<<
>>

Документація як спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку

Бухгалтерський облік здійснює суцільне й безперервне спостереження за господарськими процесами і відображає його в документах, які складають на кожну господарську операцію.

Будь-яка господарська діяльність відображається в бухгалтерському обліку способом суцільного і безперервного документування всіх господарських операцій, які здійснюють на підприємстві.

Закон України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» та «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», затверджене наказом МФУ № 88 від 24 травня 1995 р. визначають порядок створення, прийняття і відображення у бухгалтерському обліку та вимоги щодо складання документів. Відображення об'єктів обліку у первинних бухгалтерських документах називається документацією.

Документ - це безперечне письмове свідчення про здійснення господарської операції або письмове розпорядження на прав її здійснення. Термін «документ» походить від латинського і буквально означає свідоцтво, доказ. У теорії і практиці під документом розуміють матеріальний носій, на якому за фіксована інформація за допомогою різних засобів і способів.

Бухгалтерський документ - це документ певної форми і змісту, що містить інформацію про господарську операцію та юридично підтверджує факт її здійснення або розпорядження на право проведення.

Первинний документ - це документ, який складено безпосередньо в процесі ведення господарської операції або відразу після ЇЇ завершення.

Дані первинних бухгалтерських документів є основою первинної облікової інформації, а первинна документація - першим етапом облікового процесу.

Зведений обліковий документ - це документ, складений на підставі декількох первинних документів для використання їх для контролю та впорядкування оброблення даних.

Первинні та зведені облікові документи можуть бути складені на паперових або машинних носіях і повинні мати такі обов'язкові реквізити:

- назву документа (форми);

- дату і місце складання;

- назву підприємства, від імені якого складено документ;

- зміст та обсяг господарської операції, одиницю виміру господарської операції;

- посади осіб, відповідальних за здійснення господарської операції та правильність її оформлення;

- особисті підписи або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції.

Залежно від характеру операцій і технології опрацювання облікової інформації до первинних документів можуть бути внесені й інші додаткові реквізити: ідентифікаційний код підприємства; номер документа; підстава для здійснення операцій; дані про документ, що засвідчує особу одержувача, тощо.

Документи складаються на бланках типових форм, затверджених Державним комітетом статистики України, а також на бланках спеціалізованих форм, затверджених міністерствами та відомствами України, або виготовлених самостійно бланках, які повинні обов'язково містити реквізити типових або спеціалізованих форм.

Головною складовою документа є інформація. Інформація може бути недокументальною - не закріпленою, та документальною - закріпленою на відповідному носії (папері, магнітній стрічці, дискеті, лазерному диску тощо), який призначений для її зберігання та передавання в просторі та часі.

Матеріальний об'єкт, спеціально призначений для запису, зберігання та передачі інформації, називають матеріальним носієм або носієм інформації.

2.

<< | >>
Источник: Будько О.В.. КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ з дисципліни Основи бухгалтерського обліку. 2009

Еще по теме Документація як спосіб первинного відображення об'єктів бухгалтерського обліку:

  1. Моделі обліку. Елементи методу бухгалтерського обліку при комп'ютеризації.
  2. Форми бухгалтерського обліку
  3. 14.3. Перевірка достовірності бухгалтерського обліку
  4. Класифікація рахунків бухгалтерського обліку
  5. 3. Бухгалтерський облік операцій
  6. План рахунків бухгалтерського обліку
  7. 3. Особливості відображення курсових різниць в податковому обліку
  8. Організація бухгалтерського обліку в органах Державного казначейства
  9. 8.1. Організація бухгалтерського обліку в Державному казначействі, його принципи, завдання
  10. Предмет бухгалтерського обліку, його об'єкти