<<
>>

Класифікація видів контролю.

Контроль існує в різних суспільних сферах: медичний, фітосанітарний, ветеринарний, пожежний, санепідеміологічний, і т.д. Ми ж будемо вивчати контроль в економічній сфері, що передбачає перевірку і спостереження фінансово-господарської діяльності.

Економічний контроль поширюється на сферу розвитку економіки держави — галузі, підприємства. Економічний контроль, крім того, передбачає систематичне спостереження за фінансовим станом підприємства, конкурентоспроможністю його продукції на внутрішньому і світовому ринку. Отже, зміст економічного контролю — це система конкретних заходів, спрямованих на раціональне господарювання підприємств з різними формами власності в умовах ринкових відносин.

У розвитку контролю в Україні можна виокремити такі етапи:

- на першому етапі (1990-1997) були сформовані законодавчі умови для поділу контролю на державний та недержавний, склалася система контролюючих органів. Нагадаємо, що від СРСР Україна отримала у спадок таку систему контролю, яка передбачала тотальний нагляд держави за економічною сферою, існували такі види контролю як: “народний контроль”, що здійснювався органами партії; контроль, що проводився контрольно- ревізійним управлінням та ОБСС (Отдел по борьбе с хищениями соцаилистической собственности) спеціальним відділом МВС. Зрозуміло, що зі змінами умов господарювання і утвердженням приватної власності таку

систему контролю необхідно було змінювати, що і відбулося на першому етапі становлення контролю в Україні.

- на другому етапі (з 1998 і до сьогодні) відбувається подальше удосконалення системи контролю. Були прийняті законодавчі документи, що визначили роль і місце в системі контролю органів КРУ, Податкової служби, Податкової міліції, Пенсійного фонду та інших.

Класифікація контролю є базовою складовою методології контролю як науки. На сьогодні серед науковців немає єдиного погляду щодо класифікації контролю, і це цілком природно, оскільки контроль знаходиться у постійній зміні та розвитку.

Однак, класифікувати його потрібно і визначити суть кожного виду контролю також. Згрупуємо види контролю за такими класифікаційними ознаками:

Таблиця 1

Види контролю в Україні

Класифікаційна ознака Види
За статусом здійснення Державний - здійснюється органами державної влади, що наділені повноваженнями контролю згідно із законодавством.

Недержавний - здійснюється іншими суб’єктами, що не є державними органами влади.

За повнотою охоплення контрольним процесом Повний - охоплює всі сторони діяльності господарюючого суб’єкта. Частковий - перевіряються лише окремі види діяльності, операцій, ділянки тощо.

Наскрізний проводиться одночасно на декількох підприємствах чи структурних підрозділах, що входять до єдиного об’єднання, асоціації, міністерства тощо.

За повнотою вивчення господарських процесів Суцільний передбачає перевірку всього ланцюга документів обліку від первинних документів до звітності.

Вибірковий - здійснюється за окремими документами без дослідження наскрізного взаємозв’язку.

За періодичністю проведення Перманентний триває постійно, безперервно. Періодичний обмежений у часі.
По відношенню до об 'єкта контролю Зовнішній контроль здійснюється суб’єктами контролю, що не входять до складу підприємства чи організації, які перевіряються. Внутрішній здійснюється органами контролю, які структурно чи організаційно належать до об’єкта перевірки.
За етапами контролю господарських процесів Попередній здійснюється на етапі підготовки до здійснення господарської операції.

Поточний передбачає контроль господарської операції на етапі виконання.

Наступний здійснюється з метою встановлення досягнутих результатів запланованим, причини виявлених відхилень та способів їх усунення.

Слід зауважити, що в науковій літературі та у законодавстві використовується поняття “фінансового контролю”.

На сьогодні існує п’ять законопроектів, що пропонують законодавче закріплення терміну “фінансовий контроль”. Функцію фінансового контролю в Україні здійснюють КРУ, Держказначейство та Рахункова палата. Законом України “Про державну контрольно-ревізійну службу”, на підставі якого діють органи ДКРС, наголошено, що органи ДКРС проводять ревізії та перевірки стану збереження коштів і матеріальних цінностей, достовірності обліку і звітності у підконтрольних органам ДКРС установах, якими є міністерства та інші органи виконавчої влади, державні фонди, бюджетні установи, а також підприємства, установи і організації, які отримують кошти з бюджету та державних валютних фондів. Основним документом, на підставі якого діють податкові органи, є Закон України “Про державну податкову службу в Україні” від 4 грудня 1990 року № 510-XII. Завданнями органів державної податкової служби є: здійснення контролю за додержанням податкового законодавства, правильністю обчислення, законністю отримання та використання коштів, які одержані за спеціальним режимом оподаткування ПДВ, що передбачений для сільськогосподарських товаровиробників.

Видом фінансового контролю є податковий контроль. Його визначення закріплено ПКУ. Зокрема, у главі 5 ст.61. Податкового Кодексу України визначено, що податковий контроль — це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою контролю правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Стаття 62.1. Податкового кодексу регулює порядок здійснення податкового контролю: ведення обліку платників податків; інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби; перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання

законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому законами України, що регулюють відповідну сферу правовідносин.

Таким чином, питання єдиної класифікації видів контролю є відкритим. У рамках курсу, який ми вивчаємо, основна увага буде зосереджена на методику господарського контролю в цілому, оскільки як державний, так і недержавний контроль базується на спільній методико- організаційній основі.

1.2.

<< | >>
Источник: ВНУТРІШНЬОГОСПОДАРСЬКИЙ КОНТРОЛЬ. Конспект лекцій.

Еще по теме Класифікація видів контролю.:

  1. 3. Методи бюджетного контролю. Класифікація ревізій.
  2. Класифікація і форми здійснення державного фінансового контролю
  3. 3. Методи бюджетного контролю. Класифікація ревізій.
  4. Тема 3. Класифікація фінансового контролю
  5. ЛЕКЦІЯ 1. Сутність і класифікація контролю.
  6. 4. Класи та типи видів транспорту.
  7. Логістична оцінка видів транспорту. Способи перевезення вантажів.
  8. 1.2. Принципи ліцензування певних видів господарської діяльності в Україні
  9. ДОДАТКОВІ ЗАХОДИ ДО СПЕЦИФІЧНИХ КЛІЄНТІВ ТА ВИДІВ ДІЯЛЬНОСТІ
  10. 5. Режим ліцензування і квотування для окремих видів товарів