<<
>>

Облік наявності та оприбуткування виробничих запасів

Основну масу виробничих запасів підприємства отримують від постачальників на підставі укладених угод. Відпуск матеріалів постачальником підприємству-одержувачу здійснюється на підставі накладної на відпуск товарно- матеріальних цінностей (ф.

№М-20), яка виписується в трьох примірниках на підставі договору (контракту), нарядів та інших відповідних документів і підписується особою, яка дозволила відпуск виробничих запасів, і головним бухгалтером. Перший примірник накладної вручається підприємству-отримувачу як супроводжуючий документ і підстава для їх оприбуткування, другий - залишається на складі підприємства-постачальника і служить підставою для списання відпущених матеріалів; третій примірник накладної передається пропускному пункту для контролю за вивезенням матеріальних цінностей за межі території підприємства. Другий і третій примірники накладної вказаними службами здаються в бухгалтерію для відображення в обліку.

Матеріальні цінності, які відпускаються і вивозяться автотранспортом на сторону, оформляються товарно-транспортною накладною (ф. №1 -ТН). Товарно- транспортна накладна є єдиним документом для постачальника (на списання відпущених матеріальних цінностей), покупця (для оприбуткування отриманих матеріалів) і автотранспортного підприємства (для обґрунтування записів в подорожній лист і розрахунків з покупцем за перевезення матеріалів).

Постачальник також надає підприємству-покупцю податкову накладну. В податковій накладній, крім інших реквізитів, вказується ціна матеріалів, ставка і сума ПДВ, загальна сума, яка підлягає сплаті постачальнику. Податкова накладна виписується в двох примірниках, оригінал якої вручається підприємцю-покупцю, а копія зберігається у постачальника як звітний і розрахунковий податковий документ.

На підставі накладної на відпуск виробничих запасів і податкової накладної постачальник виписує рахунок-фактуру та інші розрахунково-платіжні

документи, які підтверджують факт передачі (відпуску) матеріальних цінностей і його оплату з вказівкою суми ПДВ.

Виробничі запаси, які надходять на склади підприємства, матеріально- відповідальними особами приймаються на підставі накладних, рахунків-фактур та інших супроводжуючих документів.

Матеріально-відповідальними особами складаються прибуткові ордери (ф. №М-4). Однак для скорочення обсягу роботи дозволяється замість виписки прибуткових ордерів ставить штамп чи надпис від руки матеріально- відповідальною особою на рахунку-фактурі чи накладної постачальника про оприбуткування матеріалів (якщо між фактичною кількістю матеріалів, які надійшли, і даними супроводжуючих документів розбіжностей немає).

У випадку нестачі матеріалів, що виявлена при прийманні вантажів від залізниці, складають комерційний акт (ф. №М-7). Ці акти є підставою для пред’явлення претензії винуватцю нестачі. (транспортній організації, постачальнику тощо).

Приймання виробничих запасів від своїх цехів та інших підрозділів оформляється накладною, яка виписується цехом-здавальником в двох примірниках. Ці накладні служать одночасно прибутковими документами для складів, видатковими - для цехів-здавальників.

Для узагальнення інформації про наявність та рух виробничих запасів Планом рахунків передбачений рахунок 20 “Виробничі запаси”. За дебетом рахунку враховують надходження відповідних запасів на підприємство і збільшення їх вартості внаслідок дооцінки; за кредитом - вартість витрачених запасів (відпущені у виробництво, в переробку, реалізовані на сторону тощо), а також зменшення їх вартості внаслідок уцінки. Облік придбаних виробничих запасів ведеться за фактичною собівартістю придбання. яка включає купівельну вартість і транспортно-заготівельних витрат, витрат на транспортування, навантажувально-розвантажувальні роботи, оплаченого ввізного мита, послуг посередницьких організацій та інших витрат, пов’язаних з їх придбанням і доведенням до стану, в якому вони придатні для використання) .

Облік надходження виробничих запасів наведений в таблиці 5.4.

Таблиця 5.4 - Облік надходження виробничих запасів

Зміст господарської операції Кореспонденція рахунків
Дебет Кредит
1 2 3
1.
Оприбуткування виробничих запасів, отриманих від постачальників:

- на купівельну вартість (без ПДВ)

20 63
- на суму податкового кредиту по ПДВ 641 63
2. Перерахована постачальнику заборгованість за виробничі запаси 63 311

Продовження таблиці 5.4

1 2 3
3. Відображення операцій з придбання виробничих запасів при попередній оплаті розрахунково-платіжних документів: - на купівельну вартість оплачених матеріалів 377 311
- на суму ПДВ, на яку підприємство має право зменшити податкові зобов’язання 641 644
- оприбутковані попередньо сплачені виробничі запаси 20 631
- на суму податкового кредиту 644 631
- взаємозалік по рахунках 631 377
4.Відображення витрат по перевезенню, навантажувально- розвантажувальним та іншим послугам сторонніх організацій:

- по діючих розцінках і тарифах

20 685
- одночасно на суму ПДВ 641 685
5. Оприбуткування безкоштовно отриманих матеріальних цінностей від інших підприємств 20 719
6. Оприбуткування на склади підприємства виробничих відходів, отриманих від цехів основного і допоміжного виробництв 20 23
7. Оприбуткування виробничих запасів, отриманих як внесок в статутний капітал від засновників 20 46
8. Оприбуткування виробничих запасів, отриманих в обмін на необоротні активи 20 742

2.4

<< | >>
Источник: Будько О.В.. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни Основи бухгалтерського обліку. 2009

Еще по теме Облік наявності та оприбуткування виробничих запасів:

  1. Облік вибуття виробничих запасів
  2. 2 Облік виробничих запасів
  3. Облік наявності та руху грошових коштів в касі
  4. 2.4. Метод прямого розрахунку оборотних коштів для створення виробничих запасів
  5. 10.1 Види запасів. Завдання й витрати формування й підтримки запасів
  6. 10.4. Перевірка надходження і оприбуткування матеріальних цінностей.
  7. Ревізія надходження, оцінки та оприбуткування товарноматеріальних цінностей
  8. Моделі обліку. Елементи методу бухгалтерського обліку при комп'ютеризації.
  9. Методи оцінки руху запасів
  10. Перевірка наявності та збереження товарно-матеріальних цінностей