<<
>>

Завдання визначення параметрів ринку і внутрішніх ресурсів банку

Інформаційне поле маркетингової інформаційної системи може охоплювати усі види зведень про ринки фінансових послуг і тенденціях розвитки економіки в цілому, усі види зведень, що характеризують положення банку на ринках, у тому числі стосовно конкурентів, а також дані про що розташовуються банком ресурсах для зміни положення на ринках і досягнення стратегічних цілей.

Для цього насамперед розробляється система показників, придатна для визначення параметрів ринку і внутрішніх ресурсів банку. Ця система показників може складатися з абсолютних і відносних параметрів, спеціально що розраховується індексів, а також з оцінок якісних показників.

У практику роботи МІС види і структура показників постійно змінюються, становлячись усе більш точними, зробленими і практично придатними. Проте дуже важливо дотримувати спадкоємності і порівнянністі що спостерігаються і збережених показників, щоб мати можливість користуватися старими записами й аналізувати не тільки поточне значення кожного параметра, але і тенденції зміни цих значень.

Слід зазначити, що в завданню банку не входить спостереження за усіма без винятку параметрами ринку й обчислення величезної кількості різноманітних економічних показників, придатних на усі випадки життя. Маркетингова інформаційна система чинного банку - це не науково-дослідний інститут, у неї іншої завданні, що відрізняються насамперед практичною спрямованістю. Тому необхідний постійний контроль за використанням бюджету МІС на діяльність у виправдано вузькому інформаційному полі, межа якого потребують постійного перегляду і коригування.

Ще одною важливою завданнею МІС є визначення й обслуговування обмеженого кола джерел що збирається інформації. У більшості випадків для діяльності МІС достатньо використання комерційними банками даних, реалізованих на базі глобальних телекомунікаційних мереж, відкритих джерела і внутрішніх джерел інформації.

Проте час від часу банку потрібно інформація, що можна одержати тільки в ході польових маркетингових досліджень, і МІС повинна бути готова до практичної роботи з цим специфичным класом джерел інформації.

Доступ до зовнішніх джерел інформації здійснюється, як правило, на комерційній основі, хоча вартість використання відкритих джерел зневажливо мала. Важливим аспектом правильного вибору зовнішніх джерел є технічна готовність банківської МІС до роботи з ними. Для підключення до деяких зовнішніх джерел інформації, особливо до систем передачі фінансових даних, потребуваються дорогі виділені телекомунікаційні лінії, а також спеціальна обчислювальна техніка і комунікаційні термінали.

Внутрішні джерела інформації повинні бути об'єднані єдиними системами організації даних, наприклад стандартами уявлення зведень і переліком показників, і єдиними системами передачі, що дозволяють оптимизировать інформаційні потоки і здійснювати санкціонований доступ співробітників у ці системи.

Єдина методологічна база спостережень і реєстрації показників повинна бути старанно продумана і упроваджена у усіх філіях і відділах банку, щоб забезпечити порівнянність що збираються даних.

<< | >>
Источник: «Маркетинг в банку». Лекції. 2016

Еще по теме Завдання визначення параметрів ринку і внутрішніх ресурсів банку:

  1. Формування ресурсів комерційного банку
  2. Послідовність визначення ціни на послуги банку
  3. Порядок формування депозитних ресурсів комерційного банку
  4. Лекція 10. Визначення ціни та обсягу виробництва на ринку монополістичної конкуренції
  5. Визначення актуальних завдань місцевого самоврядування як програми для розробки комунікативних стратегій
  6. 2.3. Цінова політика на агропродовольчому ринку: завдання та основні інструменти
  7. 40. Ринкові відносини, їх суб’єкти і об’єкти. Визначення ринку: альтернативні теорії.
  8. 8.11.2. Санація комерційного банку . Функціонування банку в режимі фінансового оздоровлення
  9. 3.3.5.Оцінка підприємства на ринку факторів виробництва та на ринку збуту готової продукції
  10. 5.1.1 Поняття та класифікація внутрішніх джерел фінансової стабілізації
  11. НОВІ ФОРМИ ВЗАЄМОДІЇ СУБ’ЄКТІВ СТРАХОВОГО РИНКУ ТА РИНКУ КАПІТАЛУ: ОСНОВНІ ФАКТОРИ ТА ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ
  12. 43. Функції ринку. Умови формування і розвитку ринку.