1. Роль інвентаризації. Суть інвентаризації і нормативно-правове забезпечення
  2. Види інвентаризації.
  3. 2.1. Сутність соціально-економічної стратегії. 2.2. Соціально-економічне прогнозування. 2.3. Макроекономічне планування. 2.4. Державне програмно-цільове планування
  4. Завдання внутрішньої інвентаризації.
  5. Виявлення результатів інвентаризації та їх затвердження.
  6. Тема 6: Інвентаризації як метол наступною внутрігосподарського контролю.
  7. 4.1.Інвентаризація: планування, проведення, відображення результатів
  8. 6.2. Індикативне (рекомендаційне) планування
  9. Сутність макроекономічного планування
  10. 2.1. Види планів, стратегічне планування
  11. 9.2. Зміст, завдання та методи фінансового планування
  12. 5.3. Планування доходів бюджету